Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Zdravo majkicki.. maloto mi e 5 dena.. od vcera pocnav so elektricna pumpa da se molzam..od desnata cicka nikako nejkese da cica.
    -pampers ne polni ni 1 na den i vikam deka nema sila da potegle i ubavo da jade pa sega i od dvete mu punam sisence i taka se hrani. Fala mu na gospod pocna da si mocka i kaka.
    Me interesira kolku kolicinski mu e dovolno za eden obrok da mu davam, ne znam malce li e mnogu li e no jas pocnav so 20ml pa 30ml i deneska 60ml. Ve molam za iskustvo i mislenje :whew::shake:

2. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Мислам дека 60 мл ти е многу за толку мало бебенце на еден оброк.... Дека и 30 се добжволни со тос што би му давала почесто рецимо ма 1ипол до 2 саати.... Сепак не сум искусна со шишиња па свати ме со доза на резерва нека кажат поискусните ссо шишенца

Vikk22 likes this.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Точно има друга за лице, за црвенило,мене ми ја нудеа кога ми се појави црвенило околу устата.
    400 ден чинам беше и мене ме интересира ако ја користел некој да сподели.
    Мали се пика во уста,раце,играчки,лигавки,тетра,ср што ќе дофати и овие денови е цел црвен околу уста дури накај образите му отишло. Го намачкав со Еуцерин атопи,мислам дека не делуваше,ставив Судокрем,па ќе видиме. Малце ми е језа за Судокремот дека го користам за црвенило на пеленска регија,ама го читав пакувањето не е нагласено дека е само за пеленска регија.
    @koritsaki ти користиш Фрезидерм,да не си ја пробала кремава?
    50-60мл му се сосема доволни.
    И јас бев со пумпата во раце два месеци,но бев упорна воспоставив и лактација и бебе си почна да напредува.
    Првата недела немаше ни грам качено,дури може нешто ситно ослабнато. Беше мрзливо,спиеше и не цицаше. Педијатарот ме советуваше да го ставам на града на 3 часа,а после цицање да му дадам одмолзено млеко од шише. Тоа супер ни беше,сега е скоро 5м и е 8кг. Сега вика ќе ве ставам на диета :)
    Ставај го на двете гради,менувај положба за цицање,а за да видиш дали напредува не му менувај памперс 5 часа. Ако после 5 часа тежи пелената тоа е знак дека е најадено.

bela.m, Vanessa9li, koritsaki and 2 others like this.
  4. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Fala mnogu

Sofi.ja likes this.
  5. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Fala mnogu

*malenavolena*87 likes this.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Sofi.ja судокрем е многу јака крема, дури и за пеленска регија е само кога се останато ќе се проба. Тоа црвенило поради рачињата ќе се појавува без разлика дали мачкаш нешто. Затоа подобро без многу хемии за да кожата се научи побрзо на бактериите и сама да се избори. Миј му ги работите што ги става во уста повеќе пати на ден и рачињата. Тоа е доволно. Ќе видиш само ќе се повлече.

KuklickaSk, Sofi.ja and Vanessa9li like this.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Да, ја имам кремава дома, ама ја користам за п.регија зошто густа ми се гледа за на лице :lol:

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не,не, не е таа за пеленска регија. Има друга за лице, ја барав на нет не можев да се сетам како пишуваше,можеби е оваа:

Attached Files:

9. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@Sofi.ja а да , сега ми стана јасно , јас ја видов сликата од претходните страни па мислев за таа прашувате :) оваа ја немам користено , сега баш читам наменета е за суви делови околу устата , носот , таму каде што е разранета кожата од ладното , од настинка било што. Ако ја пробате пишете дали ќе помогне :)

Sofi.ja likes this.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ако можеш земи мундисал од грција, за 1 мин го смирува.

Adams likes this.
  11. Adams

Adams Популарен член

Фала ти многу ќе го земиме секако :*
    Од фризи дерм како да нема фајде ич а и запчето од кога е никако да пукне :sweat:

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мундисалот кажаа дека не е сигурен за деца. Ми се чини баш со @Annath пишевме за ова?

13. Annath

Annath Форумски идол

Да, Мундисал не е наменет за деца. За возрасни е. Освен ако не го смениле составот во меѓувреме.

Adams and BabyT* like this.
  14. Adams

Adams Популарен член

Кое гелче е добро друго?

15. Annath

Annath Форумски идол

Јас за моите користев Gel za desni и Dentinox. Изладена фротирска крпа е добар начин да се олесни болката во непцата доколку нема воопшто заби.

Adams likes this.
  16. crazylady

crazylady Форумски идол

Не спие бебето веќе неколку дена дури и навечер цело време е ококорен, ма ништо не помага пробав со песни да го успијам и заспива кај мене во раце а во креветче не сака, па си викам да не гладно а пред да го успијам обавезно го дојам и ај му давам пак да цица ќе поцица 15 минути и само што ќе помислам заспал, ми заспива во раце пак се буди.. На почетокот преспиваше по 3 пати во денот а сега многу слабо.

17. Pocahontas9

Pocahontas9 Истакнат член

Здраво мајкички, да прашам папочето откога ќе падне колку често треба да му се става алкохол? Дали со помош на газа или директно во папочето? И дали се става уште нешто? Исто да прашам бидејќи уште не сме посетиле педијатар дали е во ред доколку бебето еден оброк цица а еден оброк да му давам хип адаптирано? Давам адаптирано бидејќи имам проблем со рагади па додека се залечат и во меѓувреме се молзам па и тоа му го давам во шишенце...

18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Само јас ли ништо не ставав на папочето на бебе :^).. На гак ми рекоа ништо, ама јас почнав на своја рака бивацин прашок ден-два, па педијатар ме искара зошто ставам тоа, не требало ништо. И така супер си зарасна :)

19. Adams

Adams Популарен член

Јас одкако падна му ставав уште 2 3 дена хидроген директно на папочето и после со газичка тапкав. Додека бев во болница во Плодност му ставаа и плус една бела течност заборавив како се викаше. Нас ни падна многу бргу на 3 ден кога си дојовме дома од болница вечерта ни падна.

Pocahontas9, crazylady and Vanessa9li like this.
  20. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Мами дали користите некој сјај за чинии за миење на шишињата или на кој начин ги миете?