Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.729
    И кај нас така се направи.
    Ја затрлав малце со сунѓерче, ама со тек на време како пие бледее,сега скоро и да не се познава. Ама затоа од лажичето не паѓа:D

Пробиотик користев до 5м. Тогаш почнавме со цврста храна.
    А од втор месец се мислев да прекинам,ама добив совети дека е добро да се користи барем до 5-6м додека не почне да јаде.
    Грчеви имаше само првиот месец,па затоа и го купив, а понатака беше ок:)

На KuklickaSk и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.729
    Јас како што знам до 3-4 месец траат

3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Неќна, од кај 5 поручек, ќе заспие ќе стане за помалку од 5 мин, ама уплашена, и со вресок, исто ко шо викаш ти како да ја тепа некој. Ќе заспие пак и пак за кратко време се буди. Земав ја замотав во тетра , ја стегнав, ја успав и потера, стана вечерта.за цицање. Вчера не беше таква, пак ја замотав во тетра, си поспа пола саат и спремна за игра, после пак заспа стана, и до 3 седевме. Вечерва еве ја пак така ми вриска, сеа ќе ја замотам пак па ќе видиме како ќе биде.

На Sreka16 и ddevojce им се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Nie maka macevme so grcevite I Dr mi kaza oti moze da traat I do 8 meseci

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас некни у машина за садови го ставив шишето на нук да го измијам, и видов од една пријателка у машината стави едно парче лимон доле кај приборот шо стои као да мирисат на свежо садовите. јас имам такво миризливо за у машина и ај покусо да не сум ставив едмо мало парче лимон да испробам. По миење целата цуцла стана жолта. (facepalm)(facepalm):x:x(wtf) Обично ги вријам, а тоа новичко извриено, првпат ставив водичка да се напие во него и утредента шо ми текна ај да го измијам у машина и оп жолто. Дали од машина, дали од лимонот, сега не излегува.
    Јас заборавам да гледам на саат кога заспала. :fubar::fubar: Еден ден спие скоро цел ден,дден ден е будна.

У средата ја носев на педијатар за окцето. На две недели и се појави коњуктивис и третиравме со капки. Исторо имсе појави уште еднаш пак со капки. И некни ја носам и докторот вели не е за кај мене, носи ја на очен. Ми даде упат. Каналчето на носот и е затнат, односно тесен е каналот, и е побрзамо со окото т.е за солзите и затоа така се прави. Сеа треба околу 20 април да ми се јават за термин од една клиника( поради коро-а) не усе третира тоа никако, освен да се бутне сонда у носчето и да и се рашири камалот. Тоа не го прават на мали деца посебно на бебиња. Или чекаат само да се среди, или тоа се прави на 3/4 годишниндеца. Моментално ставам капки у нос, и со тој сспиратор го чиучстам носето. Сите затки изглегуватг. Ќе видиме по ќе кажат на очниот. Чистсм и јас, или со водичка или со дозиолошки.
    Функционира ли пелената?
    Пллаче ли?

На Sreka16, Dikinzi и Larahappy им се допаѓа ова.
  6. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    @ddevojce Кај мене функционира :)
    Кога е кенкав, го замотувам во тетра и одма се смирува или заспива. Првите нелолку секунди се нервира, ама потоа убаво му доаѓа :)

На *malenavolena*87, Sreka16, Dikinzi и 2 други им се допаѓа ова.
  7. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Мене така блендерот ми се офарба во портокалово од кашичката од морковче. Пробав да истријам со сода бикарбона. Само малку се подобри.

На ddevojce и Larahappy им се допаѓа ова.
  8. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Миј газенце на секое какање. При менување на пелена, користи туфнери (за вадење шминка) и топла водичка. Влажни не. Јас до скоро 3 месец, само со туфнери и камилица. Потоа, со водичка. Влажни користам само кога сме излезени. Дупето им го мачкам со Јекодерм. Досега не сме имале проблем. Пробај вака :)

На KuklickaSk, elimkd, ddevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Кога е плачлива како вчера, и изморена, ја замотувам ја земам кај мене ја успивам, така не плаче. Ама кога не е таква, ако ја замотам вришти пишти, се тегне со рацете сака да ѓи извади.

На ddevojce, Sreka16 и BY<3 им се допаѓа ова.
  10. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Исто и кај мене така прави, на почеток ја мотав си спиеше мирно после баталив неколку дена и сега сакам да ја замотам за подобро да спие ама сега се научи со рацете отпуштени и нема шанси замотана. Тоа треба изгледа од почеток и без пропуст да ги мотаме иначе маф ни е работата :D

На Dikinzi, ddevojce и Sreka16 им се допаѓа ова.
  11. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Кога е така кенкава не сака ни да јаде, само што ќе го допреме шишето до устата уште посилно плаче. Да не се фалам многу ама синоќа полесно заспа, може требало овде на форумот да се пожалам :D

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Пробав и јас сега со тетра заспа одма, па ќе видиме колку ќе спие. Ако пали овој штос алал да ви е :D

На Dikinzi и ddevojce им се допаѓа ова.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Да, со крпичка, ја натопувам во топла вода и ја бришам и газе и напред, после со друга сува крпичка ја тапкам убаво да е сува кожата, да нема влажност, оти и од влажноста сум читала кожата се вцрвувала, а нели влажните кога се бришат се влажни оставаат влага на кожата, затоа од вчера вака почнав да ја бришам со крпичка натопена во вода и ја сушам одма со друга сува крпичка и ставам крем за пеленска регија и денес фту фту фту да не ни се уроци се повлекува гледам, вчера и беше баш црвени брунчињата, денес нема толку да и се црвени, има уште ама не се црвени, бледнеат гледам. :clap:

На Dikinzi, bela.m и ddevojce им се допаѓа ова.
  14. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Наместо со тетра во ваква пелена го виткам. Многу е стабилно и за држење. Внатрешниот појас е со лепенка и може одделно да се користи. Сега сме веќе подолги и не не собира но затоа ја отпарав во долниот дел ,колку само да излезат стапалата. Јас сум презадоволна од пеленава

Прикачени фајлови:

На Sreka16 и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  15. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Нема тетра што ке ја собере керками

16. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    И да не речеш
    А се пожалам тука од неа после онс злато е, а ако ја пофалам после маф ми е работа

На Sreka16 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Тоа ми беше мене планот, да купам посебни памучни ѓи има едни, и уштр на почетокот да ја мотам, арно ама поголемата сипаници ми фана, мажот ми аха де денес де утре, ја во 9 ти при крај и ништо .:D

Кај мене чат пат пали, треба уше на почетокот коа се раѓаат. Јас во болница Велешка, сакав цело замотано, дека првото во Чаир така беше, алишта не облекуваа, и тука да ти немале тетри, само коа се раѓа му облекуваат, аман бе викам ја ли да донирам тетри за болницава. И после ми поврати бааѓи, и морав во алиштенца да ја облечам. Нема поубаво коа е замотано, затоа што 9 месеци било стуткано, така им е топло и се осеќаат сигурно.

Барав ја нешто слично на ова, само памучно за ова да не држи жешко. Иначе мене мама коа бев трудна со првото ми даде тетри, ама не како обичниве, него поголеми 2 пати од нив, и памучни.:D

На ddevojce и Sreka16 им се допаѓа ова.
  18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Мила, на првото уште газе и мијам на чешма кога е какана :D

На Kallias2 и ddevojce им се допаѓа ова.
  19. mare92

mare92 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    160
    Здраво мајки, јас дум ептен тазе мајка 6 дена веќе ама бебушка ја мачи стомачето. Особено навечер му крчат цревата, се витка целото и поцрвенува. Почнав да и давам Био Гаја пробиотик и во чаир кај што се породив ми препорачаа капки Гас Бимби. Ве молам за совет кога да и ги давам, дали алтернатива да барам незнам не ми се носи сега на педијатар а срцето ми се кине кога ја гледам. Поздрав и убав ден

20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Капките се даваат во период кога ја фаќаат грчевите, имаат периоди грчевите, и најчесто се приквечер, во меѓувреме кревајте ја за да ждригне, и масажа за да може да се испрдка. Има нови студии дека грчевите се безболни, ама кој да знае. Ќе се навикнат цревцата за брзо. И шом ќе заплаче, прво нека цица. :*

На *malenavolena*87 и ddevojce им се допаѓа ова.