Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.521
    Допаѓања:
    18.878
    За раната може,ама откако ќе ти зарасне.
    На бебе на ку*ето при отварање после бањање по 1 капка ставаме по препорака на педијатарот

На Pocahontas9 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Исто и ние машала апеттлии сме :) 3 месеци сме а веке пиеме по 150 и полека како да почна да бара по 180 .. сеуште не сум дала, го држам додека може да пие по 150 ама набрзо ке почнеме и по 180.. и ние сме прематурче.. најдобро да се консултираш со педијатар и мислам дека можеш да почнеш со пробување на вкусови.. сега давам на 3 часа, но полека почнува да бара на 2.5 и јас не сум дала помалку од 2.5 а и не смее, треба да се свари храната во желудничето доколку почне на помалку ке креваме на 180 :) кога почнавте да пиете по 180мл?

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.268
    Допаѓања:
    138.494
    еве го, случајно го видов на рафт па читнав упатство иако моето е мало, нема ни 3 сеуште рано му е, ама ќе го имам во предвид
    пишува дека млеко може мајчино, ад или какво и да даваш, па ваљда покрај дозата која ја пијат, пример 150мл плус од ова.

https://lino.eu/proizvod/lino-rizolino/

На bela.m, Andonia и Adams им се допаѓа ова.
  4. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Мајки да ми препорачате крема за лице на бебо?
    Има како црвенки брунченца ситни и сакам повеќе за кога одиме надвор да му е заштитено лиценцето. До сега не сме користеле ништо на лице

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    801
    И јас исто се интересирам, кај мој синко кожата на челото му е сува дури лушпи има понекогаш, а брунчиња на образите му се јавуваат. Мачкам или јакодерм или еуцерин, ама дур е намачкан е во ред, штом му измијам лице или помине време, пак се враќаат лушпите.

За исхраната, последните два дена нешто не ми бара многу млеко од шише, дали се заситува од цице или пак е скок во развој, не знам. Инаку и кај него се случуваше да бара на 2 часа. Педијатар ми кажа дека ептен напреднал, нема 3 месеци а е 6 800, и ми рече да му намалам ад, само 3 пати во денот да му давам, а да ми е повеќе на цице. Не знам што да кажам, пелените му се мочкани, ама се нема убаво искакано еве втор ден. Денес и прими вакцини, па цел ден е ко поспан, и на цице по 5 -10 мин, на 2 часа е.
    Страв ми е да не е гладен, зошто освен на цице, тој си пиеше по 120 мл на оброк, 5-7 пати во денот, и сега од еднаш не ми бара шише.

едит: за вкусови ни кажаа после 4 и пол месеци, за отварање на пилето после 6 месеци

На Andonia му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    84
    Ги масирате ли вашите бебенца,
    Од кога се препорачува да се прават масажи и какви масажички

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.678
    Допаѓања:
    7.865
    Kombinirano go hranis ad plus doenje ili kako ? Jas prviot mesec pocesto kombinirav sega samo ednas 90 ml vo denot mu davam ad .. i neznam usye dali pravilno postapuvam se mi e strav da ne e gladen.

8. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    801
    Јас не сум репер, зошто правам како ќе ми побара син ми. На почетокот немав млеко, па му давав ад. И потоа си почнавме прво на града, ќе цица и кога ќе почне да се тегне и да плаче тоа ми значи дека нема повеќе во града а е гладен па му правам ад. Е сега понекогаш пие 40 по некогаш 70. Ако не го ставам на града си пие по 120. Ама еве два дена по ред само на града и не ми бара повеќе. Имаше еден период кога не сакаше ни да проба со града, плачеше кога ќе го доближам, мислев се откажал зошто шишето му е полесно, повеќе тече не треба да влече ама еве пак се вративме на града. Каша попара сме, ама се додека ми напредува, полни пелени и е среќен (не плаче) ќе правам како што ќе ми побара.

На incepalacince му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Мајки совет!
    Малото ми има 2 месеци, изгледа настинува, поткашлува малку и омалаксана ми е. Очните капаци и се црвени. Пишав на педијатарот, вика ако кашла уште повеќе одете на брза помош. Не ми плаче, не е кенкава.. ја тера на спиење ама не заспива.. Да и дадам ли нешто на своја рака или..?
    Да напоменам дека сум настината и јас, може ја префаќа од мене..

10. incepalacince

incepalacince Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    12
    Јас давав на помалку од 2.5 часа зашто ми рикаше за јадење (исклучиво на АД ми е бебушот, прематурче исто така) и немаше никаков проблем, не го повраќаше и сл.Јас давав по малку вода, чајче инстант без шеќер. Самиот ме водеше за поголема количина, на пр.кога ќе приметев дека неколку денови јаде повеќе од просекот, почнував со давање на еден оброк со повеќе мл.
    На 5.5 месеци воведов цврста храна зашто му здосади од млекото, почна да се интересира за храната што ја јадеме, мљацкање, оближување усте.

На Miss.N и Adams им се допаѓа ова.
  11. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ние уште така си рикаме :D

На Vanessa9li и incepalacince им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.521
    Допаѓања:
    18.878
    Да не и се спиело? (За црвенилото на очните капаци)
    Пиј многу лимони,побрзо да оздравеш, и провери убаво дали кашла од лиги или вистина е настината. Ако не си сигурна оди на дежурен,ама биди претпазлива заради коронава:worried:

На Starlič и Adams им се допаѓа ова.
  13. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Дури чудно ми е, вчера спиеше од 13 до 5:20 без да се разбуди, додека спиеше ја хранев. Стана ја избањавме и кај 21 заспа пак, до сабајле.. Мислев дека ни настинува и затоа ја тера на спиење. Лиги почнавме да пуштаме и рачиња во уста да ставаме, нели ни е рано?
    Може па од тоа се закашлала.
    Ние дома сем на парно се грееме и со калифер. Може и од топлото спиела..

Последна измена: 7 март 2020
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.521
    Допаѓања:
    18.878
    Не претоплувајте,подобро да е поладно отколку потопло.
    Моево после 40 дена почна многу да се лигави,мислевме иде забче,еве го 5м уште се лигави а нема ништо,мењаме по 10 лигавки на ден :)

На Vanessa9li, Andonia и Starlič им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    СТРУМИЧАНКИ ИТНО ај кажете некоја продавница за добра детска облека :) тука сме момемтално а незнам баш каде има нешто убаво бебешко да земам за мојата крофничка

16. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки со што ги чистите носињата на вашите бебиња? 12 дена сме

17. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Јас со пумпа и го чистев носето па белја направив и повредив капилара така да не чепкај сама ако има многу носи ја на лекар да ти покаже како јас се каам што пробав сама

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ставам прво синомарин капки па влечам со аспиратор :)
    Само шо сега не дава па се бориме :D

Прикачени фајлови:

19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.268
    Допаѓања:
    138.494
    Со чепкалка за уши му ги вадам.

20. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.401
    Допаѓања:
    25.041
    Носето се чисти од плодовата вода. Доколку не е затнато нема потреба да влечеш со ништо.
    Прскај физиолошки по потреба.