@flower30 Цветче те немаше те немаше , па се изнапиша Иначе, ја со првото, дај му чајче за цревата, за грчевите, и и давав, помалку од месец дена, после на секаде прочитав дека не чини, и престанав, а она ќе си го испиеше слатко. Она сирота да ти плачела од шо и се јадело, а не од грчеви. После си беше на доење и АД оти како и секоја новопечена мислев немам млеко , ќе врисне да плаче, аха си викам ,еве ја грчеви има, ики и се јаде, а немам доволно. Дај и чај се смирила, аха или поминале грчевите или едноставно се наполнило мешето, не размислувајќи дека бебињата може да бидат жедни, а не дека само им се јаде па бараат за цицање. И тоа барање на цице не дека е секогаш гладно, ама кој да ти каже. И до 5 месеца си беше на доење и на АД. Кога и давав АД, душата ми плачеше, гледав да биде на цице колку може повеќе, и се изборив до 6 месеца да цица, после сама се одби. Се одмолзував по цели денови, крајот не знаев кај ми е. Да сум со вој памет, па да се вратам назад и да си удрам една шлаканица, шо сум мислела дека немам млеко, оти она ми плачела на цице..она сирота, и се спиело, а нејке да и тече млеко, или да цица едноставно. Затоа сега со второво, ни вода, ни чај, вода може да проба само кога и ја мијам цуцлата и ја ставам право во уста. Ако даде Господ планирам само на мајчино да биде до 5 месеца. После цврста храна и доење. И сега кога ќе заплаче на цице, ич не се тресам. Значи не и се цица, ја тргам, ја кревам, сакала да шета или да спие, ама не сака во таа позиција и тоа е тоа. А не да се тресам дека неммало млеко. Не пишувам више за ова, секој ден истите прашања.
И гриз во шише млеко за да го заситело!? @Starlič мајка, знам дека не побара совет, туку сподели како правиш, ама послушај не дека грешиш. Никој што ти даде совет не ти мисли лошо.
Мијам бе, и јас мијам. Ние по дома ќе бидеме измиени, беба ќе биде со гурди. Нема шанси. Плус од лигите цела лепи или од млекото шо ќе и потечи. Рачиња су бутка у уста, има кончиња меѓу прстите.
Ставаш ли широк повој ? Мене ме фана нервоза некоја, дека не сме биле на преглед на ортопед, и од кога се роди де и ставав, де не и ставав. И коа направи 2 месеца с'ска ме фана, викам дај да и ставам. Преку ден носи, навечер не, да и ставав од коа се роди немаше сеа да мотам..
Нее бе каков широк повој. Ни за прво ни за второ. Ние бевме на еден месец на систематски и педијатерот ја гледаше на ехо рече се е супер. Ние сме другата медела пак на систематски, треба и да се вакцинира, мноооогу ми е страв. Му реков на педијатерот дека ќе одложам, не снам шо да праам. Си реков една по една. Прво таа шестовалентната а после таа во уста.
Мене паника ме фана, дека нема прегледи на ортопед, за вакцина не ни стасало картонче, ама ако стаса ќе одам. Него колковиве ме мачат..се надевам се ќе биде во ред, и вежби и правам.
Дали е подобро една по една или двете во ист ден? Ние ги примивме 2те во ист ден и немавме никаква реакција. Сега треба пак да ја носам во вторник бидејќи на 3ипол месеци ми рекоа пак да ја носам, а една комшика ми спомна дека не е убаво во ист ден да прими 2 вакцина, мада едната беше боцка другата во уста (ротата)
Јас не сум дала до сега да прими 2 вакцини наеднаш, чекам некое време да помине. Иако има мајки што даваат 2 наеднаш, децата секако минат без реакција.
Ние 2 примивме, а сакаше докторката и трета да ни даде ама рече да видиме ко за прв пат како ќе реагира. Сега треба 2 доза рота и петовалентна да примиме, може ќе ни понуди уште една. Зошто не чини повеќе?
Тука у германија стават две во едн ден. Големата ги прими сите дози на 3/4/5 месеци. Кога дојде време за ммр откажавме и се потпишав дека нема да ја вакцинирам повеќе ама сега го изгласаа законот да е задолжителна само ммр за упис у школо и морам неа да ја валциниррам до септември. За малата не сакав да ја вакцинирам, велев нема ама ете не знам. Еден период бев антиваксер
Па да не му дојде шок на организмот на бебето според неа, мада пак ќе кажам ние поминавме без реакција.
Па ја..барем според мене..си имам некое размислување, ако веќе прима вакцина да биде една,за да може телото да си ја регистрира, и да ја прифати како треба. Не се разбирам ја многу со вакциниве, редовно ѓи носам за примање. Така шо, немам баш некој соодветен одговор за нив
3 страни со совети сте изнапишале, а таа вели мислам дека не грешам Се чудам кого советувате мајки. Медицината Германија ојде ( ова кај нас за нешто ептен напреднато се вели на мајтап), ама секогаш некој спори. И не, нема тоа секоја мајка си одлучува за своето дете, не во случај кога му штети на детето. Многу ме нервира тоа, секоја мајка си знае што е најдобро, шипки знае, доктори има, тие знаат што треба за детето, мајката да слуша треба. СЗО има, препораки за исхрана дала, некој учел, истражувал, пустел.... Ги исклучувам докторите што дете кое се врти на стомак на 3 месеци го сметаат зрело за цврста храна.
Здраво Ви се придружувам и јас. Ме интересира, како ги третирате пупките? Од вчера цица и мислам на секое следно доење се повеќе и повеќе ме болат. Особено десната. А многу често сака да цица и нон стоп да е на цицка. Овде во болница велат ќе помине само од себе ама додека да помине ехее, ги бројам ѕвездите... Некои ваши мислења?
Ако цица како што треба не треба да те болат. Во болница ни покажуваа како правилно да ги доиме бебињата. Тврди ти се пупките?