Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Чекај, а зошто уствари се одмолзуваш ? Бебе си е мирно си спие, нема потреба од одмолзување. Мене знае да ми бара на пола саат , саат време или некогаш на 15 мин, ама не се одмолзувам, ја терам она да цица, со тоа само ќе се зголеми млекото.

Тоа сакав и ја да ти речам, алкохол на мало бебе не чини, тенка им е кожичката, а алкохолот брзо навлегува во телото.

Sreka16 and ddevojce like this.
  2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Бебе супермаркет
    Бебе хоме
    Локо кроко
    Тритекс не сум сигурна дали имаат

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Оти ги осеќам празни, многу меки. Ама бебе цица, полни пелени, кака по цел ден. Некогаш ид две некогаш од една. Ама ај не ее стеашно се опуштив малко.

Dikinzi likes this.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Неќна рече да се одмолзиш за да стасаш до 120 мл и во другата, за да ја стаса количината другата града во ред, ама ако мислиш дека немаш млеко се лажеш. Немаш потреба од толку одмолзување, следи си го бебчо, оно ќе ти каже се :D :hug:

5. angelaajanevska

angelaajanevska Нов член

Zdravo, sakam da prasam koga pocnavte so sednuvanje na vaseto bebe? Nie sme 5 polni meseci, dosega ne sedi. Dali pravite nekoi vezbi? Blagodaram i ubav den

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Sreka16
    7+ месеци е мојава и уште мрда со главата дур заспие. Тек за месец дена кога ќе биде 4ти и ќе ја фати sleep regression има цела да ти прета во сон. Период е, ќе помине. Исто и јадењето, некогаш имаат повеќе апетит некогаш помалку.
    Мора да се сфати дека бебињата поминуваат низ брз развој, телесен и ментален, секој орган во телото им расте, мозочињата им се развиваат тоа не е ниту лесно ниту едноставно за нив. Секое бебе ќе помине низ тие фази, само некое ќе помине полесно, а со некое ќе биде потешко. И едното и другото е нормално.

Какви четки, боцки, игли и други врагови. Алкохол никако на кожа на мало бебе. Се се тоа фази, ќе поминат.

@ddevojce ниту меките гради, ниту тоа што не можеш многу да измолзеш е знак дека немаш млеко. Кога се воспоставува лактација најчесто ниту капка не може да се измолзе плус оти градите произведуваат спрема потребата на бебето. Млеко ќе почне да се намалува, кога бебето ќе почне со дохрана па малку по малку ќе се скока по едно цицање. Се додека редовно цица имаш доволно млеко.

Sofi.ja, KuklickaSk, ddevojce and 2 others like this.
  7. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Ne se sekiraj, kako rasti bebenceto taka I mlekoto stanuva pohranlivo a nie sme opsednati so kolicinata

ddevojce likes this.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

@LUCI 99 @Yowannty
    Абе шо да ви кажам, нешто побркана сум. Големата ја доев до две ипол години, 6 месеци ексклузивно,искуство имам колку шо немам коса на главата, јас солам памет на другите како да дојат, а за мене паники си кревам, не знам шо ми бидна деновиве :fubar: мм ми се смее вика смотана си у последно време. Инаку бебе цицаше дури у 4 сабајле, ја будев да и дадам млекото шо го одмолзев, како топ спиеше, после ја доев. Еве цица преку ден нонстоп, градите се полни :whew::!: Почна подолго да си спие, ама затоа цица по пола саат кога ќе стане :rofl:
    @Dikinzi ептен имаше разлика у градите, и од левата помалку течеше деновиве. Пред маститот таа ми беше поголема затоа и на неа мастит добив од многу млеко и од лекарствата се намали, ама сеа некако се поддува и не се примеќа многу. А тоа шо ми какаше жолто зелено е од спанаќот. Се сетив дека Јадев спанаќ. Катастрофа сум.
    фала на внимание и совети ^_^

*malenavolena*87, Dikinzi and LUCI 99 like this.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Има скок во развој на 3 месеци. Ќе помине.

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Мене ми се случи ова на почеток кога ми дојде млеко. Преполни гради, боли невидено, бебе не знаеше да повлече... Мене ми помогнаа само масажи на градите со шише со топла вода. Ќе наполниш топла вода (пази да не е врела да се изгориш) и од горе надоле притискај со шишето. Во исто време треба некој да ти помогне и да пумпа со рачна/електрична пумпа.
    Вака правев 3 дена и се нормализираше.. Ама се ежам кога ќе се сетам колку болеше.

Kallias2 and Dikinzi like this.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Еве денес така се осеќам, тешки и болни гради, поготово едната боли многу, ставам термофор и масирам со едната рака, а бебе цица малку и заспива, после 15-30 мин пак се буди и бара со устето да јаде и ја ставам пак и на двете гради, треба да влече за да надојде млеко, а она влече малку и престане, дали оти нема многу и заспие :(
    Уфф не знам што да правам, гледам за електрична пумпа сега на интернет да земам некоја, да се измолзувам за да не ми се направат грутки, едната веќе ме боли како да има стврднато нешто внатре, таа ме болеше и претходно кога ја доев малата и кога престанав остана така малку да ме наболува.
    Предложете електрична пумпа некоја не многу скапа, Медела се скапи, друга некоја ???

Dikinzi likes this.
  12. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Еве дома сме, од денес ми станаа тешки и болни, поготово едната града, ме боли :(
    Ставам термофор со топла вода и ги масирам, ама беба малку цица и заспива, не е упорна повеќе да вчече да ги разработи каналите да тече повеќе млеко. Сакам електрична пумпа да земам. Да се одмолзувам да стимулирам млеко да доаѓа. Имаш ли ти пумпа?

Dikinzi likes this.
  13. mici-22

mici-22 Истакнат член

Мајки, дали некоја дава сируп Nurse Harvey's против грчеви и колку?
    На упатството пишува 2 дози од 5мл но некако многу не е ли?
    Фала :*

14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@ddevojce леле бре тебе второ ти било :D Ајде ајде немаш гајле имаш искуство ти. :D

@Kallias2 мила не се секирај ќе си го фатите редот. Не влече многу сега оти и малку и е доволно, допрва ќе се развива желудничето. Ако е гладна ќе си бара таа. :)
    Не знам до колку си спремна да дадеш за пумпа, јас ја имам оваа супер се покажа плус има и масажер за гради.
    https://www.skroutz.gr/s/11126622/Cangaroo-Gentle-Touch.html
    а и оваа ги има сите ѕвездичиња
    https://www.skroutz.gr/s/16313644/Cangaroo-Glow-Breast-Pump.html

koritsaki, Kallias2 and Dikinzi like this.
  15. lejlla

lejlla Популарен член

Мајки бебенцата мои се три и пол месеци, мирнички бебенца се, сме немале плачки воопшто до пред две недели, после бањање е проблемот, ритуалот ни е околу 17-18 часот и веднаш заспиваа ... но сега буквално пиштат, не сакаат ни цице, ни шише, ни во раце, ниту да лежат.... кратко трае но е многу напнато.... некој совет или слично искуство со ваков проблем?

*malenavolena*87 likes this.
  16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Душо, она е уште мала, мало и е мешето, и да сака многу да цица не може ,ако исцица ќе исповрати во млазеви. Сега моментално имаш многу млеко, каналите ти се разработени, и тоа многу. Сега имаш многу млеко, а она цица малце. Ако не се одмолзеш можеш мастит да фанеш. Затоа најдобро намерен совет ти давам, оди под туш со топла вода, или топла крпа, или како што кажаа погоре шише топло на градите, за да се отворат каналите, и млекото ќе почне само да тече, ама притоа мораш да се одмолзеш за да ти олесни. Ако не се одмолзеш може мастит да фанеш не дај боже. Јас имам електрична на медела, и на почетокот се одмолзував кога ми беа тврди и тешки. Ако знам дека е цицана, и дека ќе спие многу долго, се одмолзував, онолку колку да пушти притисокот во градата.Викаат колку повеќе одмолзуваш толку повеќе млеко, тоа е точно да, ама од еднаш не значи дека веднаш ќе биде така. Тоа важи ако се одмолзуваш секој ден на 2 саати. Јас лично ,на почетокот, шом ѓи сетев болни, тврди и со грутки, одев во вц, под туш, ги масирав нежно, и одма после пумпав со меделата.

Да поедноставам, ги одмолзував градите само кога беа, болни, тврди , и со грутки.

Last edited: Mar 29, 2020
  17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Не знам дали имам или немам, со рака се одмолзувам и нема многу, а градите болни и тешки :(
    Затоа сакам пумпа оти она само ќе ги разработи каналите да почне да тече млекото.
    Од овие што ги постираше, ги имаш и двете? Која е подобра? Одма ќе порачам, цените се добри ко што видов. Пиши ми само која.

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ја имам таа од првиот линк ептен ја искористив. Не ми текнува колку точно, има преку 10 левели на молзење, значи еден сигурно ќе се погоди, мене ми одговараше 7цата.
    Втората онака ја стаив како предлог.
    Не се секирај ќе се среди тоа, исто и мене ми беа така на почеток, јас чував легенче со жешка вода и кујнско пешкирче до мене и нон стоп го топев, цедев и ставав на гради. Дур да почнам да ја користам пумпата се така правев по совет на сестрите од болница.

Kallias2 likes this.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

И рачна пумпа ќе ти заврши работа, било која земи од аптека . Мало е бебето не може одма да влече многу. Ја на почеток молзев по 100мл пд града, а бебе цица на почеток 30/40мл. Масирај цело време да не фатиш мастит.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Скок во развој мајка. Ќе помине, само придржувајте се до рутината

lejlla likes this.