Не се секирај мила,малава моја спие околу10 сати преку вечер добро е да имат подолга пауза-педијатрата ми кажа така поубаво растеле
мамички ние дефинитивно сме имале многу проблеми со грчевите, не толку со хранењето колку што грчевите прават проблем пиеме капки и малце се стабилизира ситуацијата ма да уште не мачат гасови и грчеви, се надевам дека ке поминат, буквално преку цел ден не пратат, и кога цица се грчи од време на време, и кога спие се грчи со ноџињата и после се буди ...... така да леле мори мајко е работава, сега со капките сме малце пораат али ќе видиме како ќе тера, адаптирано и даваме само кога ќе осетам дека е ненајадена, што ретко се случува зашто градите се полни не е дека немам млеко али се случува приквечер да сака уште и тогаш и додаваме 30-60 мл thxxx на советите ddevojce се надевам лесно ќе пројдете и нема да кренете температура, нас допрва не чекаат вакцините
gluvarche Те читав на другата тема и гледав колку убаво ти напреднало бебето што немаш потреба да го дохрануваш. Нормално е дека се грчеви , ама кога ке се најдеш во ситуација да бебето плаче ќе помислиш дека е гладно иако до сега цицало , јас така со ќерками правев не знаев мислев е гладна и се случуваше и дохрана да и дадам ...што немаше потреба Со бебево сеа не се ни сомневам дека не му стига млекото , пошо убаво цица и напредува одлично Ако е вознемирен знам дека се грчеви , и му давам капки ...што одма го смируваат .
gluvarce а да пробаш со сирупот колик бејби ? Нас тоа ни помогна. За жал грчевите кај некој деца ги има се до 9 месец а кај некој до 3 месеци се надевам ти си од овие со 3 месеци.
И ние имаме некој проблем мада не тешат дека е се во ред мојот бебушко има скоро 7 месеци а тежи скоро 7 кг. Само кравјо млеко пие ретко каши вкусува од манџите што ги јадеме испасирани понекогаш сака но освен сирење и млеко ништо др не сака ... Месо мн ретко ууф имал некој ваква мака и како поминало тоа.
Fala mu na Boga dobri sme od vakcinata, ne kacivme temperatura . Vesela e si igra si spie, a mama nonstop nad glava denje i noke. Kontroliram
од што може на малиов да му излагаат ко брунциња на лицето,се сменив и пак се прави,дали можда од тоа што се лигави или ... ?
да не е претоплен?на цело лице или околу устето?од лигавенје околу устата и на моетому излегуваат.а на лице се нафрлува ако се доближи до татко му кога е е тазе бричен.
А доколку има во делот позади ушињата, на вратот и малку на лицето, и на пример два дена ѓи има два дена ги нема, некогаш поцрвени некогаш посветли?
Toa e od sto mu e toplo na bebus. Obicno tamu isfrlaat najmnogu.. mnogu li go naoblekuvas bebus?? Na ovaa promenlivo vreme stvarno ne znam kako da ja oblekuvam malata. Doma ni e konstantno 25 stepeni. Nadvor dozd veter sonce oblaci svasta. Toplo ladno. Ja oblekuvam bodi po dolgi (nekogas i kratki koga ke i e mnogu zesko) bluzicka helanki i dva para corapcinja deka stapalcata ni se ladni. Ako ima spikozni eden par corapcinja.
Девојче мислам дека многу се 25 степени! Нас дома на почетокот таа ни беше температурата во собата каде што ни е бебушко и многу се нервираше и лиценцето му се исфрлаше. Педијатарот ми кажа од 20 до 23 степени преку ден, за бањање 25 степени, а за нанкање 19 степени. Откако ја регулирам вака температурата не е нервозен и не се исфрла. Инаку во однос на облекувањето мислам дека доволно е да има боди, чорапчиња и шпикозни ништо повеќе. Јас му облакам и + едни само како долниот дел од шпикозните (под тренерчиња, панталончиња) за да не му бидат голи ноџињата. Кога спие секако го покривам со кебенце. А стапалата и рацете се ладнички кај бебињата поради слабата циркулација! За да знаеш дали му е ладно или не на бебенцето провери дали му е топло мешето.
Можно е, ама се ми е страв да не и е ладно па затоа и носето и е затнато, инаку носи боди на долги, чорапчиња, и шпихозни подебелки, мислам дека не е многу облечена.
И јас мислам дека е многу за бебе 25 с , керка ми се роди во најголемиот студ ама секогаш температурата беше во собата 20 до 22 с по препорака на педијатерот, а кога се бања 25с а за тоа што е црвено и со брунчиња јас мислам дека секое бебе ги има поминато зошто е многу нежно може од топлина,ако нема влажност малце во воздухот од многу причини јас керка ми ја мачкав од црвената вода зошто од тоа и се повлекувашеа амаитешко се чистеше бојата ама подобро нешто да ги спречи
Здраво, и јас ви се приклучувам на оваа тема, со Димитарче имаме 12 дена е сега сум нова мама немам искуства и секој совет ми е добредојден, дали прво ги доите бебињата па ги пресоблекувате или обратно, јас почнав прво да го пресоблекувам кога ќе стане од спиење ама многу плаче е сега овие 2 дена почнав да го дојдам на едната града па го соблекувам па потоа на другата града го нудам и пак на спиење дали е добро вака или не??
Dobrodojde inaku jas nauzmenicno. Koga ke stane od son i e mnogu gladna i place togas prvo ja dojam, nekogas od edna nekogas od dvete gradi zavisi kolku e gladna. Ke zdrigneme malku stoime ispraveni i posle se presoblekuvame. Ako stane vesela togas prvo presoblekuvanje pa doenje. Zavisi kakva situacija ke se pogodi. Nema pravilo navistina.
Сеедно е! Мене ме советуваа прво да го надојам (ќе се смирел така) па потоа да го пресоблечам. Јас како и да направам синко мој кога го соблекувам ни се смешка и ни гуга, а кога ќе фатам да го облекувам ни се лути и почнува да плаче. Па врти сучи ако не се смири во раце, морам да го ставам на цице. Затоа најчесто прво го пресоблекувам па му давам да цица.
Јас така првиот месец како програмирана бев. Првин соблакање па млеко и си направив беља зошто се навикна после менување памперс да мора да јаде, а преминавме на АД и маки мачев да ја одвикнам зошто некогаш покакана и на саат ја пресоблакав. Така да правете како мислите не се држите по шема.