Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Adams

Adams Популарен член

Мами ни се појавиа брунчиња на лицето незнам дали е од лиги од шо става се во уста.. Почнати сме со пробување ама немаме ништо ново внесено...

Attached Files:

Dikinzi likes this.
  2. Larahappy

Larahappy Популарен член

Маjки дали е нoрмалнo бебе 5 дена не е каканo, прoбуваме вкусoви и на дoење сме? :(
    Вчера и дадoв вoда сливите каj штo се вареа и ништo...

Dikinzi likes this.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ох душа, ја колку што се разбирам, ако е од храна најчесто вади на ножиња и на меше, ама нека кажат поискусните. Воа да не е нафрлан од нешто, од брада, или пак жешко да не му било.

Баш пред некој ден читав дека на почетокот, при прво внесување на храна, може да јави запек, посебно банана, е сеа студииве колку се точни поим немам, ваљда секое бебче индивидуално.

ddevojce likes this.
  4. Adams

Adams Популарен член

За жешко сигурна аум дека не е температурата дома е 22 степени облечен по боди на кратки блузе памучно и тренерчиња и чорапки само на лице на друго место нема...
    Незнам дали од лигавење се носи во уста се чепка со рачињата...

5. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Nema zab tuku normalno e za racinjata taka pocnuva da go osoznava svetot. A za nervozata da ne ja pravis i ti so mene istata greska :) kolku spie bebe, jas do pred nekoj den smetav deka mojata devojka treba ednas dnevno da prespie i dokolku poveke pati spiese si vikav lele losha majka sum ne go igram i zanimavam detevo.... Za da pred nekoj den procitav deka bebe od 2 meseci treba da e budno posle cicanje 1 ipol saat pa eden saat da spie i taka cel den da ima odprilika 3 do 4 dremnki od koi edna podolga drugite od 30 min do 1 saat..... I eve se trudam nekolku dena toa da go sproveduvam i beba mi e pomirna pomalku kenkava i pomalku placliva

Starlič, Dikinzi and ddevojce like this.
  6. *malenavolena*87

Koga ke si doma zemi pravi si sutlijash i ovesna kasha i sto poveke voda..... Posle carski mi dojde mleko odma a mislam deka se e blagodarenie na tie tri raboti mnoooooogu voda (na pocetokot i sokovi se dodeka ne svativ deka od niv imam gasovi) i caj za doilki na HIP I sutlijash i ovesna kasha.... Mene toa mi pomogna a i sega sekoe sabajle si jadam ovesna kasha preku den bar 2 l voda pijam i se trudam da ja izbegnuvam pumpata.... Ne za drugo samo ednas za ovie 2 ipol meseca sto imam bebe uspeav da izvadam nekoja poznacitelna kolicina :) a bebe si cica i suoer napreduva pri toa nemam dadeno AD
    POZDRAV i ti posakuvam usoesen doenecki staz :*

Dikinzi and Kallias2 like this.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Може да е од топло. Боди, блуза и тренерка е многу. И ја чувам 22 степена дома, ама облечена е само во боди и тренерчиња, или боди и шпикозни, или боди и блузиче со хеланчиња. И тоа се е тенко и лесно.
    Се случува од топло да избие само на едно место, на пример само на лице.
    Мене не ми личи дека е од лиги. Бар кај мојата поинаку е од ставање рачиња во уста.

Рассоблечи го, тој голем е сега си прета повеќе, си се загрева сам, нека му е покомотно, нема ладно да му е. И следи ситуација.

8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Давај пробиотик. Масирај меше.
    Може нешто од тоа што пробала и прави проблем.

Larahappy likes this.
  9. Adams

Adams Популарен член

Па значи исто не сме се разбрале и кај мене е боди на кратки близе памучно доле тренерлиња и чорапки и пишав и на матичната ама ја нема да врати да не е некој дермартит ми е страв :worried:

10. malecko5

malecko5 Популарен член

Мајки од кога почнавте да им давате вода?

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Не се секирај, може му дошло топло моментално и избило. Може од некоја играчка, а може од некој намирник што овој пат си му дала повеќе од претходно. Ќе му помине до вечер. :hug:

Adams likes this.
  12. Adams

Adams Популарен член

Фала ти многу :*

Yowannty likes this.
  13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Баш пред некој ден пишав за водичка ,најчесто кога се почнува со воведување на цврста храна, истото важи и за чајче. Ама сепак секоја мајка си одлучува кога како што :)

ddevojce and malecko5 like this.
  14. *malenavolena*87

Na nas pri vakcinata prva sega na 2 meseca polni ni rekoa da ja vezbame sekoj den za da sednuva, ne da sedi nego od lezecka polozba da ja ispravame do sedecka kako vezba, sto mene mi se vide cudno i rano no mislam deka @Dikinzi mi spomna deka i taa od 1ipol mesec pravi taka pa stom drugite taka i jas

Dikinzi likes this.
  15. Starlič

Starlič Популарен член

Моето заспива на 1,5-2часа
    Сама се мести за спиење. И да не и се спие јас ја легнувам и заспива. Претходно со нишкање, а сега ја легнувам на спална,се местам до неа и заспива сама.
    Дремките ни се по пола час,40мин
    Некогаш во количка ја ставам, во неа сврзува 2/3 часа, бидејќи ја возам по соба. Навечер заспива околку 23:30/00:00 и сабајле се буди во 09:30/10. Ноќта воопшто не станува. Се будам јас за да и дадам да јаде. Вашите малечки спијат ли толку?

Dikinzi and *malenavolena*87 like this.
  16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

На другарка моја малото и спиеше по 10 саати и фазла, не ја будеше за јадење, и од втората недела и спиеше на меше, шо ја не би ја ставила ич. Од спашла детево за неколку месеци смени, па си играа навечер до ниедно време. Старлич уживај, шом е спашла искористи :*

Starlič likes this.
  17. *malenavolena*87

Togas vie imate odlicen raspored za spienje. Jas kako sto ti rekov i pogore do pred nekoj den mislev deka poveke od 2 wpienje preku den e premnogu :) prvo mi e :D pa malata mi spiese maksimum na dva pati po saat ipol preku den a navecer do 9 sme zaspani i obicno do kaj 7 sabajle spie so 2 nokjni doenja
    E sega poslednive denovi gledam da ja uspivam po 3 pati na den da pospiva i gledam pomirnicka mi e :)
    Smotana zena sta reci :) si vikav ti si sebicna pa sakas beveto celo vreme da spie (ako prespiese poveke od ednas dnevno) koga toa taka trebalo.... Neverojatno kolku znam da bidam samokriticna

Starlič and Dikinzi like this.
  18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Има една група на ФБ, Соба за доење и АД се вика, мене ми е доста интересна. Не е само за доење, него жените таму постираат најразлични прашања. Ја следам редовно, среќавам различни работи, а воедно и учам од таму за малите. Видете ја, и ќе сфатите колку некои прашања се повторуваат, и колку некои работи се нормални за бебињата. :D

19. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Zdravo mamicki utre nie ke ja stavame prvata vakcina, iskreno strav me fajka od tie posledicite kako sto se temperaturata:(.Drugo da prasam dali koristite parfem? Jas otkako se porodiv poradi doenjeto koristam samo stik.

20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Од кога се породив, за под пазуви користам само Лидера , а кога излегувам ставам парфем.

LUCI 99 likes this.