Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Не се секирај мила,малава моја спие околу10 сати :lol: преку вечер добро е да имат подолга пауза-педијатрата ми кажа така поубаво растеле ;)

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    мамички ние дефинитивно сме имале многу проблеми со грчевите, не толку со хранењето колку што грчевите прават проблем
    пиеме капки и малце се стабилизира ситуацијата ма да уште не мачат гасови и грчеви, се надевам дека ке поминат, буквално преку цел ден не пратат, и кога цица се грчи од време на време, и кога спие се грчи со ноџињата и после се буди ...... така да леле мори мајко е работава, сега со капките сме малце пораат али ќе видиме како ќе тера,
    адаптирано и даваме само кога ќе осетам дека е ненајадена, што ретко се случува зашто градите се полни не е дека немам млеко али се случува приквечер да сака уште и тогаш и додаваме 30-60 мл
    thxxx на советите

ddevojce се надевам лесно ќе пројдете и нема да кренете температура, нас допрва не чекаат вакцините

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    42.749
    gluvarche Те читав на другата тема и гледав колку убаво ти напреднало бебето што немаш потреба да го дохрануваш.
    Нормално е дека се грчеви , ама кога ке се најдеш во ситуација да бебето плаче ќе помислиш дека е гладно иако до сега цицало , јас така со ќерками правев не знаев мислев е гладна и се случуваше и дохрана да и дадам ...што немаше потреба
    Со бебево сеа не се ни сомневам дека не му стига млекото , пошо убаво цица и напредува одлично :D
    Ако е вознемирен знам дека се грчеви , и му давам капки ...што одма го смируваат .

На gluvarche му/ѝ се допаѓа ова.
  4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Глуварче грчеви имат сите бебиња :!: ти гледај да напредува бебето а грчевите ке помине и тој период.

5. Ojesil

Ojesil Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    13
    gluvarce а да пробаш со сирупот колик бејби ? Нас тоа ни помогна. За жал грчевите кај некој деца ги има се до 9 месец а кај некој до 3 месеци се надевам ти си од овие со 3 месеци.

6. Ojesil

Ojesil Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    13
    И ние имаме некој проблем мада не тешат дека е се во ред мојот бебушко има скоро 7 месеци а тежи скоро 7 кг. Само кравјо млеко пие ретко каши вкусува од манџите што ги јадеме испасирани понекогаш сака но освен сирење и млеко ништо др не сака ... Месо мн ретко ууф имал некој ваква мака и како поминало тоа.

7. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Како ја приготвувате сојата за бебињата?

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Fala mu na Boga dobri sme od vakcinata, ne kacivme temperatura :) . Vesela e :dance: si igra si spie, a mama nonstop nad glava denje i noke. Kontroliram

9. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    од што може на малиов да му излагаат ко брунциња на лицето,се сменив и пак се прави,дали можда од тоа што се лигави или ... ?

10. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    150.981
    да не е претоплен?на цело лице или околу устето?од лигавенје околу устата и на моетому излегуваат.а на лице се нафрлува ако се доближи до татко му кога е е тазе бричен.

11. Ojesil

Ojesil Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    13
    И ние имаме брунки од лигите, ако нема по телото не е загрижувачки . Нормално е тоа.

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    А доколку има во делот позади ушињата, на вратот и малку на лицето, и на пример два дена ѓи има два дена ги нема, некогаш поцрвени некогаш посветли?

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Toa e od sto mu e toplo na bebus. Obicno tamu isfrlaat najmnogu.. mnogu li go naoblekuvas bebus?? Na ovaa promenlivo vreme stvarno ne znam kako da ja oblekuvam malata. Doma ni e konstantno 25 stepeni. Nadvor dozd veter sonce oblaci svasta. Toplo ladno. Ja oblekuvam bodi po dolgi (nekogas i kratki koga ke i e mnogu zesko) bluzicka helanki i dva para corapcinja deka stapalcata ni se ladni. Ako ima spikozni eden par corapcinja.

14. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Девојче мислам дека многу се 25 степени!
    Нас дома на почетокот таа ни беше температурата во собата каде што ни е бебушко и многу се нервираше и лиценцето му се исфрлаше.
    Педијатарот ми кажа од 20 до 23 степени преку ден, за бањање 25 степени, а за нанкање 19 степени.
    Откако ја регулирам вака температурата не е нервозен и не се исфрла.
    Инаку во однос на облекувањето мислам дека доволно е да има боди, чорапчиња и шпикозни ништо повеќе.
    Јас му облакам и + едни само како долниот дел од шпикозните (под тренерчиња, панталончиња) за да не му бидат голи ноџињата.
    Кога спие секако го покривам со кебенце.
    А стапалата и рацете се ладнички кај бебињата поради слабата циркулација! :) За да знаеш дали му е ладно или не на бебенцето провери дали му е топло мешето. :)

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Можно е, ама се ми е страв да не и е ладно па затоа и носето и е затнато, инаку носи боди на долги, чорапчиња, и шпихозни подебелки, мислам дека не е многу облечена.

16. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    И јас мислам дека е многу за бебе 25 с , керка ми се роди во најголемиот студ ама секогаш температурата беше во собата 20 до 22 с по препорака на педијатерот, а кога се бања 25с а за тоа што е црвено и со брунчиња јас мислам дека секое бебе ги има поминато зошто е многу нежно може од топлина,ако нема влажност малце во воздухот од многу причини јас керка ми ја мачкав од црвената вода зошто од тоа и се повлекувашеа амаитешко се чистеше бојата ама подобро нешто да ги спречи

17. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Здраво, и јас ви се приклучувам на оваа тема, со Димитарче имаме 12 дена е сега сум нова мама немам искуства и секој совет ми е добредојден, дали прво ги доите бебињата па ги пресоблекувате или обратно, јас почнав прво да го пресоблекувам кога ќе стане од спиење ама многу плаче е сега овие 2 дена почнав да го дојдам на едната града па го соблекувам па потоа на другата града го нудам и пак на спиење дали е добро вака или не??

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Dobrodojde :)
    inaku jas nauzmenicno. Koga ke stane od son i e mnogu gladna i place togas prvo ja dojam, nekogas od edna nekogas od dvete gradi zavisi kolku e gladna. Ke zdrigneme malku stoime ispraveni i posle se presoblekuvame. Ako stane vesela togas prvo presoblekuvanje pa doenje. Zavisi kakva situacija ke se pogodi. Nema pravilo navistina.

19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Сеедно е!
    Мене ме советуваа прво да го надојам (ќе се смирел така) па потоа да го пресоблечам.
    Јас како и да направам синко мој кога го соблекувам ни се смешка и ни гуга, а кога ќе фатам да го облекувам ни се лути и почнува да плаче. Па врти сучи ако не се смири во раце, морам да го ставам на цице. :)
    Затоа најчесто прво го пресоблекувам па му давам да цица.

20. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Јас така првиот месец како програмирана бев. Првин соблакање па млеко и си направив беља зошто се навикна после менување памперс да мора да јаде, а преминавме на АД и маки мачев да ја одвикнам зошто некогаш покакана и на саат ја пресоблакав. Така да правете како мислите не се држите по шема.