Ќе намалам со чајот. Инаку не давам на сила гриз. Се тресе кога и ја доближувам лажичката, го голта убаво. Мљцка со устето. Не ја хранам којзнае колку. Сега јадеше. Инаку веќе е почната да се врти од грб на меше, од меше на грб, самостојно, јас воопшто не ја пипам. Ортопедот ни кажа дека многу рано ќе почнеме со се. И со одење и со седење.. Штом јаде нема да и прекинувам. Фала ви на советите. Давам и по малце вода, после цврста храна.
На 3ипол месеци ниту и треба глутен, ниту компир, ниту чај. Му го преоптеретуваш мешето. Ете да ти кажам дека се запрепастив кога прочитав што даваш.
@Starlič сериозно ова? Не ја следам темата, незнам дали сте на доење или ад, ама на 3 месечно бебе гриз, чај во количини? Мајка не си играј....
Пие 200 мл чај. 300 прашав дали да дадам, да не е многу. Педијатар прашав рече дека може да почнам. Секоја мајка знае што е најдобро за своето бебе. Ништо страшно не сум дала. Фала уште еднаш. Имајте убав ден
@Starlič најдобронамерен совет- не му давај сега дохрана. Ќерка ми од раѓање беше на ад и ич не пиеше млеко, многу малку напредуваше, па педијатарот рече мора од 4,5 месеци со дохрана. Порано не ни помислуваше. Така да, штом напредува убаво давај само млеко и ете и малку чајче и водичка. Плус намирниците се воведуваат полека, не одеднаш да јаде. Како што кажа @ddevojce сега јаде, ама не дај боже после може да има мака со стомачето. Да не си направиш проблем од ништо. Сега видов. Ок, нормално твое бебе твои одлуки.
Иии, извини стварно не знам зошто ми дојде да помислам оти се машки, дали ја се префрлив на друга членка од тука, она имаше две машки, стварно извини
Вчера бевме на контрола кај педијатар после две недели. Рече са и давам чајче само кога ќе приметам дека има грчеви и тоа со лажиче за да не ми се одбие од цице. Ми препиша пробиотик Waya по 7 капки дневно. Неколку дена забележувам како повеќе ми мочка, а какањето по малку и тоа мешано зелено жолто. Дали е од грчевите или не е доволно нахранета, ма да си цица исто и откако се нацица си пушта и спие? Тежина исписна 3780 а после две недели 4150 но со памперс ми ја измери а читам голи ги мереле?
Оти ние во ова модерно време така учиме, и така правиме, коа ќе и спомнам на мајка ми или на баба ми, не воа не ноа ме гледаат напреку. Верувам дека се труди да го извлече најдоброто. Можеби за неа се чудни некој овдешни размислувања. Јатрва ми исто така почна со дохрана од 3 месеца, мајка и му буташе уште од 2 и пол месеца. Тогаш немав деца, и не ни помислував ништо. Малиот глодаше плазма од 4 месеца со рачето.Секој размислува поинаку.
Немај гајле не е страшно немав зборувано многу за полот во темите за бременост зборев само за цервикс. Кој има искуство со штрајк со глад на 2 - 2ипол месеци нека сподели од нормално јадење се спуштија на пола и двете близначиња.... Ништо не сум смснила за да тригерирам некоја промена
Медицината напредува, се менуваат насоките со цел да се подобри начинот на живот. Нешто увиделе дека не штима па го смениле, со други насоки и препораки. Јас ако сум мајка не значи дека преку ноќ станав сезнајка па знам што е најдобро за моето дете. Затоа читам, прашувам и не се мавам во гради. Конкретно за членката ако и рекле да пие чај тоа е до 50мл дневно, може требало и тоа да праша.
Те читам и сакам да ти кажам дека многу рано и даваш дохрана на 3 и пол месеци па и гриз , немој те молам, може да и го оптерети мешето и понатака да си има проблем со дигестивниот систем, а штом прашуваш како се воведуваат намирниците сигурно планираш полека и тоа да и даваш. Немој, еве ти пишале и други девојки веќе, воздржи се уште 3 месеци, рано е многу за дохрана, нема врска дали отвара уста и голта убаво и сака да јаде, не и стигнува млекото не гледај на тоа, како растат бебињата они сакаат да осознаваат, да истражуваат, во уста гледаат и шлапкат со устето и не мора да значи тоа дека се што јадете треба и на бебето да дадете, да не му падне к****о ние викавме во мојот крај, за машките бебиња се однесуваше тоа Немој да ме сватиш погрешно и без лутиш, ние ти даваме совети, а тоа и секој педијатар истото ќе ти го каже, дури и стручно може да ти објасни зошто не се дава дохрана толку рано на бебе, сепак ние тука не сме доктори, можеш да се консултираш со нив и верувај ни еден нема да ти каже браво
И јас се чудев кога другарката на бебето му даде кисело млеко и смоки да јаде а бебето беше 4 месеци, тогаш немав деца ама чудно ми беше. Кога кажувам на мајками за првото и сега за второто дете, ми вели ти си мајка си знаеш. Јас ти давам манџи да јадеш, ќе надеибам лепче со червиш ( водата од манцжџата) и ќе насекаш и весела беше. Кога плачеше ќе топнам на цуцла мед и ќе бидеш мирна ако заплачеш пак ќе топнам мед. Ти може си плачела за вода дека си била жедна од благото од медот ама у тоа врме така ги раневме сите деца. Без мед или шеќер на цуцла не не биваше. Нема веза, сите сме мајки и сите сакаме најдобро на децата. @Starlič нема љутиш, најдобронамерни беа советите. Ти си одлучуваш за твоето како јас За моето. Ме праша шо да даваш. Јаболко, круша, слива, компир морков тиквичка, ( банана не ти препорачувам да не ви направи проблем со стомаче и запек, оти сте уште мали) понатаму брокула, карфиол итн. Летото ќе почнете со малинки и боровинки капинки ( сезонско овошје) само немој портокали и лимони цитруси ( мноогу сте мали) ајде уживајте на чистс воздух и пиши одвреме бавреме. @Nairobi88 не се сеќирај се е нормално, повеќе помалку ќе јадат. И мојата е два ипол месеци. Чекај нели нимсе родиа у исти ден?? Како шо се сеќавам теи мајки се породивме у исти ден. На 12.02 или?? сакав уше нешто да ви пишам ама заборавив
Знам, и ја го правам истото , читам читам и читам во секое време, на ФБ моментално само тоа имам, групи и страници за деца. Меѓутоа зборот ми беше да не се осудува толку остро, мајката може да се почувствува не убаво, и да почне да мисли дека секоја нејзина постапка е грешка. Можеби паѓа под друго влијание, и слуша други кои и делат совети. Коа е прво и кога си уплашен за своето дете така е..јас до душа мајка ми уште кога ми кажува некои работи, и викам аха добро прво доктор ќе прашам. Пред неколку месеца, мислам коа се породив одма, мажот ми ја однесе кај моите. Му извадила торта, и малава нормално, сака и она да проба. Се слушнавме преку телефон, кажа што и дала да јаде, аха реков добро, а тогаш беше 1 год и 6 месеца. До вечерта, гледам брунки на нозе и на меше, му викам на маж ми, абе шо јадеше малава, па ми го кажува истото, и ми текна дека и мене ми пратија торта, земав ја гледам ја гледам, пробувам дел по дел, за на крај да увидам дека имало кикиритки во неа, среќа со малце помина, пу пу пу, одма и се јавив и и кажав. Друг пат нема да ти текне ! Иако апетисани се даваат над година, еве ја кај мене скоро 2 години, не сум и дала, ни орев , ни лешник ни ништо, исто така јајце варено неќна за Велигден касна и го фрли, јадр јајце само во јадење направено. Е сега, муабетот ми беше, може како мене мајка ми што не тера да и дадам некои работи, така може и нејзе ја тераат. Или пак јас што одам во крајност, и не давам апетисани а требаше одамна да почнам.
Јас воопшто не се налутив. Фала на советите. И не не се мавам во гради дека се знам. Споделив што правам. И јас живеам во голем град, и секакви мислења сум слушнала. Чував и мали бебиња,гледав со што и кога ги хранат па сега на мое го практикувам тоа.. И мислам дека не грешам. Кисели работи немам намера да давам уште сега. На чајот од хип што го земам пишува филтерот во 100мл вода да се раствори,така и правам. На хумана чајот пишува 200така и давам. Едит. Никој на ништо не ме тера.
Имам многу грешки во претходиот пост, ама брзав со пишување, се надевам ќе бидам разбирлива Едното ми е 1 година и 9 месеца, другото ми е скоро 3 месеца. На поголемото торта му дале
@Dikinzi у право си, можеби притисок прават или нешто друго, нема врска, затоа реков секој сака најдобро за детето. @Starlič се сетив шо сакав да ти пишам уште нешто. Веќе кога си почнала многу да внимаваш, оти ако добие запек од некоја храна многу ќе се мачи бебето. Запек од адаптирано млеко, не е исто како запек од цврста храна. Адаптираното е млеко и течно, а гризот е цврста храна. Поточно гризот се згуснува и кога го вариме и во желудничето исто и компирот е како скроб. Тие ти се две слични намирници. Прашај педијатар подобро. У 200 мл се раствара Леле 100 пати се редактирав: Уште еднаш те молам размисли. Овде сите мајки а и низ групите у фб сите дават дохрани покасно. Најрано од 4 месеци.
Дали е вистина дека додека го доиш малото треба да користиш само на природна база дезодоранс за под пазуви? Негде така прочитав извинете ако е малку глупо прашањево..
Како што кажа тука е грешката, се прашуваат стручни лица или барем некој кој го поминал тоа скоро а не пред 20,30г. Некогаш е подобро да се препрашаме дали сме во право, макар и да не осудат, така е подобро отколку после 10г да се видат нашите грешки и детето да има проблеми. Околу алергии верувај го поминавме потешкиот пат во болница. Сите ме прашуваат пред да и дадат нешто.