Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Nooon

Nooon Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2019
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    Здраво, Бебе многу често бара да цица, цица 30 мин па по 40мин пак бара да цица. Ни имат речено за дохрана ама она не сака да пие од тоа млеко. Дали не ја задоволува со тоа што само цица па често бара.. мислење според вас

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мајка цицката за бебето е и утеха, давај му кога сака, колку сака. Ако полни пелени нема простор за грижа.

На strelkata, BY<3, Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    445
    Zdravo majki malata ima 1 mesec ama eve vejke 2 dena se nema pokakano mnogu e nervozna samo na doenje sme sto da i dadam za da se pokaka?

4. katerin4ence

katerin4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    144
    Не е страшно ако не е какано 2 дена. Пиј компот од суви сливи сок од јаболче ти. Мислам дека би помогнало тоа

На Joki99 и BY<3 им се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Дали и е меко или тврдо стомачето?

На Joki99 и BY<3 им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    До 10 дена нормално е да не се искака. Јас не би дала ништо. Можеш да се консултираш со педијатар.

На Joki99 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    1.482
    Мојата не беше покакана 3 дена и ми рекоа во мало филџанче со превртена вода да ставам две кафени лажици шекер и после доење да и дадам неколку лажици и тоа функционираше...тогаш имаше 3 и пол недели...

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. katerin4ence

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    144
    Тоа ќе му дојде како оние сирупите за возрасни што се шеќерни, јас имам пиено, ама не знам колку е добро и здраво за мало бебе тоа искрено...|(

На Sexybaby86, Dikinzi, Cherry333 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Јас дадов малце чајче Holle без шеќер за бебиња што е. Два дена по малце давав, сега веќе не давам и еве и се стабилизира столицата, по два пати на ден почна да кака сега без чај без ништо. Тоа само по потреба ќе го давам, бидејќи ако не е какана повеќе од два дена, само стега се црвени плаче и се мачи што е уште полошо. Колку и да велат педијатри дека е во ред да не кака по недела и пол. Мене тоа лично не ми е во ред. Бидејќи гледам дека самото бебе стега за какање а не знае како да ја исфрли каката.

На Joki99, Sexybaby86, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  10. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.851
    Допаѓања:
    95.305
    Со топломер како што и мериш температура ректално,направи неколку нежни бавни кружни движења,одма или непосредно после тоа ке се искака.
    Јас ставам Бепантен крем на самиот топломер,не знам каков се користи таму,ваљда било каков за пеленска регија може.
    Се надевам ме свати?

Шеќер на бебе јас во ниеден случај не би дала:|

На Thallia, Joki99, elimkd и 3 други им се допаѓа ова.
  11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.350
    Допаѓања:
    19.875
    Знаете ли дали уште работи доктор Весна кај Видоески, некаде како да прочитав по темиве дека е преместена во друга ординација. Ако некоја знае нека пише сакам кај неа малово да го носам, поголемово кај неа го носев и задоволна сум.

12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Женски :D
    Вовед : Малата од сам старт ми кака на 2-3 дена, ништо невообичаено за мене, ниту пак бојата на нејзината кака која што е зеленушкаво -жолта, е сега друго ме загрижи, последниве 2 каки и мирисаат на кисело. Консултиран педијатар денеска, речено ми е да давам Био Гаја и Линекс,а потоа линексот го исклучи. Кажав дека е само доена, ни чај ни вода ни АД. Прашав причина, и ми наведе дека можно е да е нарушена цревната флора или пак инфекцииче ( што искрено и ја сумњам на тоа бидејќи поголемата цело време и брца прсти во уста, нос,очи (facepalm)) . Рече да не избрзуваме, и да пробаме некое време со Био Гаја, да му дадеме време да се смири. Има ли некој со вакво искуство? :hug:

13. katerin4ence

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    144
    Биогаја и линекс, 2 пробиотици истовремено ти е фрлање пари во бунар...од шо инфекција кај мало бебе што прима само млеко, не е од рачињата сите бебиња брцаат, или ако имаат братче сестриче иста приказна е секаде. Каква нарушена флора ако прима не еден туку два пробиотици (извини нема логика!).Ферментацијата е затоа е така...вино кога ќе ферментира какво е? Нема ензими во цревата, не се плаши...давај тоа само и решен проблем верувај!

Последна измена: 7 мај 2020
    На Thallia и Dikinzi им се допаѓа ова.
  14. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Да ве прашам тие што живеете со свекрви дали цело време ви попуват што треба да се прави, а што не треба и на крај тие истото го прават?
    Цел ден денес ја слушав како лошо бил научен да го заспивам враце и да ми седел кај мене во раце не било удобно за бебето, а таа самата баш сега го зеде враце и го држит во рацете и на сето тоа и викам стави го вкреветче.
    На тоа добив одговор греота било детето да поспиело малку таа ќе го држела.

Не е соодветен текстот за тука ама сварно морав да се искажам, зошто за се има некоја замарка а после таа истот го прави

На strelkata, Bubish26 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    7.738
    Уживај исти сме. Штом е таква мислам нема решение, освен да стиснеш заби и да ја игнорираш зошто секогаш по свое ќе тера.

На Panovic, Dikinzi и ddevojce им се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @Cherish33 ќе ти каже најубо. Абе и бабате сакаат да се радуваат тоа ок. Понекогаш јас си го држам бебе у раце цел саат додека спие па мм ми вели ости небето, анјас несакам од по ми е убо да си спие у мене, впрочем гушкање со мама и најубо е. Ама двосмислени работи еднаш вака еднаш така од свеќи , хмм ругање сака. Дипломатски само.

На Panovic и Dikinzi им се допаѓа ова.
  17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Има ли некои правила за бојата на какушката во првата недела? Др рече ако е зелена било гладно, а жолтеникаво е ок...Знаете ли нешто околу ова?

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Фала мила, совет послушан :* :hug: :l:

Не живеам со свекрва, ама кога одиме таму исто е однесувањето. Гледав што се случуваше со јатрва ми, сирота си ќутеше, само издишуваше. Девер ми цело време ќутеше. Јатрва ми уште од кога ја знам, еве веќе 10 год, мирна, повлечена, може некогаш си имаше свои сфаќања, и малку чудни за мене, ама ја научив каква е и ја прифатив. Супер се сложувавме додека не и швркна во глава, као демек јас со свекрвата одиме против неа( ете со какви сфаќања беше :D) и кажав дека не одам позади нејзиниот грб, и дека јикогаш нема да го направам тоа. Се роди малиот..почнаа де поголеми проблеми.. и еве ѓи, 5-6 месеца се мачеа салам, за до пред 3 недели конечно да се остават. Си замина кај мајка и, децата ѓи шетаат де ваму де наму секои 3 дена. За греота. Така шо..ако не може мажот и да и каже каде е местото, тогаш кажи и ти..плус, голема улога игра љубомората што ја чувствуваш кога она ти го држи детето. Секоја мајка е таква, ако не на еден на друг ќе биде љуборна. Ама тешко го признаваме тоа ..:hug:

На Panovic, Cherry333 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ја би ти рекла да не се трошиш многу, ама ако ти е ќеиф земи, ќе остане за второто :D

На katerin4ence и elenaklasik им се допаѓа ова.
  20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162