Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Vikk22

Vikk22 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    318
    Ne jq dohranuvam. Polni peleni sekojdnevno...ne sme ja merile seuste ima samo 2 nedeli.

2. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    84
    Исто и мене ми беше на почетокот, тоа е така додека лактацијата да се прилагоди според потребите на бебето. Јас се измолзував само кога градите ќе ми станеа преполни

На Vikk22 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Arianna

Arianna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    145
    Здраво, дали некоја има искуство со силен плач при преслекување на бебе? Уште во болница кога го преслекуваа заоѓаше бебето. Кога е смирен го проверувам секаде по телото да не има болка, на грбче на главче, секаде, ама не покажува никакви знаци си останува мирен.

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    26.349
    Една недела имаше и ја однесовме на кафе, од тогаш нон стоп шета,надвор ветар, облачно или сонце ја вадам. Кафиња,ресторани,шопинг. Хулахопки момичево не знае што се, боди на долги,згора блузе,пантолончиња и едно џенперче. И моето е 2 месеци. Еднаш фала му на Бога не е настинато, од сабајле отварам сегде за чист воздух, тоа знам уште на болница така праева и толку и ги облекуваа, дури за контрола моравме голи да ги слечиме од соба па до докторката така низ ходник ги шетавме. Нека јача имунитет. Што повеќе го "штитиш" то помалу ќе е одпорен.

На Miss.N, simonagj, Bisera2020 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    26.349
    Мојава беше така првиот месец, рацете никако не ги даваше. Помина, научи изгледа дека е нормално.

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    26.349
    Ние полниме за 4 дена два месеци. Мамичкс не знае кај тера, беба денски не спие, таман ноќе се научи да е заспана 8/ 8 и пол, да станува тек во 4 за да си се најаде, оп и текнало највероватно скок во развој, па ни ноќе не спие. Не плаче ама има немирен сон и само си прета со ноџињата :sweat::inlove: е сега, освен не спиењето денски, имаме уште два проблема. Ептен повраќа од кога е родено, во млаз, прво бев на доктор мислејќи дека е нешто не е добро пошо ненормално многу повраќа, ми кажаа дека уште не и е желудничето добро разработано и ќе престане највероватно кога ќе и воведиме цврста храна. Душа моја, само што ќе заспие ја буди тоа, па после пискотници. Држи ја исправена ми рекоја по 20 мин па легни ја, ни тоа не помага.. нон стоп е водена и нон стоп ја преслекувам, лигавчиња имаме 50. Некоја со вакво искуство? Дали навистина помина кога воведовте храна? И вториот проблем е за нас, до пред 2 недели се измолзував само за излегување или имам некоја работа па да не ја носам со мене, си пиеше од шишенцето без проблем, наеднад го фрли,купи едно,друго.. џабе. Само да цица, дури денес бев на пешачење со неа, ја носев во марама, се разбуди и се јадело, од толку врескање и лижење на блузата моја, како успеав така врзана да и ја дам градата не знам.. како ли пак да ја научам? Дали ќе се смени ако пак проба сокче.. мада мое млеко не сака да чуе.

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.343
    Допаѓања:
    28.195
    Да. Вади го кога е убаво времето, на отворено и кај што нема гужва.

На LUCI 99 и Adams им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.343
    Допаѓања:
    28.195
    Не давај сок, посебно не на 2 месеца.
    Пробај купи шише со 2 дупчиња да видиш дали ќе пие пак, може да не пие сега зошто малку му тече. Ако не, не е страшно, после 6 месеци може од чаша да пие

На Adams му/ѝ се допаѓа ова.
  9. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас не сум поискусна ама и сме врсници и ние сме со сличен проблем дневно мора бар 2 3 пати да поврати... Веке страв ми е да ја подригнам пошто се дешава најчесто после цицање да поврати а не ја стискаме не ја гњавиме.... И што ке ми рече педијатар ја прецицуваш мајка.... Боже па што да и мерам на штоперка и да и ја вадам од уста :/..... Само се надевам дека не е ништо сериозно пошто сем тоа малечката добро си напредува ете деновиве почнавме и да гугаме помалце :)
    А за одмолзување кога шетате те сватив се одмочзуваш и бебе е со тебе па шише даваш?
    Ако така зошто не си земеш од оние што се марами за криење јас имам таква и баш викендот имав можност да ја користам супер е Беба цица а никој не не гледа :D ако не те разбрав добро извини :)

На Sreka16 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    3.078
    Mamicki da prasam dali mu stavate na maleckite sirok povoj?

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    7.766
    Не.

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Стававме до месец и пол по препорака од ортопед, после на наредната контрола ни кажа дека веќе нема потреба.

13. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Да ставав до 4.5 месеци по препорака на ортопед

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    денес полниме еден месец. Радости :hug:

да ве прашам им давате ли водичка?
    Моето по две три лажички еднаш на ден пие, и растварам апченче витамин д, една лажичка, и после уште две чиста водичка.

На Dikinzi, Vanessa9li, Vikk22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    7.766
    Јас му давам кога ика по некоја лажичка, ако е ептен тазе цицан. Не препорачуваат вода, нема потреба, ама 3 капки ништо не менуваат

Пс. Големи да растете, да ви се множат месеците

На ddevojce, Vikk22 и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.781
    Водата за ексклузивно доени деца, не само што е непотребна, туку е и непожелна.
    Мајчиното млеко ствара заштитна обвивка на цревата, која водата ја измива и ги прави неотпорни на стомачни вируси и бактерии.
    И самото млеко ги задоволува потребите за жед.

На ddevojce, SanelaS, koritsaki и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Мајки,да ве прашам, месец и пол е малата, ја облекувам со боди, ѕиври, и одозгоре памучни шпикозни, топло ни е дома, ама ме интересира да не е многу облечена ? Фала ви :*

18. Bonnie Top

Bonnie Top Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    698
    Премногу е!
    Јас дома на 24 степени по препорака од педијатар ја облекувам само во боди, чорапчиња и шпикозни.

На Vanessa9li, LUCI 99, Larahappy и 2 други им се допаѓа ова.
  19. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    19.902
    На бебево му се слепуваат очињата му се собира жолто, чистам со туфер со превриена вода ама пак му се собира. Не сакам да го носам на лекар сега заради ситуацијава има ли некој капки што може да се земат без рецепта или нешто друго? Има еден месец.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    И кај мене така беше облечен на таа возраст немавме проблем тепературата дома ни е 22 степени

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.