Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Sreka16

Sreka16 Активен член

Ние пиевме на почеток топло млеко и на една контрола во Систина педијатарот ни рече ладно млеко да даваме и од тогаш не го топлиме, со вода на собна температура правиме. И рече млеко да не фрламе може да стои во фрижидер, после тоа само малку во топла вода да постои шишето ама мене ми е шујбе го фрлам.

Starlič likes this.
  2. Starlič

Starlič Популарен член

Ние пиеме Аптамил, на кутијата пишува да се чува до 2 часа, потоа да се фрли, никогаш не сум дала повеќе отстоено млеко бидејќи многу замирисува и го фрлам. Инаку малку го затоплувам па го правам со топла вода..

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не знам дали има некоја разлика од доење и ад, моево го дојам и има денови кога 4,5 саати не бара цице. Некогаш дури сама му се нудам, ама во меѓувреме е весел,си игра ,си гуга.
    Така да,ако е гладна ќе ти побара немај гајле.

А за мерење,немате ли телесна вага дома?
    Јас така си го мерам,прво јас ќе се качам, после двајцата заедно ,ја одземам мојата тежина и ја дознавам неговата :) и покажува точно,баш се мсревме пред контрола кај педијатар,таму исто покажа.
    За сите прашања можам да и се обратам по телефон,на вибер или порака.
    Избегнувајте секакво излегување од дома, има време за по контроли.

4. crazylady

crazylady Форумски идол

Кога најкасно може да се направи прв преглед на ортопед?

5. Starlič

Starlič Популарен член

Бев само Рота во уста примивме, немавме доволно килажа за другата вакцина.. 4800гр со алишта не мереа, а пред еден месец беше 4020гр.. Ни закажаа за кога да дојдеме..
    Се јавив на педијатарот лом ме направи зошто не сме му давале на детето да јаде на три часа.. Не разбира дека кога ја нудиме она не сака, црка, плаче и го плука мчекото. Може веќе вкусот не и се допаѓа, па ќе купиме на друга фирма.. И така, се нанервирав..

6. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Глупости тоа докторите мислат како по книга треба да се одгледува едно дете. Син ми од раѓање не јадеше како што пишува по недели и по месеци, секогаш јадеше помалку и кога го носев секој месец на контрола, така ми викаше и мене таа педијатарката тогаш, на најдолна граница е со килажа, треба да му даваш повеќе млеко, кога воведов цврста храна, тоа беше секогаш со залажување и пак не јадеше една порција колку што требаше и секој месец само тоа слушав, ќе го нудиш повеќе пати на ден, малку е тоа, е ај со зорт бива ли да јаде, кога не сака, ти кога не ти се јаде, зорле јадеш?? За тоа се нервирав и јас. Па почнав ноќта во спиење да му давам млеко, не го доев, му давав Ад, за да стави во килажа, среќа не се бунеше па му тргав цуцлата и му бутав шише со млеко и си го пиеше цело, без да се разбуди.
    До ден денес е такво дете, 7 години има, не јаде, се е со молење, сам не му текнува да ми каже, мамо ми се јаде... па ете го здрав прав е и со натпросечна интелегенција :!: ;)
    Давај колку сака бебе, не слушај никој, поготово тоа докторите само да лупат нешто, они мислат како што студирале така точно треба да биде, ама не е исто домашниот есап и на пазар нели?
    Живи и здрави да сте, ви посакувам се најдобро :)

7. Adams

Adams Популарен член

Ние од првата доза рота имавме грчеви имај си при рака термофорче или капки. Пред 3 дена на другаркаммоја детенце примаше исто Рота исти симптоми ама минуваат за ден два без грижа.
    За нејадењето е период и мојот дечко тој период не сакаше и на 2 3 и 5 месеци е сега уште пие 90 мл.
    Пробај кога ќе е полу заспани пикни шишенце

Sreka16 and Starlič like this.
  8. Starlič

Starlič Популарен член

@Adams @Kallias2
    Ајде ќе пробам навечер да ја нудам повеќе.. купив Хумана. Сега ми спие во раце ќе и дадам влече 20мл па ја плука цуцлата, пак за 5 мин исто. Купивме и некој витамински за апетит..
    Во Аптамилот ставив мало лажиче мед, ма јок не сака, сменив и шише и цуцла, нема шанси..
    Инаку на јадење ми пие 100/120мл.
    Фала ви многу на советите. Маж ми вика многу паничиш, како да не паничам дететво не јаде како што треба, ја гледам дека ми е ослабена.. Ќе пукнам.

9. Starlič

Starlič Популарен член

Инаку не летајте детето да ви прими вакцина, нас лом не направија. Зошто на ова,време шетаме по болници.. Плус и маски немавме, не успеавме да си купиме.. И за тоа не искараа, а дел од нив не носеа заштита.. Ваш избор е. Нема да ве вратат. Инаку вакцината треба да ја прими на 07 мај, нели е тоа многу време?

10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Не лупај џабе пари, прво пробај ја на подолго време со поголема количина, она е веќе поголема за да бара на 3 саати. И те прочитав си и дала мед, мед душо не е препорачливо за дете под една година. Не и давај веќе, ако сте поминале без ништо супер. И ништо за апетит, остави ја сама да си побара. Кога сака она тогаш, првото дете ете така, помалку ми јадеше, и да те информирам само кај мене она почна 120 мл да ми пие од 5 ти месец :D Се и правев според кутијата :D И мене ми викаа, на долга граница, ама дете весело, јаде пие, моча, кака, спие, се нормално, качуваше по 300 грама мееечно, а тебе ти качила 800 шо е многу таман. На 4 месеца малат кај мене немаше 5 кила, па сеа ти види дали не ти напредува :D Опушти се малце, и остави ја она да побара кога сака, ако и се јаде на 4 и пол саати добро, нека јаде тогаш, ќе и направиш 150 мл и готово :D Иначе првото дете ми е година и 8 месеца, и има околу 10 кила , па сеа ти види:D

Adams, ddevojce and Starlič like this.
  11. Starlič

Starlič Популарен член

Фала на утехата душо. Иначе 500гр ми има качено за еден месец..
    Мед сум слушала дека се дава на бебиња, и затоа дадов. Мајка ми 3те внучиња со мед ги израсна, по една лажичка дневно ептен мала.
    Мене ме загрижува што е ослабена, кога ќе се изгладне ептен она сама бара, и 120ка како ништо ја пие. И какаше секој ден, сега на два три дена, што да искака кога не е јадена.. А знам дека од 7 до 10 дена е нормално да не кака..

Dikinzi likes this.
  12. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Не си играј,мед може да убие дете.
    Се дава друга формула ако ја нејќе таа,или едноставно може да е во скок па затоа да не сака да пие млеко.
    За бебе на формула не е нормално да не кака од 7 до 10 дена,тоа е за тие што се на доење.
    Смени формула. Земи хипп органик комбиотик може аптамилот и е јак.

Yowannty, Starlič and Cherry333 like this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Од 7 до 10 дена не какање важи за доени бебиња

Adams, Starlič, Mantub and 1 other person like this.
  14. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Не слушај мајки и баби.
    Знаеш што може да се деси ако даваш мед на толку мало бебе?
    Не си играј.
    Бебиња на ад млеко мора да какаат почесто. Давај пробиотик плус.

Starlič and Mantub like this.
  15. mici-22

mici-22 Истакнат член

А колку треба да има тежина за да прими цела вакцина? Ние наредна недела сме 2 месеци и треба да примаме а не сме нешто од најдебелите хехе

Starlič likes this.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

Немој никако мед. Остај старите не знаеле многу. Ептен е опасно мед пред 1 година

Starlič likes this.
  17. Starlič

Starlič Популарен член

Треба да биде над 5 кг за да ја прими вакцината.

18. mici-22

mici-22 Истакнат член

Охоо нема шанси да ја примиме сега :) 4150гр прошла недела бевме. Сигурно нема да качи 850гр за две недели

Starlič likes this.
  19. Starlič

Starlič Популарен член

Добро нема да давам веќе мед. Еве ова го купивме наводно за да има апетит.

Attached Files:

20. Starlič

Starlič Популарен член

Лелее вие сте помалечки од нас.. Јас жива се изедов зошто нема соодветна килажа..

kitty.m and Dikinzi like this.