Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Ке помине на сите ни е исто, не за џабе рекле првите 40 дена се најтешки

2. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Бројте ме и мене за екипаж полудели

На Kallias2, elenaklasik и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ти шараат ли очите :drunk: :rofl::rofl::rofl:

4. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    5.073
    Извини ке ви се вмешам во муабет, ако ти е за утеха периодов е таков шо и јас сум целата збунета. Син ми е 10месеци, на почетокот гајле немав, сега зимава од како останавме дома затворени тотално се изгубив и се ми е чудно буквално. Психички паднав, ептен. Ден - два арна, третиот пагам... И јас го чекам денот кога ке заврши се, па да се вмешам во луѓе, да се цивилизирам шо би се рекло оти претешко ми е. И јас така се куражам ко тебе :nod:

На elenaklasik и Dikinzi им се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Сум иБрипала некако порака погрешка.
    Види доле слика, крема изгледа ќе мењам на веледа ќе одам, маслото од бадем после бањање, или ако бидам дека газето црвенее ќе намачкам и одма се смирува.
    Јас користам встички од дм, многу ретко влажни марамици. Види слика доле
    Не муменивај ред, голема грешка е тоа. Сега на почетокот ти е така, после ќе се стабилизира, нека си си цица колку сака. Доени бебиња не е страшно да качуват на килажа. Моетото бебе на почетокот ми кажуваше по 70-80 грама на ден, бабицата идеше ден преку ден ја мереше. Папче да прњгледа, мене раната да ја види итн.
    Види слика :D:D кога ја бањам со тетра поминувам внатре со влажно, после со тие, ако има многу насобрано, ќе фатам малку и со чепкалките за возрасни.
    Брат ми беше така,баш со мајкаѓи зборевме. Вежби ќе му правеш, едното окце ќе му го закриваш или ќе му ставеш трака како поратите шо имаат и со другото ќе му правеш вежби да си го движи окцето. Мрзеливо око се вика. Нема веза шо е прематурче. Ќе му се среди со вежби.
    Моето за некој ден два месеци, кога ја тегнам за рачињата се подига, или кога ја држиме се свиткува се исправува.
    Оо мајка така е на почетокот, потсвесно е тоа. Ќе клапнеш, ќе дојде момент кога нема да можеш да издржиш без сон, па како топ ќе спиеш, од искуство ;) со првото јас самата нејќав да спијам од шо ми беше страв, нонстоп ја прегледував, дури крв ми течеше од носот од умор. Видов не видов почнав да спијам.
    И моето ржи, мрмка ќенка, тоа дента повеќе кога неможе само да заспие. Сеа гледам менува, ќе ја нацицам и сама си заспува у лреветче. Рњтко нишкам. Или на цицка заспива или сама у креветче. Ќе менуваат навики.
    Кај мас падна по 4 недели тука некаде.
    Какви се тие лепенки за температура, ај сликичка ако може :) ии ме праша дали цицаме? Да, да, цицаме. И тата би :rofl:

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      168,9 KB
      Прегледи:
      8
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      430,1 KB
      Прегледи:
      8
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      297,5 KB
      Прегледи:
      8
    На Scorpio87, elimkd, Miss.N и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ако се сеќавам шо сум ве прочитала, за тоа колку подои и колку пелени на ден, не сум броела. Не знам ни еден пакет памперс колку дена го користиме. Секој ден велам ај ќе почнам да бројам пелени од сабајле забравам или пакет пелени за колку дена го користам.
    Еве го мојот инхалатор,, видете слика.
    И да ви го покажам аспираторот за носе шо се уклучува на правосмукалка, пд хрватска ми е.
    На најслабата опција на правосмукалката, и аспираторот сам ја регулира јачината. Вади се шо има у носе. Прво ставам капки, масирам и влечам. Со пумпицата баш и не е многу успешно, тоа шо е назад тешко излеваше

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      193,2 KB
      Прегледи:
      6
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      386,2 KB
      Прегледи:
      6
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      378,8 KB
      Прегледи:
      6
  7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    12.344
    Психа е најважна. Де паѓа де се крева. Духовно да е човек стабилен. Ама и кога ќе се соберат повеќе работи, мора некој издувен вентил да имаме. Ајде кај мене со толку мало бебе шо и да почнам, ако закенка морам да прекинам. Пред некој ден едни цртежи боев, ептен ме опушти, иако не спиев.
    Па и вестиве едно те исто, само црни хроники.
    Благодарна сум што барем закрепнав, иако бев природно породена, имав болки многу една недела.
    Не сум на тераса излезена значи. Де снег де ветер, дожд. И само си погледнувам од прозорец, а надвор ќе почека малку. Море здравје 40 дена, нека не` благослови попот, па после на убаво време ќе шеткаме, здравје.

На RAK91, Dikinzi и ddevojce им се допаѓа ова.
  8. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    5.073
    Духовен мир и здравје, друго не е битно сега сваќам.. И јас наогам нешто за занимација, си играм со мали или чистам низ дома тоа ме опушта, ама мислам дека вечерните саати во тишината се нај "опасни" е тогаш барам некои видеа на ут и полека се гасам. Мајки, борци сме мора да издржиме. Се тешам секој ден дека ке биде подобро, само верба и трпение..
    Гушки до вас :hug::l:

На elimkd, Dikinzi и elenaklasik им се допаѓа ова.
  9. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Мами дали е во ред последниот месец беба качила 750гр само? Докторката ми рече супер ама мене многу малку ми изгледа. Инаку сме 3 ипол месеци и сме на ад од почеток.

10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Нам ни се паднаа 40 дена точно на празникот св 40, ама и тука у германија ги откажаа црквите, и ништо. Сакав да си пеам молитва и здравје летото да ја крстиме. Ај кма бреме само здравје.
    Па супер е. Некој месец помалку некогаш поврќе.

На Sreka16 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Денес само белките ми се гледаат

12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ај и ти види слика :rofl:

Да, се што е од 500 нагоре е бомбона, па и 400 се толерира :*

Хахахахаххахаахаа :rofl:

Прикачени фајлови:

На Sreka16 и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  13. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Пробав да му давам да цица на секои 2 и пол, мах 3 саати и подобро му е така, не му е подуено стомачето многу.

Денес на контрола го измерија 4950, а пред 2 недели беше 4300. Лапач е малиот :D

Полудевме инаку по дома, едвај чекам да излеземе да прошетаме.
    Преку ден го вадам на балкон кога има сонце и си ужива.

На elenaklasik и Dikinzi им се допаѓа ова.
  14. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Мамички педијатарот ми кажа да земеме синомарин за чистење на носето.. до сега користевме други капки .. од аптека ми дадоа синомарин спреј и сме 4 месеци немаме проблем за кориатење нели?

15. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Мајки можеби е досадно прашањево и многу често поставувано ама ме интересира како да утведам дека бебето ја има исцицано едната града и дека млекото не му е доволно.
    Иначе бебето мое е месец и една недела и постојано сака да цицс кога и да го ставам на града тој цица никако не одбива и после тоа повраќа или ждрига и еве веќе неколку ноќи никако да заспие само буден е и вознемирен...

На *malenavolena*87 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  16. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Иста ситуација, во аптека ни кажаа дека спрејот Синомарин е од 6 месеци ама го зедовме па ќе прскам еднаш или два пати на ден со него а измеѓу со Бекутан спреј.

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Мислиш како да знаеш дека сака уште да цица ? Кога ќе ја исцица цела града, се познава по влечење и голтање, на пример на почетокот цицал голтал, а на крај цица цица цица цица па голта, значи на 4-5 влечења голта, градата веќе нема многу млеко, префрли го на другата и ќе се дојаде. Нареден подој почнуваш од таа бидејќи таму завршил.

Нека цица колку сака ,уште малце и ќе си фане ред.

На ddevojce и Panovic им се допаѓа ова.
  18. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Јас и така му правам го оставам до крај да исцица односно додека не ја пушти самиот и после тоа го кревам за да иждрига па го ставам на другата града ама после тоа многу често повраќа.
    Се надевам дека за брзо ќе се среди се.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Некогаш кога сакаат да ждригнат, а се мали и не знаат, доаѓа до враќање на млекото ,ништо страшно, ќе помине со тек на време. Така како што правиш е супер, така продолжи си :)

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    3 недели кога имаше малата ми настина, и ставав еднаш дневно, само навечер, спреј беше. Така што можеш да ставиш еднаш дневно. Ама да не се користи долго. Или прсни еднаш во инхалатор ,и 3 пати дневно со тоа инхалирај го, помешано со физиолошки. Е сега нема за брзо да помине, ама ќе знаеш дека не му ставаш директно, и една доза ја делиш на 3 пати. Ако не е ништо сериозно, ја би правела така.