Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.337
    Допаѓања:
    28.179
    На другарка и кажаа да не внесува млечни производи додека го дои, дека пд тоа се појавува кај некои бебиња.

На Enci200 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Не го кревај кога е заспано да подригне, немаш потреба.Тоа што се расонил и пак бара да цица, не се дојал веројатно и заспал. Си го расонила и му текнало дека треба да се дојаде. Не мора да значи дека ако повратил дека е најаден. Ждригањето треба да го научат, со цицањето им влегува воздух кој треба да го исфрлат , за да не го мачи мешето. Не правиш ништо лошо, само ќе си го ставаш да цица. Типично понашање на едно бебе од 2 недели. Немаат ред на цицање. Ако сака ќе цица и на 15мин, каква свекрва да го смири? Дај му да цица да си се дојаде. Мал е се уморува и заспива одма, цицањето кај новороденчиња и како да трчале еден круг на стадион, треба да влече, немаат сила. Првото мое дете, кога ја држеше татко и, и мене кога ќе ме видеше полнуваше да ќенка, си велев детево се плаши ли од мене? Ме нејќе ли ? За да понатаму сфатам оти сакала да цица она. Тргни од глава тоа "сега јадеше прејадено е" . Бебињата цицаат кога се гладни, ама и кога се жедни. Затоа кога цица ќе го задеваш кај обравчето, да се расони и да продолжи да цица. Некаде околу вториот месец полнуваат да намалуваат со подои. Да те прашам? Се водиш на саати колку јадел ? На пример чекаш да му дадеш на 2 саати?

Едит: Заборавив да ти кажам, коа сакааѕ да ждригнат, се уште не знаат како, и со тоа враќаат и дел од млекото. Не е дека е прејаден. Главното заборавив да го кажам :D

Исто прави и кај мене малата, нонстоп рацете и се во уста. Прдд некој ден го правевме овде муабетот, тоа не е знак дека е гладна. А ако се врти со главата тогаш бара. Дај и, не е дека немаш млеко, во тој период им следи скок на бебињата, растат, а ао тоа расте и потребата за повеќе млеко. А повеќе млеко можеш да имаш само ако и даваш да цица повеќе, а тоа повеќе значи на секој пола саат, или саат. Јас сум со две. Поголемото нема ни 2 год, малово е 3 месеца. Кога има скок цело време ми е на цице. Мислам дека тие 3-4 дена додека се воспостави лактација, дека е залепена за мене. А потоа кога ќе се зголеми количината на млеко бидејќи цицала на захтев, се се враќа во нормала. Те молам, послушај ме, до сега се било во ред, а ако и даваш да цица , и понатаму ќе биде така. Ако и дадеш АД, афтоматски ќе се намали производството на млеко. Немој да мислиш дека форсирам или нешто слично, ама ако имаш желба да доиш, се што треба да направиш е да и дадеш да цица. Во меѓувреме , ќе си пуштиш некаква комедија на ТВ, и да видиш како кога не си фокусирана на доењето, како пецкаат градите т.е. како стасува млекото.:*

На BirMelek, Kallias2, dunika и 6 други им се допаѓа ова.
  3. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    772
    Фала ти на советот. Не се водам на саати туку кога му се сака тогаш му давам. Еве сега предмалку цицаше, си заспа, не го мрднав и си го легнав во креветче. Кога станува од спиење си бара да цица обавезно. Незнаев за тоа дека немора да подригне, и дека со тоа враќаат млекце. Обично вака ни е секој ден си го дојам и си заспива, ретко како сабајлево, и ме фати грижа зошто детево плаче кај мене.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.243
    Допаѓања:
    26.338
    Ехе ние маки видовме со тоа повраќање, таман заспало ете нагон на повраќање (ептен во млаз) па наново, рано е уште, не знае да контролира колку му се јаде,а предходното млекце уште не му е досварено и некои бебиња имаат повеќе проблем со зелудничињата, не се секирај, не биди нервозна те осеќа смирено нишкај пеј песнички, дај му да цица ако сака, пробај успивај го исправено да му слегне млекдето, знам дека е тешко и не се плаши од навики дека би барало после само со нишкање и во раце да заспива, секогаш ќе се наши деца ама само еднаш бебиња. Купи перница под агол и ставија под душечето.
    Многу е нормално да си и тажна, да се осеќаш крива, недоволно способна за да го чуваш на бебе (тоа е само во твоја глава,хормоноте пукаат), да плачиш и да се смееш истовремено, ти му си мајка и за него си цел свет. Не се обвинувај се е нормално.

На Cherry333, Dikinzi и strelkata им се допаѓа ова.
  5. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    772
    Фала на советот, нема веќе да го тргам и да го подригнувам на секое цицање и се надевам дека ќе фатиме ред со тек на време како што ќе расте.

6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ако го наместиш на цице од кога почнал да плаче , и се смири одма, му се јадело, а ако продолжи на цице да ќенка уште, крени го да ждригне, и пробај да го успиеш. Некогаш мајките мислар дека кога им плаче на цице дека немаат млеко, а него може да не му се јаде, може му се спие. Уживајте, гушкајте се :* :hug:

На Kallias2, strelkata и elenaklasik им се допаѓа ова.
  7. Nooon

Nooon Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2019
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    А дали е можно од млекото да имам многу јака болка во грбот?

8. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ох ох велком ту д клаб :rofl::rofl: Од млекото не е :D Шо од бременост, шо од доење, нишкање, здрвување при спиење. Со здравје да си ја носиш :lol: :D И мене ме боли ме ќине,ќе помине кога ќе порасне :D :hug: Те болат плешки? 'Рбет ? Кога лежиш или кога стоиш ? Мене секако ме боли и се ме боли :D

На bela.m, Sexybaby86, Thallia и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Nooon

Nooon Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2019
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    Даа, најмногу во горниот дел.

На Dikinzi и Kallias2 им се допаѓа ова.
  10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    12.342
    На elimkd, Dikinzi, RAK91 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    772
    Фала ти. Така е хормоните ни вријат уште, некогаш ми прија што имам помош а некогаш ми пречи.

12. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    772
    Многу пати кај другите плаче и кога ќе го земам и кога ќе го ставам да цица секогаш се смирува. Ќе си се гушкаме, ќе си плачеме, ќе се смееме и додека видиш пораснале :D еднаш се бебиња цуцки мали најслатки :inlove: треба да уживаме секоја минута со нив :l:

13. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.851
    Допаѓања:
    95.305
    Женски ми треба совет/помош..
    Беба е точно 4 недели денес.Синоќа од 11:30 па се до 5:30 утрово беше будна.Зарем и како е можно.Читав дека на оваа возраст издржуваат 1 час максимум будни па се загрижив.До кај 3 беше активна и делуваше задоволно,после почна да кенка и бараше само града,па таман ке завлече,за 5 мин се будеше мавтајќи со раце и нозе и се напнуваше ко за какање.
    Пробав да шетам,ждригна,па нишкав,после некако и цуцла фати 20-30 мин.
    Ке полудев:sweat:
    Иначе е само на доење,одлично напредува по 250+ гр неделно и редовно полни пелени.
    После имаме контрола на лекар,ке прашам и таму за совет.

На Sexybaby86, Dikinzi, Cherry333 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    772
    Исто и мене и најверојјатно е од доење, држење, нишкање (fingers)

15. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    Дали ова е теменца што ја третирате со масло 30мин. пред капење? И дали може да ставам кокосово масло

Прикачени фајлови:

16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.807
    Допаѓања:
    7.738
    Тек ќе полудуваш, јас еве на 4 месеци почнав, многу ми требаше.. Обично не се толку будни, и да се, мора некоја ситна дремка да истераат во меѓувреме. Како и да е, бебе е, се е можно. Не верувам дека ова е нешто страшно, а и педијатар не знам што би ти кажал. Ќе сврти 100 пати и оп, пркнало. Може и скок да е, во 5 недела е првиот. Што и да пробаш да му наметнеш на бебето, пак по негово ќе си истера. И мојов знаеше во сред ноќ да се разбуди, па на почетокот го нишкав, само се фрустрирав. Кога ќе викне за спиење, го заспивам. Имај во предвид и дека ако е преморено не знае како да заспие и уште толку се нервира. Ние сега спиеме 1 саат, па 1 саат на секои 10 минути се будиме и така ноќта отишла. Ќе си го отспие бебето своето, не се секирај. Преку ден, ако не ноќта.

На strelkata и Dikinzi им се допаѓа ова.
  17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Здраво мајки. Денес 40 дена, бевме на црква, ни прочитаа молитва и еве дома сега.
    Беба од сабајле ја подрековме вчера или некни беше, не сака града да фати, кенка за јадење таман и ја доближам се тега и плаче :^) зошто така? Ова прв пат ни се случува. Пробав на секој начин и не сакаше, ја занишкав и заспа. Викам ај и се спиело, не и се јадело.
    Спиеше и кога стана и давам града пак истото, се трга и врти главата и ја залажав некако, почнав да и пеам и фати после цицаше. Па спиеше па пак стана и се истото ко дојде за цицање. Што е работата вака што ми прави луѓе? До синоќа се супер и ноќеска си цицаше како и секоја ноќ. Сабајле ко се разбуди ко друго дете како да се гади од градата :o
    Скок ли е шо ли е :shake:
    Која недела ќе му дојде 5 ипол, 6 некаде?
    Грчеви да не се? Ама не се грчи во мешето....не знам :sweat:
    Ај дајте совет некој нешто...

18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.851
    Допаѓања:
    95.305
    Да @Cherry333 си го отспа скоро цел ден таа,не беше за жалење..
    Мислам дека уште не е способна да диференцира ден/ноќ,иако престојува во светла и гласна просторија дење,а навечер е во тивко,со пригушено светло.Се трудам да внесам и редовни ритуали но ке видиме,таа е командант моментално,а и не можам со сила да ја држам будна.
    Еве ја сега сама заспа лежејќи(првпат)а јас си чмаам со подочњаци ко на Ума Турман во Палп Фикшн кога беше предозирана.
    Денес ке се почасатам со 2 кафиња наместо вообичаеното едно:))

На mal.ecka, Sexybaby86, strelkata и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.807
    Допаѓања:
    7.738
    Офф и јас мислев со ритуалите фативме ред, 3 месеци тераше така. Наполни 4 месеци, детево се преврте. Скок, регресија и заби еве го изглеа ќе вади гризе све и се нервира. Не спие навечер саглам, преку ден само во раце. Се буди на 5 минути, повеќе ми се исплати да го држам во раце зошто ако не е наспан навечер хорор филм приредува. Пак ќе кажам, што намислиле тие ќе истераат. Сега сум збунка и јас, а бебе беше идеално. Јас дури се преспивав 8-|. Ќе помине, ќе пораснат па нема да не рецкаат. Сега гушкање :rofl:

На bela.m, Sexybaby86, Bubish26 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мислам за 2 ке добиеме попуст на карти.... Па да ја пратам и мојава ако имаш начин за преваспитавање.....

На SanelaS и Dikinzi им се допаѓа ова.