Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    ^Ја доиш или и даваш од шише? Ако ја доиш може и тече млекото брзо па затоа и се враќа нагоре. Еден совет што константно го добивав е да ја држам исправено 20-30мин после јадење па би ти го прпорачала тоа и тебе.
    Во секој случај враќањето на храната нема да се реши со сирупот, тој е за киселини да на ја фаќаат.
    Симптомите на рефлуск се повраќање, после јадење, некогаш и саат време после тоа, плачење многу, не сака да биде легнато бебето, со грбот се витка наназад како кифла...имаш и тоа што се вика тивок рефлуикс (silent freflux). Ако мислиш дека има побарај си на гугл, имаш супер информации вака јас да ти кажувам симптоми а ти најуваво ќе си препознаеш

Иначе јас не мислам дека бебињата треба да спијат откако ќе јадат туку да јадат откако ќе спијат. Секој си знае за своето најдобро Ама јас мислам дека треба да јаде откако ќе стане. Јас така правам. Ја легнувам будна и откако ќе стане и давам да јаде. Имаме рутина на секои 3 часа. Ќе стане и давам да јаде, будна е 1,5саати, спие 1,5ч. и пак јаде кога ќе стане. Ова идеално, иначе некогаш се буди и после 45мин па или се обидувам да ја заспијам пак или чекам да помине времето па и давам да јаде.
    Ама ова може да не одговара за сите бебиња некои бебиња како што кажа ти спијат одма после јадње и немаат поблеми

2. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    И јас имав дилеми околу доењето, спиењето и подригнувањето.
    Во соба за доење докторката имаше пишано дека ако бебето е будно мора да чекаме да подригне, ако спие доволно е 5 минути да го држиме исправено, па дури потоа да го легнеме. Нема потреба да чекаме да подригне во случај да спие.

Јас го чекав синко по пола саат да подригне додека спиеше, и секогаш на крајот се будеше.
    Сега го држам само исправен едно 5 минути и го легнувам да спие. Немаме никаков проблем со повраќање, понекогаш знае само малку да блуцне, но тоа не е ништо страшно.

Кај нас редот е цицање па нанкање, откако не го чекам да подригне сме раат. Тој за време на доењето заспива, спие и кога го држам исправен, по 5 минути го легнувам и немаме гајле.
    Додека го чекав да подригне, се будеше, плачеше и никако не успевавме да заспиеме и да се смириме.
    Тој нервозен и вознемирен, а ние не знаеме што да направиме, како да го смириме и заспиеме.
    Откако почнав да го применувам советот на докторката немаме никаков проблем.

Кога е буден веднаш подригнува, потоа или заспива или е буден (но смирен) па си се смешкаме, а од пред некој ден и гугаме. :)

3. dejana2

dejana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    38
    Мамички како се успивате? Ние Мака мачиме. Дали така сум ја навикнала не знам, ама ако не ја нишкам не заспива. Се додека не заспие ептен цврсто во мене се грчи, пишка и се тепа со рачињата па морам да ја земам :?:
    Инаку за некој ден полниме 2 месеца

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    I nie za nekoj den 2 meseci. Ja ostavam sama i si zaspiva. Jas i pustam da slusa rain sounds i si zaspiva i toa itekako deluva. Koga imam gosti i se mnogu bucni a spie peperutceto pustam rain sounds i si spie ne ja slusa galamata. Probaj.Koga ke vidis deka i se spie pusti i neka vrne dozd (nas doma utop ne napravi dozdot :D ) moze ke deluva. Jas zaspivam na tie zvuci nepa bebeto

На zuto и dejana2 им се допаѓа ова.
  5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    hahaha me iznasmea :rofl:

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Што имам една книга прочитано, ме натера се аналитички да гледам и постојано прашања да поставувам :lol:
    Колку време е будно бебето пред спиење? Внимаваш ли дали покажува знаци дека му се спие(зевање, чешкање на очињата, или знаци на премореност гребење на лицето, грбот го виткаат, со ножињата во креветче трескаат или мрдаат наваму натаму)Колку долго спие?Од самиот старт ли беше вака? Да не поминува во скок на развој?Најдаено ли е? Да не имало премногу стимулација....
    И јас како Девојче ја ставам да спие и заспива сама.
    Ние имаме рутина која ја повторуваме секогаш пред спење и тоа ни помага. За спиење преку ден и менувам пелена и често и пресоблекувам боди. Ќе поседиме малце во тишина, ја подржувам- во раце без думкање без ништо, само така ја подржувам, понекогаш и зборувам тивко (сега е време за спиење,сега треба да спиеш, ајде сега одмарај ќе се видиме кога ќе станеш...) и ја легнувам во креветче.
    А навечер јадење, бањање, масажа, пижами па пак истата рутина како за преку ден.
    И спиењето од прилика е секогаш во исто време,(од сега беше саат и пол после јадење, сега ја учам на 2 и навечер е во креветче во 7.30најкасно).

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    мамикои имате машки деца на колку месеци им го отворивтњ курето до крај да потече крвче?

8. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.574
    Допаѓања:
    151.898
    и јас не чепкам.и патронажната и матичната и педијатрите во советувалиште неколку пати ми го рекоа истото -да не гибам.ем ми е страв, ем сметам дека нема потреба.нити мајка ми чепкала нити свекрва ми па еве и и брат ми и мм ништо не им фали.

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Зошто да потече крв, не разбирам? Јас имам машко дете, на првата контрола педијатарот ми рече по бањање полека да пробувам да го отварам, не сосила, не многу, колку е можно и дека ќе се отвори и така беше, на 2.5 месеци скрос се отвори ама немаше ни капка крв. Не знам дали нешто по ново сега викаат да не се отвара ама колку што знам инфекции ( уринарни) се фаќаат по често ако не е отворено. :tmi:

11. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    а скроз до долу оди кожичката или само главчето?

12. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    da se izvinam prvo od mob pisuvam
    jas na sinmi vakvo nesto ne mu pravev posto ni majka ni svekrva ni dok ne mi kazal sega sinmi ima skoro 11 god i moram na operacija da go nosam .... mora dole da go secnat i da mu go vratat kozinceto :doh: nemate pojma kolku mi je grev ama ako ne go odnesam sega golem ko ce bidi ce si ima maka :doh: ahhhhhhh :(

На butterfly.mk и leona83 им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.271
    Допаѓања:
    259.038
    Мајки искуство со диплазија на колк и носење на ремени?
    Детево ми се измачи од нив, дали постои друга алтернатива, знам дека дисплазијата мора да се среди, ама синко мака мачи со ремените, па ете незнам што да правам, секој совет, искуство ми е добродојдено.
    Инако десното колкче му е во ред, проблем имаме со левото. Веќе еден месец ги носи ремените, треба уште два, ама како ќе успеам незнам.

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Не може да оди до долу додека не се отвори, на почеток ѕирка само малку главчето, со два прста полека после бањање ќе пробаш да потегнуваш надолу па нагоре ( отвори затвори) ќе правиш, како вежбање ќе биде и после неколку пати- денови, ќе приметиш дека се повеќе се гледа главчето и на крај и ке се отвори. Никако со сила, можеш и да го повредиш, раничка ако му направиш ќе плаче на секое мочкање. На многу пријатели кои не го правеа ова на децата на лекар ги сечеа ама тоа е потрауматично зошто поголеми и повеќе разбираат.

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мајки, а кога почнавте да го правите тоа? Синко мој има 4 недели, да почнам да му ја повлекувам нежно кожичката надоле - нагоре после бањање или уште е рано? И дали го правите тоа само после бањање или почесто?
    Ние до сега бевме 2 пати на педијатар, веројатно ќе ми спомнеше нешто за тоа. :?:

16. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.574
    Допаѓања:
    151.898

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Јас почнав после првиот месец и само после бањање, тогаш е омекната кожичката, не треба почесто, кајнас така беше успешно.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Moonglow

Moonglow Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    А што кога и покрај обидите бар малку не се отвора кожичката, не мрда? Малото има 11 и пол месеци, од старт пробувам (не ми е прво дете!)-не бре, отворено му е колку отвор на пенкало! Да имам надеж, можно е да попушти или не ни бега интервенција?

19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Majki da ve prasam se zagleduvaat li vasite bebuski vo televizor??? Kerka mi stalno koga e pusten televizorot vo nego gleda,ne deka razbira ama gleda.ja stavam vo relaksatorot ja vrtam na sprotivnata strana abe glavceto si go vrti kon televizorot. Go isklucuvam I ke trgne pogled od nego.ako go vklucam pak se zagleduva slusa glasovi .No go isklucuvam, ne ja ostavam da gleda.

20. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.574
    Допаѓања:
    151.898
    а зошто да не гледа?и шара телевизорот и звуци слуша затоа и е интересно.
    модерни времинја -модерни бебинја.за некој месец ке и пушташ песни на компјутер за да фатиш нешто низ дома :)
    сакале ние или не технологијата го прави своето и не може да ги лишиме и да им браниме,нормално нема да ја оставиш цел ден да зјапа .