Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    И на мојава и се ладни рачињата, ама тоа е, не и ставам нараквички, иначе не ја земав таа, неќна ја замотав ја стегнав, коа рече претам претам, па се вцрве, па почна да плаче, и ја одмотав, требаше уште на почеток ама згрешив шо не земав. И се смири ли повраќањето? Кај мене еве ја денеска почна да бара често цице, има некое скокче, бара поголема количина па си дремеме на цице почесто, додека се регулира количината.:*

На elimkd и ddevojce им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ее и јас тоа велам касно е сега. Ауу и мојата црвенее цела мислам ќе испука, као френка станува. Повраќа уште и тоа у млазови, пред цицање после цицање, стално. Нонстоп се пресоблекуваме, јас мирисам на кисело по цел ден. Шо се смеев вчера ме исповраќа на блузата и тоа ептен многу и ништо, не се пресоблеков работам низ дома се шуткам звони ѕвонче поштар пакет носи, велам качи се горе, и приметив како се повлече назад кога ми даде пенкалото да се потпишам дека корнев на повраќано млеко хахахсха. :rofl::rofl::rofl: Ние преку ден на саат ипол до два, а за ноќите не знам шо да ти кажам. Еднаш на два еднаш на три.

Левата града ( на неа имав мастит) ми е помала од десната и помалку млеко имам. Десната ми е голема и многу повеќе млеко. Денес ја испумпав левата и извадив 75мл, за 10 минути. Ама почна да плаче па и дадов да го испие.инаку упштеќњ пумпав да видам колку имам од неа. Од десната можам преку 120мл да вадам. Ама многу и е. Тогаш го испи и одма се испокака.
    И сеа кога ќе ми дојде млекото едната голема другата помала. Како да ги изедначам?

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.731
    Ама не ми е јасно зошто ставаат шеќер ако не смее да конзумираат бебињава?
    Чиста праска од хип не најдов, таа од лино,од напред стои праска,позади во опис праска и јаболка. Ќе видам уште во Кам од тие нивните дали ќе најдам.
    Земав една праска со банана,не видов за шеќер.

Јаболчето кратко 5-6 мин да поврие,да омекне. После го ставам во нутрибулет

На KuklickaSk и ddevojce им се допаѓа ова.
  4. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Моето бебе е малку црвено на лицето а не е топло во соба, има 2 месеци, го мачкав со камилица му се смири, некој крем да ми кажите?

Последна измена: 26 март 2020
  5. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Јас уште од прво бањање. Школките со тетра пелена, исто и позади уво. Задолжително нежно поминувам во внатрешноста со бебешки ушалки. И покрај внимавањето, можно е да навлегло малку водичка. Нив толку им треба... Некои педијатри викаат не. Јас нашата не ја ни прашав и не го знам нејзиниот став. Досега фала богу немале проблем.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    ^^ Во однос на сорејче за носе, јас им ставам бекутан. Задоволна сум. Претходно ставав физиолошки се додека матичната не ме искара. Рече дека треба течноста што се става во носето да се рспрскува во ситни капкички како што е со спрејовите. Капка како капка од шприц со физиолошки НЕ се препорачувало воопшто. Можело да се предизвика пневмонија ако моменталната здравствена состојба на бебето покажува знаци.
    Од тогаш само спрејче ставам. Незнам колку други педијатри го делат мислењево, ама и еден да ти рече, доволно ти е да избегнуваш.
    Затоа, најбезбедно, прскајте спрејче. Но, и ова, исклучиво по потреба!

На Tiki123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не е дека не смее ама не е здраво баш да го конзумира. Стават шеќер за да биде блага и да ја сакат бебињата.
    Нема да му е ништо од шеќерот туку работата е да не се пукаат со шеќери уште бебиња.
    После годинка сигурно ќе дадеш и чоколадо ама нели колку можеш да го одложиш тоа.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ќе ги изедначиш така што на пример ти цицала од левата, и ако заспала , тргни ја ,напиј се чаша вода, чај, шо и да пиеш, и за 15 мин пак седни од таа да измолзиш. Исто и со одмолзување, ако одмолзуваш, стасаш до 80 мл, и гледаш дека се мачи више не испаѓа брзо млеко, седни одмори 15 мин, напиј се исто така чаша вода, чај, и седни пак од истата да одмолзиш. За кратко време ќе се регулира. И еден совет најдобро намерен, коа ќе се идмолзуваш не гледај во пумпата, како тече млекото, или колку брзо се полни. Така нема да бидеш опуштена, седни читај на нет, и одмолзуј, и ќе сетиш струење на градите. Ако го чекаш да се наполни, си под стрес, колку како шо, затоа некои мајки вадат само по 20-30 мл, треба да се опуштиш, и коа ќе нема да мислиш на тоа, млекото во млазови ќе надојде. Тоа е исто како да имаш срамна бешика. На пример, јас имам..и кога сум нагости, или некој ако ми стои пред врата, не можам да се измочам, Морам да пуштам чешма да тече, или казанче, и на крај затнувам уши, и се опуштам, зошто ни полн мочен меур не можам да го измочам . Се стегнува мускулот и крај толку. И со млекото е исто, само шо ќе се опуштиш и млекото ќе тргне :*

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    12.344
    Да, за тоа се капките. И омега 3 исто така, во засебни капсули се.

10. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    3.078
    Zdravo mamicki, moeto bebece ima dva ipol mececi I poslednive tri dena raceto go stava vo usta, nesaka cusla nikako. Sovet ako moze?

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Нoрмалнo е сите бебиња истoтo гo прават :D

На ddevojce и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    И даваш ли чајче?? Се мислам дали да и давам чајче, не дека има потреба, така од мерак :D
    Грчеви нема пу пу, така ќе ја застега стомаче ќе врисне еднаш ќе се вцрви ќе тртне и толку.
    Големата не пиеше чај.
    Кај нас по раѓање примат орално конакон орално, вит К е тоа, пред да не пуштат дома т.е на третиот или четвртиот ден уште еднаш ( две капки орално) и трет пат на првиот систематски кај педијатар исто 2 капки. витамин Д и давам со флуорид едно апченце е тоа, го растварам у лажиче.
    Моето е месец ипол и ги бутка рацете у уста. Најпрво ги испитуваат рачињата, па потоа ќе дојдат на ред и ноџињата :D

На elenaklasik, Dikinzi и LUCI 99 им се допаѓа ова.
  13. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.825
    Допаѓања:
    7.763
    Нема да престане. Син ми показалчето си го пика до грло па се засркнува. И си ги шматка рачињата. Кога ќе почнат да фаќаат се ќе пикаат во уста, така ги осознаваат работите, педијатар ми рече да не го спречувам.

На *malenavolena*87, LUCI 99, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Не и давам ништо сега за сега, ни вода ни чај, планирам од 5 ти месец да почнам со вкусови, па тогаш и чај. Ама само на Хипп за грчеви, оти тој нема шеќер.

Кај мене е скоро 2 месеца, почна од пред недела дена раце во уста, нормална појава. Па кај и да е ќе почне да си ѓи гледа, па после играчки да пофаќа, па ќе почне да се превртува напред назад, па ќе учи да седи, па да се крева, па да лази, па да станува, и да прооде..и оп година поминала :D

На *malenavolena*87 и ddevojce им се допаѓа ова.
  15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Па немој таму, немој ваму , не чепкај таму, џиџе, пум, бам, апо :rofl:

а инаку јас си го зедов чајот за доички на хип, ама не го пијам па да не си напрам пак самата беља со млекото оти и така ми се полнат градите ми се стврднуваат. А за бкусови планирам и јас одкај петиот месец да почнам да давам. Таман неколку вкусови да испробаме па да си почнеме со оброче од 6+ Понатака кје почнам и вода да нидам почесто за да прифати да пие оти почне ли да јаде ќе сака и водичка, да гаси жед.
    Еве си спие у мамичка веќе 15 мин, сега ќе ја ставам у креветче.

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      288,3 KB
      Прегледи:
      37
    На *malenavolena*87 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Кај мама е најслатко нели :D И ја така планирам, више од 6 ти да има цел оброк, и да почнам со втор, и вода , чајче меѓувреме .

Ќути за тоа не таму не ваму, устата пена ми фана, а сеа треба пак од почеток :D

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ај кажете ми ве молам нешто за болка во бубрези?? Веќњ неколку дена ме болат, сега пак ме фати.

18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    7.228
    I jas poslednite denovi umiram od bolka zemav caj pijam.

19. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Леле јас кога бебе имаше 3 недели завешив во болница на инфузии
    Пиј чај увин и брусница течности повеќе