Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Проверив Бепантен, може да се најде кај мене. Ќе видам може ќе ја пробам. Фала ти.

Mommy's prince likes this.
  2. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Bodi pamucno sto se raskopcuva so rakavci, rakavicki (posto bez niv se grebe) corapcinja i odozgora spikozni. Posle banjanje i kapce stavame
    A kaj vas?

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@rainbowmama ако црвенилото се појавува после доење, најверојатно е од положбата на доење оти е стиснато во тој дел или од топлото и се поти. Во тој случај немој да користиш никакви хемии.
    Тенко боди на прерамки или кратки ракави, чорапчиња и лесни тенки шпикозни е доволно.
    Немој ракавички на дланките. Преку рачињата со допирите најпрво го осознаваат светот. И да се гребне брзо ќе помине. И никако ама никако капче за по дома, а уште помалку после бањање. Бебињата преку главата ја регулираат телесната температура.

*malenavolena*87 and simonagj like this.
  4. simonagj

simonagj Активен член

Кај нас климата е на 22 наместена, она е по боди по кратки, тренерчиња и чорапчиња. Навечер ја гасам климата, спие боса и покриена, нормално. 25 може да е топло, сепак секое дете е различно. Јас на 22 со кратки седам горе најголем проблем ми е како да ја облечам дека нели викаат како мајката требало

5. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

@*malenavolena*87 @Yowannty @simonagj
    Јас не сум му ставала ракавички и капче до сега, а деновиве на 25 е или само по памучни шпилхозни или боди со долни тренерчиња. Сега ќе испадне недоволно го облекувам. :D Во текот на денот се изгуби црвенилото, ама сега се разбуди од спиење и гледам му се вцрвиле веѓите. Ништо, ќе заклучам дека едноставно има ептен осетлива кожа, па понатаму кога ќе бидеме во можност ќе го носам на лекар.
    Инаку 25 е надворешна температура, дома знае и некој степен плус ама некако не ми е доволно жешко за да разладувам со клима.

Yowannty likes this.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Мајки, да ве прашам, што можам да дадам на беба против кашлица?
    Од вторникот почнав да и ставам капки во нос три пати на ден и Тобрекс во очите препишани од педијатар и да и ги влечам мрсулчињата со пумпица. Мрсули не и трчат, температура нема, весела е , си јаде , само што кашла дури и при спиење. Прееска се јавив и го прашав педијатарот што да правам ми вика ништо , кашлицата сама ќе помине последна..
    Има некоја искуство некое? Што можам да и дадам?

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ништо. Ќе и помине за максимум 1 недела. Да не кашла од лиги што и се слеваат?

koritsaki likes this.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Мајки ве молам вие шо давате ад млеко кое го давате, хипп аптамил колку пие новороденче од 15 дена, колку оброци на колку саати??? не знам шо да прам. На мисла сум да се пумпам дур помине се со тие лекови. Страв ми е па и да не се одбие после, да не го изгубам млекото. Незнам шо е паметно да ја дојам уште и покрај лекарствата немдум паметна. Многу ми повраќа млазови.

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Или дали сте примале и антибиотици и сте доеле бебе и како реагирало бебето?????

Presrekna likes this.
  10. Kukle1

Kukle1 Активен член

Мајки бебето ми е веќе 2 недели само на АД и кака на 2 дена еднаш ама на каката има зеленкасто измеѓу жолтоникавото? Дали е нормално да има зеленкасто со секое каканје

11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Јас пиев антибиотици ампицилин за маститот и цефалексин за вирус со тем.
    Цело време доев без прекин. Амоксиклавот изгледа повеќе мириса и се осеќа во млекото, па многу не сакаше да цица. Сега со цефалексин никаква промена.

ddevojce likes this.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Провери на e lactancia дали се компатибилни лековите со доење. Има антибиотици што може да се пијат дур се дои.

ddevojce likes this.
  13. Miss.N

Miss.N Популарен член

И кај нас беше исто, некогаш на 3 дена и сега си се нормализира исто имаше и зеленкасто во каката ми рече педијатарот не е страшно не е ни гладно бебчето сега си се нормализира жолта кака.. дури да се навикни мешето потребно е време.. прави масажи на меше и со ножината точаче да му помогнеш..

14. Miss.N

Miss.N Популарен член

Здраво мајки,

Ние повторно со истиот проблем со очето, пак имаме исцедок жолт зеленкаст .. конјуктивист.. правиме секојдневно масажи по не знам колку пати за солзното каналче кое е затнато а не сакам само антибиотик да давам на секое.. чистам со физиолошки, но пак има пробав и со мајчино млеко овај пат не успева.. утре ке го носам на лекар пак да видат.. последно стававме цитерал и некако не ни помогнаа.. педијатарот ми вели да не давам често антибиотик да не се навикни.. а не знам друго што да правам му се лепи очето нз како да му помогнам веке ум немам .. некој сл искуство што помогнало кај вас..?

ме интересира и дали може настината мајка преку млекото да му се деси нешо во очето, пошо ми даде мајка млеко да му капнувам само ми е шубе не сум ставила од тоа..

15. Adams

Adams Популарен член

Јас знам дека млеко не се става во око повеќе бактерии можат да му се размножат од млекото. Јас не би ставила да експериментирам никогаш најдобро оди си пак до педијатарот да го види да ти каже.

16. Miss.N

Miss.N Популарен член

ставаат уште од стари е тоа, вториот пат му помина од тоа..

17. Adams

Adams Популарен член

Незнам ти си знаеш најубаво твое бебнце е... Ама јас не би ризикувала би посетила повторно лекар сепак ти си му мајка :)

18. Miss.N

Miss.N Популарен член

ако има млекото бактерии како го пијаат бебињата :) не сум ни прва ни последна мајка што капнала во око :) млекото мајчино е антибиотик, а и секако дека повторно ке го види лекар сигурно дека нема така да го оставам

19. Kukle1

Kukle1 Активен член

Од што може бебе на сред јадење да плачи и да одбива да јаде,се нервира,плаче па пак почнува да јаде едвај дојадува храната со плачење од што може да е таков?

20. Adams

Adams Популарен член

Можно од грчеви кај мене така правеше од нив

Ms allways right likes this.