Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ништо не е, исцицала повеќе од првото млеко, foremilk. Не дошла до крајното, помасното, затоа има зеленко. Со првото дете ми се случуваше често и многу истражував и прашував педијатри, па сега со второво си знам и не паничам :D
    Најчесто е ова причината, а скроз зелена столица (трева боја) е веќе за паника. Ваква мешано жолто зелена не е (вака ми е кажано од нашиот педијатар) :)

На *malenavolena*87, Cherry333, Kallias2 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Се знаеме уште од труднички. Се сеќавам уште кога објави дека си трудна. Оттогаш до сега помина доста време и многу испишани зборови и можам да кажам со сигурност дека сме многу различни, ама сепак си ми драга. Ете баш затоа не преќутив овој пат. Преќутив кога беше кај бајачка, ама овој пат не, зошто сметав дека треба брутално искрено да ти се каже, па и да те повреди, за да го сфатиш озбилно и да реагираш. Во светот сите префериаат некој да ги фали, да им вика браво и ретко кога ќе наидеш на луѓе кои ќе ти ја плеснат вистината во фаца. Тоа секогаш боли, ама е корисно. Жал ми е што си поминала низ постпородилна депресија, знам како е. Жал ми е што се осеќаш изгубена, во паника или бесна - да не сме го осеќале сите тоа во некој момент, веројатно не би ни требал форумот, ама стварно ми е жал и можеме да си споределуваме за да си олесниме. Ама не ми е жал што ти искоментирав и се надевам дека допрев до тебе на прав начин. Се надевам дека бар ќе се консултираш со друг педијатар, се' уште не е доцна. Фактите се' уште се исти. Адаптираното млеко е буквално адаптирано за новороденче/бебе. Компирот и гризот не. И секако дека си го сакаш детето. Затоа его на страна, глава горе и барај друго мислење од стручњаци. Те гушкам...

На The Unicorn, *malenavolena*87, BabyT* и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Zdravo
    Koi dve vakcini ste primile? I kolku meseci e bebe?

4. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    319
    Мамички, моево буценце има рефлукс, после пиење млекце ако го легнеш бљуцка и почнува да ика. Му купив антирефлукс перница ама пак после млекце мора во раце да го држиме едно 20тина минути па потоа да го спуштиш и пак и тоа не е гаранција дека нема да бљуцне и ика. Иначе има два месеци и 5 и пол килограми и тешкичок ми е. Искуства со ова да сподели некој?

5. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Здраво мајки :)
    Случајно наидов на апликацијава за развојот на бебето по месеци, па реков да ја споделам со вас.
    Детски развој се вика можете на play store да ја спуштите ако сакате ;)
    Screenshot_20200428-090149_ .jpg

На Larahappy, Kallias2, PoisonGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @SanelaS sestovalentna, два шприца се тоа и плус за голтање. Шприцевите да го поделам сакам.
    @Dikinzi како дте денес?
    Нормално е понекогаш.
    Како сте денес?

На Kallias2 и a.n.i им се допаѓа ова.
  7. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Дали му давате вода? Моето не сака ич вода,3 месеци сме...

8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Пнеумокока и петовалентна. 3 месеца за некој ден.

Арни, на секој саат станував ја проверував за температура. Добро помина фала му на Бога. Ама ја отепана за спиење. Не можам да гледам..:D

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Не, вода планирам кога ќе почнам со дохрана од 5 месеца. Со првото не нудев зорле. И ставав во шише секој ден свежа вода, превриена. И и го давав да си игра. Лека полека, еднаш напиј се, два пати напиј се, и си го научи. Така планирам и со второто.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    7.740
    Поддршка. И јас овој скок највеќе го осетив. Таман мислев во нормала сме, ноќеска стана свеж да гуга, па сабајле недоквакан вришти не сака да јаде од што му се спие се тегне, ќе ми испадне од раце веќе. Заспивање другше не знае и онака. Скоков 5 недели трае според апликацијата :x. Од 15 до 19 недела. Ние имаме уште 9 дена, баш ќе споделам дали е океј кога ќе заврши :whew:

На maaitka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас и давам по неколку лажички на ден. Ја сака.
    Ајде штом добро поминАла ноќта, можеби ќе нема реакција. Јас цела се ежам ко ќе помислам на систематскиот утре.
    Зошто се водите по апликации??

На koritsaki, Bisera2020 и crazylady им се допаѓа ова.
  12. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Јас прашав педијатар и ми кажа дека може да трае месец ипол :| најдолг и најлош скок е овој. Само трпение треба. Денес ја носев на вакцина и некако ми е многу поспана, а очекував да биде исто како вчера. Ќе видиме каков ќе биде денот:)

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Денес примивме 2 една во уста и една во ноџе. Исто како првиот пат. Прашав една сега другата недела друга ми рекоа кога веќе си дојдена ќе ги дадеме двете :)

На Dikinzi и SanelaS им се допаѓа ова.
  14. a.n.i

a.n.i Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    13
    Добра е денеска се врати во нормала, не плаче, до сега денес е супер. Педијатарот ми рече дека од ротата и се направиле грчеви во стомачето затоа и термофорот по малку ја смируваше и рече дека пак ако почне така можам парацетамол сируп да и дадам иако нема температура ќе и ги смири грчевите предизвикани од вакцината, ама се надевам дека ќе нема потреба дека ќе е добра.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Фала ти срц на одговорот, читав дека може од тоа да е зелњната боја, од грчеви, од вакцина, настинатост и ако има мајката премногу млеко. Денес еднаш какаше и тоа жолта боја само :)

Попладне сме на педијатар, ќе ја прашам ваш за каката да видам она што ќе ми каже, ќе ја носам да видиме како напредува и најбитното да ми ја измерат да видиме колку ми качила за 1 месец, веќе го ситниме вториот месец, здрави и живи да сме :inlove:

На *malenavolena*87, Dikinzi и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    7.740
    За да се утешам дека ќе заврши понашањево на бебе во догледно време. Апликацијата како таква не ми значи ништо во одгледувањето на бебе и нормално дека бебето си кажува се. Апликацијата не е за да се водиш по неа направена, туку е чисто информатива низ што поминува бебето во неговиот ментален развој и не гледам зошто штети да се информирам. Некој поумен од мене ја направил.

На BY<3 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    7.195
    Najverojatno i nie taka, mislam deka mozokot ke mi se poremeti sum stanala golem panicar. Vie kako pominuvate so vakcinite ?

На maaitka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    7.740
    Ние цело време какаме жолто зелено, и ова што го кажува сексибејби има логика. Бебе мое многу ретко гледам дека стига до мрсното млеко, само ако се успие на цице ептен. Ако му е интересно да набљудува не сака да цица а и ако е многу уморен исто не сака да цица, па гледате колку често се дешава ова..

На Sexybaby86, *malenavolena*87, maaitka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    И ја се ежам цела пред вакцина, го нејќам денот пред вакцината, како да ми виси нешто на глава, и едвај чекам да поминеме од редот. Со лесно да си поминете :* :hug:

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    И кај малата моја е таква каката, ама нема многу зеленко. Нормално е.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.