Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас не би облекувала. Ние сме во декември родени па ниеднаш не носел ниту ѕиврички ниту хулахопки

Joki99 and Dikinzi like this.
  2. Starlič

Starlič Популарен член

Веќе два дена преку ден дремките ни се на 3,4 саати по пола саат. Ноќе спиеме од ,11,12ч па до 9,10 наутро, ама не сака во креветче да спие, туку со нас на спална. И немирно спие. Ќе закинка, и ја ставам цуцлата се успива и за 10мин пак мрда како лудо, и така во круг неколку пати.. Период ли е? Скокот мислам треба да е веќе завршен..

Dikinzi and Cherry333 like this.
  3. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Таа е масло од невен ,во еурофарм ја земав околу 1000ден

RAK91 likes this.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Исти сме.. Не е завршен скокот. А и ова е регресија некоја во спиење на 4 месеци што се јавува. Исто бевме со терминот ние. Вика траело до месец. Ќе издржиме

elimkd and Starlič like this.
  5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Един совет шо ми идена памет, аи ја лично би го пробала, е кога ќе и ја дадеш цуцлата, а знаеш дека за 10 мин пак ќе почне да прета, е да и дадеш млеко. Значи, првото претање, дај и цуцла, стани спреми млеко, и наредното претање млеко дај и. Друго поим немам..

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Sleep regression имате на 4м, 8м и 18м. Трае од 3 до 6 недели, и доколку се спои со вадење заб или скок е цела вечност.

7. Starlič

Starlič Популарен член

Кога и нудам млеко тогаш плаче, и ја ставам цуцлата се смирува. Инаку ние имаме една маана, јаде пред да заспие, околу 11 ,12ч и во текот на ноќта воопшто не сака млеко да проба, кога ја нудам плаче, следен оброк ни е дури сабајле се буди околу 6,7 јаде и продолжува со спиење. Ја молев преку ноќ не сака плаче. Прашав советник за спиење, ми рече да ја оставам да спие , да не ја будам. Така и правам..

Dikinzi likes this.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Да масло е, ставај го пола саат пред капење.Добро сушија косичката и нежно чешлај од сите страни, нема да се праат корупки ама за сега да поминат земи го ова во Зегин го има.

RAK91 likes this.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мојата е родена јануар и до сега ни јакничка,ни хулахопчиња нема носено. На ова време посебно.. опушти се, нема да настине ако не е наоблечено.

RAK91, Joki99 and Dikinzi like this.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Не не, не ја буди, мислев да не прета оти е гладна. Ама не е тоа очигледно.

Starlič likes this.
  11. elimkd

elimkd Форумски идол

За дома колку што сум јас облечена толку и малото, кога го вадам надвор обавезно капче и го мотам во кебенце

*malenavolena*87, Dikinzi and BY<3 like this.
  12. Sreka16

Sreka16 Активен член

Дај просветлете ме, зошто да не допираат? Мислите на тоа кога ги држите и со ножињата да допираат на било каква подлога?

Dikinzi likes this.
  13. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Ме замисливте за облекувањето на бебе за дома.
    Да ви споделам шо му облекувам може?
    Боди по долги, чорапчиња, ѕивриња, одзгора шпикозни и над нив плетени калци да му се топли ноџињата (а почесто се испотени) и покриено со ќебенце кога лежи. :tmi:Многу е?

Ann.loves.you and Dikinzi like this.
  14. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Веќе два месеца ќе наполниме за некој ден но мислам дека немаме фатено добар редослед за јадење и спиење. Преку ден цица често но штом го ставам на града веднаш заспие и така спиејќи цица некогаш и по цел час. Навечер додека не биде 11-12 часот воопшто не заспива, некогаш и 1 не наоѓа мислам дека тоа не ни е добро баш. Би сакала да заспива порано зошто јас имам и други обврски бидејќи сме сами но никако да воспоставиме некој ритам. А плус и успивањето ни е секогаш во раци со нишкање (сум слушала некои мајки како нивноте бебиња сами заспиваат со цуцла и во креветче моето несака секогаш ни цуцла да фати ☺)

Dikinzi likes this.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Ауу на ова жешко сега, многу според мене. Јас во сред зима го облакав како тебе, ама без ѕиврите. Сега па само панталончиња и блуза по долги со боди по кратки носи и почнува да урла да се поти ако блузата не е скроз тенка како проѕирна дури. Уствари запотен е мн често мојов, коса има голема дури жал ми паѓа.. Ориентирај се според тебе, не го пренатрупувај со алишта греотка е, ќе се прегрее.

16. RAK91

RAK91 Популарен член

Исто и Јас боди по долги, чорапчиња и шпихозни за спиење. Преку ден истото само му облекувам панталончиња како хеланки и некој блузон/дуксер.

Исто се поти многу кај главата и кај позади врат ако е многу наоблечен.

Dikinzi, elenaklasik and Cherry333 like this.
  17. BY<3

BY<3 Популарен член

Мислам дека му е многу.
    Јас така само кога излеговме од на болница му облеков. После кога беше поладно боди по долги и шпикозни по долги, сега боди на кратки или рамчиња и шпикозни, бидејќи со две по долги ми се потеше многу.

Dikinzi and elenaklasik like this.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Премногу е, мавај ѕивриња, калци,облечи му боди на куси и одозгора тренерчиња или шпикозни и ако сакаш покрии го со ќебенце ама тенко преку ден.
    Колку ви е температурата дома?
    Идеално е да е на кај 22/23 степени.

elenaklasik likes this.
  19. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Толкава е температурата дома.
    Ама за изгледот на бебе се погрижи баба му ( мајка ми). |( не можев да се разберам дека му е многу. Сега вашиве одговори ќе ѝ ги прочитам, ќе ѝ речам ќејфски и победнички " ти рееекоов" :D

Според неа, треба за бебињата еден слој повеќе од нас. Вистина е така? Тоа не важеше за надвор?

BabyT* and Dikinzi like this.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Аууу, замисли тебе да те ноблечат така посебно на ова топло.тоа не знае да каже иначе тристата по тебе. Секогаш облекувај го според тебе, ако ти носиш само блуза,него плус боди на куси. Боди на куси и згора што му облекуваш шприкозни или трењерка и тоа е тоа. Посебно немој на вечер за спиење да го туткаш. Не знам како до сега педијатар не ти кажал, прочитај за претоплување. Јас зима новороденче облекував само боди по долги и шрикозни, за излегување плус ќебе само (излегуваме од нејзина една недела,јануар месец) Сега ми е само на долги на боди низ дома и тоа поќето без пантолончиња, за излегување ставам боди по кратки и згора блузичка. Не претерувај, мора да јача имунитет.