Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    23 е жешко за спиење пред спиење намалија температурата и со потенко ќебенце и ќе видиш

2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Чешаат, ќе ти поминат со тек на време.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    @ddevojce Ја пробуваш ли прво да ждригне а потоа да продолжи со цицање, она од млазот шо и иде и влегува воздух, и после оти не знае да ждригне цело млеко го исфрла, ај пробај ја на сред цицање да ждригне , и коа ќе ја креваш пополека кревај ја. Колку пати повраќа на ден ?

4. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ауу жени шо е воа вакво...
    Едвај најдов памперс и млеко....

5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.343
    Допаѓања:
    28.192
    абе лудило. Јас среќа секогаш имам плус 1 големо пакување пелени.. страшна работа

6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Јас земав 3 млека и 3 памперс и тоа последни.... Немало веќе како крај на светот да е страшно

7. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    И мм сега се врати без млеко ;(. Никакво немало во КАМ. Само едни пелени нашол. Ужас.

8. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Кај нас во Кавадарци го затвориа оти е празен...

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @Dikinzi баш ќе пробам. Па многу често повраќа, да кажам на секое цицање или по него. Ја држам да ждригне, но не ждригнува секогаш. А кога цица и влегува воздух, бидејќи не ја фајќа убаво брадавицата и целљта ареола и звуци испушта, цок цок цок. Ја местев ја правев има си фатено навика и така си цица.

сакав да ве прашам дали си пијнувате алкохол пример една чашка винце или пивце или една чашка узо :?: ??

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Малиот е 7 дена. На колку време треба да цица?
    Цица само 15-20 минути и заспива на града, се буди по некое време и пак сака да цица. Не можам да му го земам редот. Дали чести подои се ок?

Исто и не ждригнува, ни пак бљуцнува. Го држам, го тапкам по грпче, го вртам на страна, џабе.
    Совет?

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Честитки мами живи и здрави да сте. На почеток е најнормално да цицат многу често. Бидејки немат сила брЗо се уморуват и повеќе спијат на града. Прати си дали полни пелени така ќе знаеш дека ти цица. Кај повеќето бебиња тешко оде со ждригнувањето. Мојата е 1 месец и 3 дена и не ѓдригнува секогаш, особено навечер.

На crazylady и RAK91 им се допаѓа ова.
  12. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Фала ти мила :*

Цело време е на цицка, не знам дали е тоа пречесто, дали треба, дали не. A ми рекоја во болница на секои 2 и пол часа ама не е можно толку време да седи гладен. Значи чести, но мали подои. Затоа си викам да прашам, да не му се оптерети стомачето што не поджригнува.

А да си спие на страна или грб?

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Нормално малјчино млеко толку држи. Знаат и порано дампобараат, пример мојата побарува и на час или час ипол, а и мене ако ми се полни градите и е будна ја нудам да цицне. На грбче да спие, на страна може да се обрни. Менувај ја страна како што спие често за главичката да му е рамна. Мојата еднаш спие кај шо треба да и главата, потоа спие кај шо треба да и се нозите.
    Мојата веќе се обраќа ако леже на страна. Од многу порано е активна , слушансе загледува гуга, почна од 5 дена да се смее ^_^ кога и зборуваш.

14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Нормално е, бебе цица кога сака и колку сака, нема тука саат, цицаат кога се гладни и кога се жедни, исто така и кога сакаат да се до мајка :D Прати му цицање, на пример кога ќе му дадеш да цица колку време е фокусиран, тоа значи зема фаќа да цица, и без престан цица неколку минути, ако цица 5-6 мин без престан а после прави цицни заспи цицни заспи ,значи се уморил и заспал, па не се доцицал, и нормално да се јави по некое време. Ако цица 10 мин и фазла без престан биди сигурна дека е најаден. А на колку време се буди ? И после кога ќе се разбуди дали цица исто толку како и претходно? Има тука цаки маки со малите ,затоа викам на почетокот да се следат минутите на подојот, барем на интензивното цицање. А после спиење кога ќе стане, ако поцица минута две, може сакал само кај тебе, мајка си бара, имаат потреба од галење :D Само следи го детето, за брзо време ќе го дешифрираш. Кај мене првото цицаше околу 10 мин, и после раат, ова другово нема некој ред, затоа нудам цице секој пат кога ќе скенка, дали на 2 саати или на 15 мин, пошто кај мене е чудна малце, цица цица, па сака да одмори да ждригне, па после седнува и се дојадува пак :D

Последна измена: 15 март 2020
    На ddevojce, *malenavolena*87 и RAK91 им се допаѓа ова.
  15. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Адамс, сакаш да кажеш дека нема Аптамил по аптеките?
    Јас секогаш чувам залихи, обично наеднаш купуваме за скоро цел месец, ама веќе дојдено е време за обнова. Е сега се преплашив...

16. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Цица по 15, некогаш 20 минути од една града и заспива на неа. Може да спие и 15 минути и да бара пак, а некогаш спие 2 часа и цица.

Навечер спие по 3 часа, тоа барем е позитивно :)

Мислев дека поради тоа што не поджригнува да не се направи некој проблем на желудничето :(

17. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Јас пијам по една чашка чат пат. Не би требало да смета.

18. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Најдов на старата автобуска утре ќе повлечеле од аптеки други и ми рекоа по се изгледа ќе немало увоз...
    А памперс во тинекс

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.731
    Пивнувам по некој пат за ручек една чаша пиво,добро е за млеко :)

На KuklickaSk и ddevojce им се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Не, ништо ..немаш гајле, ако не ждригнува ќе прди, како возрасен :D Од некаде мора да излезе воздухот :D

За пиење јас секако не пијам, пиев коа бев млада :D А иначе можете слободно чашка пиво, убаво е за млекото, само после подој се препорачува :*

На *malenavolena*87 и RAK91 им се допаѓа ова.