Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.459
    Допаѓања:
    18.720
    Епа ај нека шетаат со гурилки во очите,здраво е тоа:wasntme:

На SummerGirl и Larahappy им се допаѓа ова.
  2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    @flower30 Цветче те немаше те немаше , па се изнапиша :D:hug:

Иначе, ја со првото, дај му чајче за цревата, за грчевите, и и давав, помалку од месец дена, после на секаде прочитав дека не чини, и престанав, а она ќе си го испиеше слатко. Она сирота да ти плачела од шо и се јадело, а не од грчеви. После си беше на доење и АД оти како и секоја новопечена мислев немам млеко , ќе врисне да плаче, аха си викам ,еве ја грчеви има, ики и се јаде, а немам доволно. Дај и чај се смирила, аха или поминале грчевите или едноставно се наполнило мешето, не размислувајќи дека бебињата може да бидат жедни, а не дека само им се јаде па бараат за цицање. И тоа барање на цице не дека е секогаш гладно, ама кој да ти каже. И до 5 месеца си беше на доење и на АД. Кога и давав АД, душата ми плачеше, гледав да биде на цице колку може повеќе, и се изборив до 6 месеца да цица, после сама се одби. Се одмолзував по цели денови, крајот не знаев кај ми е. Да сум со вој памет, па да се вратам назад и да си удрам една шлаканица, шо сум мислела дека немам млеко, оти она ми плачела на цице..она сирота, и се спиело, а нејке да и тече млеко, или да цица едноставно.
    Затоа сега со второво, ни вода, ни чај, вода може да проба само кога и ја мијам цуцлата и ја ставам право во уста. Ако даде Господ планирам само на мајчино да биде до 5 месеца. После цврста храна и доење. И сега кога ќе заплаче на цице, ич не се тресам. Значи не и се цица, ја тргам, ја кревам, сакала да шета или да спие, ама не сака во таа позиција и тоа е тоа. А не да се тресам дека неммало млеко.

Не пишувам више за ова, секој ден истите прашања. :hug:

На *malenavolena*87, Anna-Karenin, BirMelek и 6 други им се допаѓа ова.
  3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.961
    Допаѓања:
    143.371
    @Dikinzi да надокнадам за времето што ме немаше:D:D:D

На *malenavolena*87, ddevojce и Dikinzi им се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ако мила, повеќе совети се добредојдени :hug:

На flower30 и ddevojce им се допаѓа ова.
  5. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    6.564
    И гриз во шише млеко за да го заситело!? :|:|

@Starlič мајка, знам дека не побара совет, туку сподели како правиш, ама послушај не дека грешиш. Никој што ти даде совет не ти мисли лошо.

На bela.m, ddevojce, Sofi.ja и 6 други им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мијам бе, и јас мијам. Ние по дома ќе бидеме измиени, беба ќе биде со гурди. Нема шанси. Плус од лигите цела лепи или од млекото шо ќе и потечи. Рачиња су бутка у уста, има кончиња меѓу прстите.

На bela.m, Sofi.ja, Dikinzi и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ставаш ли широк повој ? Мене ме фана нервоза некоја, дека не сме биле на преглед на ортопед, и од кога се роди де и ставав, де не и ставав. И коа направи 2 месеца с'ска ме фана, викам дај да и ставам. Преку ден носи, навечер не, да и ставав од коа се роди немаше сеа да мотам..

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Нее бе каков широк повој. Ни за прво ни за второ. Ние бевме на еден месец на систематски и педијатерот ја гледаше на ехо рече се е супер. Ние сме другата медела пак на систематски, треба и да се вакцинира, мноооогу ми е страв. Му реков на педијатерот дека ќе одложам, не снам шо да праам. Си реков една по една. Прво таа шестовалентната а после таа во уста.

9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Мене паника ме фана, дека нема прегледи на ортопед, за вакцина не ни стасало картонче, ама ако стаса ќе одам. Него колковиве ме мачат..се надевам се ќе биде во ред, и вежби и правам.

10. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Дали е подобро една по една или двете во ист ден? Ние ги примивме 2те во ист ден и немавме никаква реакција. Сега треба пак да ја носам во вторник бидејќи на 3ипол месеци ми рекоа пак да ја носам, а една комшика ми спомна дека не е убаво во ист ден да прими 2 вакцина, мада едната беше боцка другата во уста (ротата)

11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Јас не сум дала до сега да прими 2 вакцини наеднаш, чекам некое време да помине. Иако има мајки што даваат 2 наеднаш, децата секако минат без реакција.

На maaitka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.814
    Допаѓања:
    7.754
    Ние 2 примивме, а сакаше докторката и трета да ни даде ама рече да видиме ко за прв пат како ќе реагира. Сега треба 2 доза рота и петовалентна да примиме, може ќе ни понуди уште една. Зошто не чини повеќе?

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Тука у германија стават две во едн ден. Големата ги прими сите дози на 3/4/5 месеци. Кога дојде време за ммр откажавме и се потпишав дека нема да ја вакцинирам повеќе ама сега го изгласаа законот да е задолжителна само ммр за упис у школо и морам неа да ја валциниррам до септември. За малата не сакав да ја вакцинирам, велев нема ама ете не знам. Еден период бев антиваксер :x:x:x

14. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Па да не му дојде шок на организмот на бебето според неа, мада пак ќе кажам ние поминавме без реакција.

15. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    20200424_205708.jpg
    Според ова се водам за вакцините

16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Па ја..барем според мене..си имам некое размислување, ако веќе прима вакцина да биде една,за да може телото да си ја регистрира, и да ја прифати како треба. Не се разбирам ја многу со вакциниве, редовно ѓи носам за примање. Така шо, немам баш некој соодветен одговор за нив :D

На ddevojce и maaitka им се допаѓа ова.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.781
    3 страни со совети сте изнапишале, а таа вели мислам дека не грешам :D Се чудам кого советувате мајки. Медицината Германија ојде ( ова кај нас за нешто ептен напреднато се вели на мајтап), ама секогаш некој спори.
    И не, нема тоа секоја мајка си одлучува за своето дете, не во случај кога му штети на детето. Многу ме нервира тоа, секоја мајка си знае што е најдобро, шипки знае, доктори има, тие знаат што треба за детето, мајката да слуша треба. СЗО има, препораки за исхрана дала, некој учел, истражувал, пустел....
    Ги исклучувам докторите што дете кое се врти на стомак на 3 месеци го сметаат зрело за цврста храна.

На Annath, Sexybaby86, koritsaki и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    Здраво :hai:
    Ви се придружувам и јас.
    Ме интересира, како ги третирате пупките? Од вчера цица и мислам на секое следно доење се повеќе и повеќе ме болат. Особено десната. А многу често сака да цица и нон стоп да е на цицка. Овде во болница велат ќе помине само од себе ама додека да помине ехее, ги бројам ѕвездите... Некои ваши мислења?

19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.847
    Допаѓања:
    39.007
    Ако цица како што треба не треба да те болат. Во болница ни покажуваа како правилно да ги доиме бебињата. Тврди ти се пупките?

20. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    Можеш да ставиш облоги од чај од ајдучка трева и мачкај ланолин, мене после 2 мес ми поминаа

На Dianas му/ѝ се допаѓа ова.