1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Се будите на 2-3 саати?!?! Па вие ептен сте среќни, ние пак воопшто не спиеме навечер... Цела вечер на цицето да си биде, по малце си дремнува, ако ја оставам во креветчето веднаш се буди и пак плаче за да цица... И цела ноќ тоа правам, буквално око не затварам, се истоштувам цела вечер што ја дојам (а таа кога како цицнува по малце), станувам нервозна ама си велам се за бебушка треба да издржам.
    А преку ден пак знае и будна да си лежи во релаксаторот или во креветчето, да си спие и се си е во ред... Не бара во раце да ја држам... Ама навечер освен на цицето на мама друго ништо не доаѓа во предвид.
    Затоа мила биди среќна што се будите на два-три саати, јас пак молам Бога барем два саати во цела вечер да отспие.

2. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    На скоро три месеци почна да сврзува повеќе саати. Знам бебиња и нешто порано што почнуваат ама пред два месеци потешко.

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Сите бебиња се различни а плус и менуваат. Некогаш ќе спијат мекогаш не. За црвеноѕто газе би ти препорачала да ги извегнуваш влажните марамици. Тие се лепливи и доведуваат до црвенило. Јас мнооогу одамна ги зашупив. Ја бришам со топла видичка, а поретко со камилица.

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.143
    Допаѓања:
    257.955
    Mајки, бебиња се, ќе плачат и нема да спијат.
    Mалиот мој кога имаше 2-3 месеци заспиваше во 5 наутро, потоа почна во 4, па во 3, па во 2 часот по полноќ, пред две недели легнуваше во 1, а сега од кај 10:30 до кај 12 часот заспива.
    Eве го, за пола саат ќе стане да го гушнам, да го ставам на цице и пак заспива се до 3 часот, станува и цица, па некаде 5-6, па во 8-9, потоа седи до кај 11 и заспива и спие околу еден час. Oткако ќе стане цел ден е активен, јас се заморувам, тој не, спие по пола час, ретко повеќе. Jас сум ненаспана, немам време да средам, навечер работам, и додека да легнам тој ете го станал ]:) .
    Eве малиот мој воопшто не спие, сега се погоди и да вади заби па се случува по цела вечер да е буден. Tака да не се жалете, бебиња се, ако детето не ви спие, тешејте се со моето што воопшто не спие.
    Aј што не спие ами и доста активен е, стално нешто скока, се превртува, воопшто не седи мирен.
    Jас, и да се жалам, џабе, нека ми е жив и здрав, ќе почнам да скокам и јас со него :D .
    Mа не ми требаат диети, додека да прооди јас ќе се стопам :D .

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ние штотуку цицавме. Пррку ден сме исти. Бебушот е на прво место а после се друго. Синоќа на полноќ заспа. За час ипол или два пак ке стане да цицка. Абре какви диети одма смакнав 14 кг. Нека се живи и здрави децата за се има време а може и да нема :D тие се главни.

6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.033
    Допаѓања:
    42.741
    Еве и јас да го споделам моето искуство . Бебево е месец и некој ден и на моја среќа е многу мирен . :D
    Неможам да се пожалам ама воопшто . Навечер го легнувам најкасно во 20 30ч . Знае да сврзе и по 6 саата сон. Кога се буди бара да цица и продолжува со спиење. :) Сабајлињата станувам во 07ч ја спремам поголемата дада за во градинка и така ми започнува денот. Бебето го облекувам , средувам , најадувам и си преспива пак :D :D Ф
    Неретко има и грчеви , давам капки Лефакс кои супер му делуваат , го смируваат мешето одма :)
    Преку ден исто си преспива по неколку пати . Се на се одлични сме сега за сега :) како расте ке смени знам ама се привикнуваме на се .

7. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131

Каде и како да го побарам овој гел? Најефикасен е?

8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.033
    Допаѓања:
    42.741
    ^Дентинокс гел за непцата ! [​IMG]

[​IMG] Хомеопатски глобули :) исто помагаат

9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Си спие и по 6 саати? Јаде и пак спие? :clap:
    Ве читам и се чудам :o Човек да ви позавиди на убавиот ред кој го фатиле вашите бебиња.
    Ние сме ептен мали, дваесетина дена... навечер сме будни, или евентуално да дремне 3 саати во текот на цела вечер, а после тоа цело време сака на градата да биде. Кога цица, кога си дремка, важно сака до мене залепена да биде. Пробав да ја отргнувам, па и давам и цуцла кога знам дека е убаво надоена и нема потреба од уште цицање, ама скоро ништо не помага повеќе од десетина минути. За десет минути одма пак плаче и се скортува само ако цицка.
    И сега знам ова моево ко жалење звучи, ама стварно ми е тешко да издржувам по цели ноќи да ја дојам (ова малце и смешно звучи, ама вистина е). И другиот ден (кој ми е поврзан со претходниот бидејќи не сум спиена) имам обврска да си ја чувам и гледам, па се молам да приспие некој саат-два за и јас да поспијам.
    Преку денот ете ја знае и да приспие малку, подруго е... Ама ноќе |( нема спиење, само цицање.

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

A zamisli naredniot den da treba da se grizis i za uste edno dete i se dr.sto se pravi po doma:) moze i imas ne znam......

11. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    И јас со водичка го одмивам ама да не е претерано на секое со водичка па менувам и со влажна понекогаш, ама кожичката кај ципите му се лупи и со кантарион го мачкам ама грев ми е оти му се лупи.

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ципите- на што мислиш, не разбрав? Кај нас ни се лупеше кај свивките, не знам ни јас како да ги објаснам ( на пример кај мишелинко, на превитканите делови од кожата)- не знам дали ќе се разбереме ама на тие места се лупи кожата ако после секое бањање не е добро избришана водата, и лекот е само два пати да се премачка местото со еозин. Кај нас беше на ножињата и затоа ставив еозин, за на др.место не знам, секако по консултација со доктор.

13. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Му дадов недоволно затоплено чајче се плашам сега, околу 20 ммл.????? Ми е страв не беше затоплено доволно набрзина само малку во млака вода???

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ништо страшно ако е само еднаш, сигурно не било ладно како од фрижидер па да настине.

На Cacuvche му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Majki kako ke znam dali kerkickata ima prolivce?? i da ve prasam vas majki.so imavte.iskustvo so gorenje papcinjata na bebuskite, posle kolku vreme im se zatvorija papcinjata. Naseto uste ne zatvoreno :( a pedijaterot samo veli vo red e. Uff

16. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Nie ne sme imale ama od poranesno iskustvo- treba da kaka pocesto, nad sedum pati na den, da ima polosa mirizba, neli inakiu bebeskata kaka ne mirisa loso, i bebeto ke bide nervozno, razdrazneto.
    Za papceto- nas patronaznata sestra doma ni go gorese i pomina za edna nedela ama ne mora da znaci deka i kaj vas taka treba, zavisi prethodno kakva bila sostojbata, stom ti rekol dr.deka e dobro ne se sekiraj.

17. encimenci

encimenci Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    439
    Неможам да ја барам темата за АД млеко, па овде да пишам

Го изгубив млекото, и сега сме на НАН..Синчете мое ( 7 недели) беше навикнато да цица еднас на сат одприлика, по едно 5-8 мин..некогаш и повеке...е сега, тоа е невозможно, пошто нели на три сата...

Многу му е тешко, неможе да испие доволно ( ми пие по 60-70, а треба по 120 ) за да го држи три сата...И стално ми е гладен...Му давам и пред 3 сата, кога плаче многу за млекце...Плус многу ми поврака..повракаше и кога се доевме...ама тогаш супер ми напредна, а сега душата мала стагнира у тежина..

Незнам што да му правам...докторите ми викаат на три сата...он непие доволно за да издржи, ја му давам пред тоа време, па го боли стомаче...и се така во круг....

имала ли некоја искуство со ад ако се дава пред определено време...

пробав и го сменив со аптамил, ама како го пие-така цело ми го повракаше...па пак сме на нан...

18. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    На препоните му се лупи кожичката веќе неколку дена а и на курето почнало ставам кантарион и пенатен крема 2 пати и се трудиме убаво да го измиеме ама тешко оди исто и кај пазувите едната е супер ама другата сеуште не е баш за супер.

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Za na kureto ne ti preporacuvam ama na dr.mesta mozes da stabis eozin, od dve mackanja ke pomine, i otkako ke stavis eozin ne stavaj krema na tie mesta, na primer ednas dnevno stavi eozin , so detska cepkalka za usi namackaj. Inaku mislev posle banjanje dobro da se izbrise vodata, posebmno na tie mesta, inaku sigurno ubavo si go banjas bebco:)

20. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ние немаме таков проблем со кожичката. По секое менување пелени јас го мачкам на препоните со павловичева (оригинална)
    Не знам, можеби затоа и немаме проблем. Мрсна е кремата и не дозволува кожичката да се исуши.
    На следното менување пелена газето и препоните се уште мрснички. Добро е што и каките му се лизгаат, па ништо не му останува на газето за да му ја зацрвени кожичката.
    Има најразлични креми за нега на кожата но мислам дека од павловичевата подобра нема.
    На зацрвенета и воспалена кожичка можете да пробате и јекодерм да ставите!
    Инаку исто така убава крема за хидратација на кожичката е и пантексол.