Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Машала, машала. Ајде, нека јадат само. Јас сакам да им скратам ама џабе, си бараат тие, па не ми успева ете...
    Од пред 4 полни месеци едниот почна со 180мл. Другиот од пред две недели. И височки се и крупни. И двајцата плукнати на татко им.
    Здрави и живи да се само. На дебелина не треба да се радуваме, ама мене секој грам плус ми беше важен. И уште ми е, ако матичната ни вели дека имаат повеќе од што треба. Јас радости сум :)
    Како и да е, за брзо ќе мора да им давам нешто плус, барем на поголемиот батко. Него дефинитивно веќе не го држи само млекото.

На Miss.N и crazylady им се допаѓа ова.
  2. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    8.436
    Што се тоа клинци?

3. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    801
    Касно палам сори дури сега гледам
    Убава облека имаш во Силви бутиците, исто и низ детските бутици во Глобал трговскиот. Се надевам дека најде неште и без моја помош :(

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Бевме до тритекс (имаат големи попусти на бебешка облека) и до Лотус.... Беба толку дозволи :) кафе и сендвич за носење а и но заврна.... Ај здравје следен пат поголеми ке сме па може повеке ке сакаме да прошетаме

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.522
    Допаѓања:
    18.880
    5 месеци ќе прави за некој ден,ниту еднаш не сум го чистела носето иако имам купено и капки и аспиратор Носе фрида. Кога ќе видам суво мрсулче блиску до лице му го потфаќам со нокт.

6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    8.609
    Мислев јас сум единствена што со нокт му вади суви мрсулчиња, ако можам да ги дофатам нормално :lol:. Аспиратор немам уште, немал течни мрсулчиња, читав тука не било добро суви да се вадат со него.

На bela.m, Ms allways right и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас после секое бањање ја масирам. Ја мачкам со масленце и ја масирам. 3 недели сме.
    Јас и го листев со кујнска хартија од тие појаките кје направев ќошенце како боцка и ќе ги извадев мрдолчињата.пред некој ден почнав со помпичка ако ептен и смета, ако и хрчи носето.
    Клинци или четка попознато се влакнеца или народски брада кои никнат на грбче, рамења, газенце лактови бутови и му смета на бебето. Бебето се грчи се врти како да го боцка и да му смета нешто, не му е пријатно. Таткото со брич ги бричи влакненцата и олекнува на бебето. Исто народски кажано надворешна болмаџа ( или болмаџа кога бебето има шлајмови, па го носат на некоја бајачка му ги чисти шлајмовите со перја)

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Сакав да ве прашам на колку време ви цицат бебињата?? Мојата ден ноќ на два часа или два ипол ако спие подолго.
    пелени им менувате ли навечер, колку често?? Јас по секој подој и ја менувам, полна е и искакана.

9. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Навечер менувам само ако е искакан инаку не :)

На bela.m му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    801
    IMG_20200307_190007.jpg
    Еве што не спасува нас, само треба да внимаваш. Суви мрсулчиња не се чистат со аспиратор. Ќе капнуваш физиолошки раствор по 1-2 капки во ноздра ќе почекаш 5-10 секунди и ќе шмукнеш со аспиратор. Ако не излезе ништо не влечи повеќе, пробај после некое време пак. И не ставај од еднаш во двете ноздри раствор, прво во едната исчисти после во другата.

Ако е ептен на отворот мрсулчето натопувам чепкалка бебешка со растворот и нежно ја отстранувам, не пикам длабоко.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.678
    Допаѓања:
    7.865
    Моето цица отприлика некаде на 2 саати , ноќе може да се случи и на 4 саати еднаш па пак продолжува на секој 2 саати. А пелена менувам само ако е какан .

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Нели им ја менувате ако им е полна?? Мислам нели проверувате дали е искакана па ако е помочана да ја смените?? Мојата се покакува додека спиенпа кога ќе се разбуди проверуувам и да е помочана ќе и ја сменам. Многу И е цела вечер да стои со помочана пелена, не ја трпи пелената одма протестира и сака да и се смени.

13. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ако се искака во текот на ноќта да инаку не. Ставам пред спиење и сабајле кога ќецстане кај 6 7 тогаш досега не сме имаки ни потпарњбо ни црвенило ништо

14. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Суви му се и подлабоко покнати некогас со кивање ги исфрла ама ретко

15. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    15.047
    Јас еве 2 имам и никогаш навечер не сум менувала. Ако е какано да, ама тоа многу ретко се случува. Ставам навечер во 8, ја вадам сабајле кога ќе стане 6-7.
    Помалото неколку пати се случи да го пресоблекувам околу 5 и ми настина дека ладно во собата, а не чекаше да се стопли. Затоа не практикувам ноќе да му менувам.

На crazylady и ddevojce им се допаѓа ова.
  16. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    318
    Mami, Tara si fati red za cicanje... veke ne se molzam.. fala mu na gospod.Ovie dva dena na 2 saata mi traze i toa ubavo si cica..
    Misla mi e, na racinjata i na nozinjata ovie denovi se lupe , nema crvenilo ili bilo sto. Normalno li e i da ja mackam li nesto ili i se obnovuva kozickata ( 10 dena e bebe). Fala vi

На simonagj и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.475
    Допаѓања:
    8.609
    На 2 до 3 часа преку ден му давам, ако го чекам да заплаче за јадење може и 3 ипол да поминат. Навечер 2 пати цица. Не менувам пелена тогаш, преку ден на 3 саати во просек. Кака еднаш дневно, сега почна и еднаш во 2 дена.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Супер што сте фатиле ред :*
    Инаку тоа што се лупи и нашата отприлика тој период и се лупеше кожичката, патронажната ми рече дека се чисти од моите хормони и и стававме Јекодерм и пројде после неколку дена се исчисти скроз

На Vikk22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.522
    Допаѓања:
    18.880
    Бебињата по целото тело имаат заштитна обвивка која мора да им падне. И кај моето беше изразена на раце и нозе, мачкав јекодерм,а по бањање низ цело тело млеко за тело. Ќе падне и ќе се среди,,немај гајле

На Vikk22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    318
    Fala vi mnogu.. :inlove::inlove: