Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Za zoltica onaa fizioloska zoltica sto e kaj novorodencinjata im se dava glikoza

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    И на двете и миев ОБАВЕЗНО после секое какање, секој ден по Х пати на ден. Ама со ова не можам нон стоп, почнав на почеток ја миев со татко ми, он полива јас,ја држам оти сама не можам, оти е мн.мала ми е страв многу како да ја фатам и како да ја мијам ама таа многу кака, на секое мењање пелена има кака и да прдне испушта малку и не можам навистина по 10 пати дневно да ја мијам :sweat: плус ќе ја измрзнам нон стоп да ја облекувам и соблекувам :shake:
    Вака со крпичка не е лошо, исто миење е и ова, имам легенче мало му ставам топла вода и ја поминувам многу убаво и после со сува ја сушам и супер е така.
    Не можам поинаку, камо да можев да ја мијам на секое какање ама не е 2 пати или 3 пати ова, не знам шо толку испушта, колку и да цицне она одма ќе го искака (facepalm)

На Suzzicka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Душо јас пред да и менам пелена одам на чешма, ќе ги натопам туферите со топла вода, ќе ја истискам водата завда бидат влажни и готово, бришам газе. Ни крпи ни ништо. И со туферите ти е исто како да го миеш. @Dikinzi мислам рече на големата и мие газе, не на бебето.

На Sexybaby86, Kallias2 и dunika им се допаѓа ова.
  4. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    445
    Majki bebeto mi e 8 dena ama pocna da kiva sto da i dadam kakvi kapki za nos ili nesto drugo napati i kako da i e zatnato noseto?

5. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    И јас се сложувам со советот за будењето, премало е тоа бебе да цица на 4 саати мојата на джсаат ипол стануваше тој период но и на 2 до 3 саати да ја будиш за цицање е супер. Може ради жолтица да е успано бебенцето

6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Do polni 3 meseci po edna (od dvete) na den, pisle se prodolzuva so drugi koi se D3K1DHAOmega (vo edna kapsula)
    No ima i pedijatri koi davaat drugacii upatstva na primer ako e prematurce, ili sl.

На Joki99 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    12.344
    Женски, пак јас :$
    Аманте кажете дали е нормално, природно,не знам веќе како дс да се изразам, толку бебе тешко да заспива?
    Еден месец денес прави син ми, ама мноогу тешко да заспива, ќе фатиме некоја положба, таман ќе задреми, превртува со очите, клапнува, и после или ќе се штрекне или ќе ги отвори очите...
    Јас не знам шо да преземам.
    Да го носам на кушање хаха

Дали и вашите така?
    Ама дали поминува оваа фаза? Ми е страв да не му остане во навика таквото заспивање. Жал ми е, се мачи самиот да му дојде сон. :( загрижена сум.
    И да дополнам: се тегне мноогу, нон стоп и тоа дополнително го разбудува. А не можам да му ги соберам рачињата, сака да ги вади.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Да, да, знам, ја разбрав, ама страв ми е да не ја измрзнам оти 5-6 пати дневно треба да ја мијам.....да се стопли еве уште малку и ќе ја мијам, не ми е проблем ама во купатило ми е ладно, немаме греење таму оти на клими се грееме дома и она дури и кога ја пресоблекувам во салон топло е многу таму и она се тресе мислиш којзнае колку е ладно, а јас на кратки ракави и затоа ми е страв.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.339
    Допаѓања:
    28.182
    Ништо. Нормално е да кива бебе.

На Sofi.ja, Joki99 и RAK91 им се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    12.344
    https://deca.mk/pomognete-mu-na-bebeto-da-spie-za-i-vie-da-spiete/
    Тука пишува дека на шест недели веќе може да се воведува рутина на спиење со правење исти работи во исто време. Мислите дека е возможно бебе на 6 недели да му се воведе ред во денот? Можно е во исти сати да заспива?

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.339
    Допаѓања:
    28.182
    На 6 недели (а и порано) може да се почне со рутина за ноќно заспивање, секој ден во исто време да се прават исти работи и во приближно исто време да заспива.
    За преку ден, исто мислам дека е можно, нп во случајот со син ми, дури на 5 месеци се регулира денското спиење (ама јас не се трудев да му направам ред за денско спиење до 5 месеци).

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Сите дечиња/бебчиња се различни, некои не спијат воопшто, некои како мојата сега си спие по цел ден и цела ноќ, не плаче дури ни кога и се јаде, ќе закенка малку ама тоа не е ништо и ќе почне да си јаде рачето, да отвара уста и да јаде ќененце или што најде пред неа и тоа е знак дека и се јаде инаку не плаче никако ни кога и се спие ни кога и се јаде, дури чудно ни е дома колку мирно бебе имаме, ако и дадеш да јаде ќе јаде ако не ништо, стварно не ми е јасно ни мене како не плаче за јадење, ама јас кога е будна ја ставам на града нон стоп и се задоволува со цицањето колку толку и не е гладна сигурно, не знам, така си викам јас, цела ноќ кога промрда и бара лево десно со устето и давам да цица и се така, ама тоа е 2 пати ајде 3 пати цела ноќ до сабајле до 9-10 саато.
    Што знам ете за сега пу пу да не ни се уроци е мирна, ни грчеви немаме уште, а ги чекам секој ден да видиме како ќе минеме.

За истегањето, се истега нон стоп и кај мене и во сон и кога е будна, не знам ни јас зошто се истегаат сите бебиња, сум заборавила :^)
    И јас и ги собирам на мојата рачињата со ќебенцето и ги стегнам да не ги вади оти се буди од нив ама се нервира и ги вади и нагоре увис така спие.

Нормално е сега се мајка и да не спие ич и да спие многу, сеуште се мнооогу малечки, ден за ден ќе мењаат како раснат.

На dunika, Sexybaby86, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    И мојата кива многу пати во текот на денот, нормално е. Исто и кај мене како да и е затнато носето и хрчи ама не е да знаеш, се чистат од плодовата вода и не е настинато, јас ништо не и ставам, можеш физилошки раствор во ампула за бебе има, не е штетно.

На Sexybaby86, Joki99 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Може да има физиолошка жолтица, не е страшно, ако ти е топло дома распоблечи ја, и нека лежи до прозор да се сунча. Немора сонце да има, доволно е светлина. Од тоа може да е успано, ќе треба да се буди да цица, за да му помине побрзо, ама тешко се будат кога имаат жолтица. Ако ти станат градите тврди, и болни, затоа што не цица, ќе мораш да се одмолзиш. Жолтицата е помината кога очињата нема да му бидат жолти. Ако нема ништо на очињата, а не може да ги отвори тогаш е оти е мало. Ако има гурелки, чисти му ѓи со физиолошки од уши кон носе.

Мијам и на двете душо :D А се покакани одма мијам газе, какви туфери какви бакрачи, прво бришам со влажно, а после под чешма во кујна директ :D Имам 2 крпи, едната за едното, другата за другото, и после миење ѓи бришам:D

Ќе кива долго време, се чисти ништо не му е, ама убаво би било да чистиш носе со пумпуца и физиолошки.

Душо, кујната ми е поврзана до дневната, исто на клима се грееме. Во кујна под чешма и мијам газе :D Имам крпи за двете посебно, и одма ѓи бришам :DКакво вц :D

Рутина за спиење мила само навечер на волку мало бебе можеш да воведеш. Преку ден сега за сега не. Навечер во исто време да се трудиш да го легнуваш. Пожелно е преку ден светло во соба, а навечер темно, за да почне да прави разлика. Преку ден за неколку месеца ќе почне рутина да има.:*

Браво бе, шубаво мирно бебе :D Да можеш на раат да сработиш се :D Кај мене почна да збеснува, си ѓи бара правата хахаххаха :rofl: Тешко доаѓа малце, ама мора да се издржи :D

На Joki99, elenaklasik и Kallias2 им се допаѓа ова.
  15. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Јас цело време се плашам со ова што мислам дека има затнато носе и хрчи. Како да му слегува надолу на плуќа. Ми се плаче кога го слушам како дише со носето. Ама ми кажаа дека е нормално кај сите бебиња. Ставам редовно синомарин и по малку од мајчимо млеко на беби стапче.

16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    @Dikinzi кај мене сите соби се посебни, посебно е салонот-дневната, посебно кујната-трапезарија е, посебно собите, купатилото.....
    А вода имаме 24 часа топла оти имаме сончев колектор и кога има сонце си имаме нон стоп топла вода. За во кујна не ми текнало да ја мијам ама од дневна до кујна додека ја однесам :?: плус каде ќе се собере внатре не ми е толку големо/длабоко тоа лавабото како се вика шо миеме садови :doh:
    Ајде бе еве го летото кај е, веќе се затоплува, ќе ја мијам штом се стопли повеќе.

А инаку се намали црвеното на газето што и беше и денес брунчињата ги нема :P
    И за очињата исто така тоа окцето што и солзеше и имаше гурелки од вчера само сабајле имаше малку и цел ден ништо, денес уште помалку кога станавме сабајле, што значи и тоа и минува, ама и правам повеќе пати масажичка помњѓу окцето и носето кружни движења и мислам од тоа е подобро, каналчето е сигурно, штом поминува само од масажата и не и солзи веќе.

Ете така, е сега само лиценцето ни остана што и излегоа бубулички ама тоа знам дека е нормално се чустат од хормоните и кај другите две исто вака беше и само по себе помина.

На ddevojce и Dikinzi им се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Чим не ви се споени, терај си така, битно е да не ја боли и да не ја пече :D Ајде лека полека, и лиценцето ќе и се исчисти на момето :inlove:

18. katerin4ence

katerin4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    144
    Бебенце со рачиња нагоре е квалитетно нахрането и задоволно

На dunika, elimkd, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  19. EmmaLO

EmmaLO Активен член

Се зачлени на:
    3 април 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    Здраво мамии
    3 месеци ми е бебчето, какањето му е на 4 до 5 денови. Многу се мачи со стомачето. Шо би му помогнало?

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.339
    Допаѓања:
    28.182
    пробиотик и малку чајче.