Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    види го спрејот на бекутан од колкава возраст може да се користи за деца,тој е за убоди од инсекти.

2. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Над две години си пишува и на него и на Аутанот. А аптекарка ме убедуваше дека е безбеден. Да се чуди човек. :^)

3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мамички ги повивате ли вашите бебушки?
    Јас моето не го повивам преку ден, само навечер за да може мирно да спие.
    Преку ден за пресоблекување полесно ми е да е облечен, но кога не е повиен никако па не може да заспие, мрда со рачињата и се буди.
    Си заспива на цице, но штом го легнам во креветче се буди, па пак го враќам на цице и цело време така правиме.
    Какви финти правите за бебушките да ви спијат мирно?

Се продава ли кај нас вакво нешто?
    http://www.youtube.com/watch?v=ZjuUmdxgGvA

На СимонаБонбона му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Јас ја немам повивано ниеден ден зошто и беше склет. Едноставно се помирив дека е период што мора да помине додека осознаат се и да не се плаши. Најчесто и го држам рачето кога ќе се исплаши и веднаш продолжува да спие.

5. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Многу сум видела како повиват бебенца,не со вакво како на видеово туку обична голема пелена или со чаршави за бебиња.
    Исто на овој начин само што тое нема делови за раце и кај нозите онака,обично ја ставаш пелената здола,го ставаш бебето на неја и рачињата да му бидат со телото и потоа од една страна ја носиш на другата страна од пелената или што и да користиш и од другата страна исто.
    Јас гледам бебуш кога спие со кебенцето кога ја покирам да е мирна рацете надоле со телото а кебенцето го затегнувам под нејзе,иако малата пак се открива бидејки она спие поубаво кога е слободна.

6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас не би го моткала вака, според мене треба да си е слободно со рачиња и ножиња да се навикнува на средината полека полека.Ова за мене е еден вид хендикеп.-мое мислење.

На Moonglow, zalosna, leona83 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    42.575
    Кога беше во болница го повивав со едно кебенце само рачињата ги вадев надвор да не го фаќа склет . Од пуст мерак имав едно такво добиено за поголемото и не го искористив воопштоо...
    Добивме уште едно на подарок ама моево големо пораснато се роди и го омале одма .
    Инаку кога е гладен не седи мирен , ќе го нацицам убаво и го оставам во креветче муу давам цуцла и се смирува и заспива или си разгледува наоколу .
    Инаку вакво е кебенцето [​IMG]

8. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.093
    lele za grev racina i nozina da mu vrzam vaka da nemozi da si pretka :worried: ne ne ne nikako ..

9. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас лично сум против повивањето. Имам слушнато од некои мајки дека ги повиваат децата за спиење бидејќи не можеле да заспијат. На моите деца ако ги повијам одма се црвенеат во лицето и се нервираат.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Јас го повивам со обично ќебенце со рачината извадени надвор да може слободно да се претка, така му се топли мешето и помалце го боли и многу полесно заспива

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Повивањето не е ниту малку непријатно за бебињата, колку и да изгледа неудобно.
    Всушност во првите месеци и се препорачува, бидејќи бебињата се навикнати на тесен простор во утробата на мајката, па на тој начин се чувствуваат поспокојно.
    Мене искрено повеќе ми е жал да го гледам како плаче затоа што му се спие, а не може да заспие убаво заради рачињата со кои несвесно многу лошо се удира по главчето.
    Единствен недостаток кај бебињата кои се повивани е ретката потреба од цице во текот на ноќта бидејќи можат да поврзат и до 6-7 саати спиење без да се разбудат во меѓувреме.

12. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    Јас мојата ако не ја повијам нема да спија се обидев без повивање ама се разбудива најубаво спија кога е повијана не ја повивам многу само со едно танко ќебенце колку да биди малце стегната иначе не спија има разни бебиња некој сакат да спијат без повивање некој морат да се повијат па да спијат :|

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    И синко мој, постојано прета со рацете што просто невозможно е да заспие ако не е повиен.
    И знае по цел ден да зева и да плаче. :(
    Инаку и јас не го повивам (како на времето кога нас не повивале) од глава до пети тесно повиени.
    Гледам да е убаво повиен само во горниот дел (рачињата) со една пелена.
    Делот кај нозете го оставам послободен, бидејќи (мислам дека имам прочитано некаде) таму ако тесно се повивале постоела можност да се јави проблем со колкчињата (не знам колку е ова точно)
    Затоа и сега се измислени овие ќебенца за повивање, каде делот кај ноџињата е поширок и послободен.
    Ептен сакам вакво ќебенце, само кај нас по продавниците за бебешка опрема и облека не сум сретнала.
    Ако некоја мамичка има информација каде можам да најдам ќебенце како на видеото кое го имам постирано на претходната страна нека пише!

14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    42.575
    Јас тек сега го изгледав цело видео :D моето кебенце е како на сликата што ја постирав .
    Ама не е толку стегнато бебето , него е убавко покриено . Овде на видеото ептен ги намотуваат :D така убавко стегнатки да не мрдаат .
    Иако мислам дека ова е само за мали бебиња , тазе родени ... иако се препорачува ако бебето има грчеви да е убавко спакувано баш со вакво :)
    Моево секогаш кога спие е покриено , колку и да е топло не го оставам така , обавезно едно тенко кебенце му ставам .

Јагода јас го добив кебенцето од една пријателка ,сигурно има по бебешките бутици
    побарај во Анжи кај зелено пазарче сигурно има таму :)

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас незнам како да го облечам Димитар од 3 недели на ова време со чорапчиња, бенкиче и шпикозни така е облечен или боди наместо бенкиче и се разбира широк повој, дали е добро??? Се покрива со едно до 2 кебенца зависи од нокта.А и ова со инфекцијава во устата има урда му давав нистантин ама прекинав и сега пак почнав ама повраќа урда изгледа има мака затоа и плаче покрај грчевите се разбира??? Загрижена сум. ;(

16. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Еве ке ти дадам пример јас како го облекувам мојот: сега бидејки е потопло го облекувам за спиење со боди на долги и ѕизврики, а порано му облекував уште едно парче горе, или боди на долги и памучни шпикозни за спиење. Широк повој ставав а почеток малку, потоа ми рекоа дека не треба и престанав.
    За инфекцијата ставај нистатин, мора да ја исчистиш можеш да пробаш и со сода бикарбона тоа помага доста. За грчеви консултирај се со педијатарот има доста капки кои можеш да му ги даваш и да ти помогнат, на нас ни помогна доста фен(бел звук). Нормално е да си загрижена секоја мајка би била да и плаче чедото. Само полека и се ке помине.

На Cacuvche му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Za urdata so ja povraka ne grizi se i mojata povraka. Skoro bese pocna, da povraka kako fontana od ustata spricase mleko i kutroto moe bebence celoto bese islakano na licenceto od urda.ocickite i bea polni so urda i samo trepka. Edvaj i gi iscistiv okcata. Mnogu me isplasi koga vidov kako povraka.se izv za lat od mob sum

18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.554
    Исти ни се беушиве, пред некој ден и јас се подзамислив околу облекувањето... Изгледа претерувам :^) ама патронажната сестра ми кажа дека доволно го облекувам. Сега пак мислам дека е премногу наоблечена. Боди на долги, ѕиврички, чорапчиња, шпикозни... во собата температурата ни е од 23-до 25 степени... И сега вака се гледам, јас по кратки ракави малово мое толку наоблечено... Ох...уште многу ќе треба да учиме за да станеме добри мајки...

И со грчевите исто се мачиме многу. Некои деца полесно ги минуваат, но некои бебиња мака си мачат... Моево додека не се искака, се вие и плаче, па ќе потпрдне :$ и ќе се смири некоја минута, па пак следува виење и плачење до залисување, умот ми го вади... Ова трае и со саати некогаш, ќе се искака и помирна е... А кака повеќепати во денот па секое нејзино какање е проследено со многу плачење... Ептен ме загрижува тоа, се прашувам нормално ли е тоа...Од грчевите ли плаче?
    Ете ја сега спие и наеднаш ќе се извие целата и гласно ќе заплаче, па ќе се смири... Тоа се колики нели? Откако ќе го наполни памперсот престанува.
    Пробавме со разни капки, ММ и надвор од државата излезе за да купи капки кои наводно ептен ефикасни требаше да бидат, ама не сум сигрна дека се... Малце ефект осеќам од бебешкото чајче на Хумана...
    Тоа е... де грчеви, де ладно му било, де топло му било, де гладно било... Затоа сме мајки, да се грижиме за тие невини душички и да се надеваме дека нема ништо да ги боли.

19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    mnogu ja naoblekuvas, maj mesec e nema potreba od dzivricki. Rasoblecija mozebi i od zesko sto i e da place. Dovolno e bodi na kratki rakavcunja i spikozni. Duri i bez corapcinja da e. Vo spikoznite e celosno oblecena. i doma ti e toplo.I jas kerka mi ja naoblekuvav mnogu na pocetokot deka se rodi u mart. Sega.e na bodi po kratki i spikozni. Ako e vo helanki togas i oblekuvam tenki corapcinja. Ovde Germancite koga gi gledam se cudam. Bebinja stotuku rodeni a i pogolemi site se bosi, rasobleceni po kratki rakavi i pantalonki. A vidat malku sonce odma se soblekuvaat. Za grcevite lezenje na stomace ili vrz tebe i tapkanje po gazeto, poveke cice kontakt koza na koza, cajceto, masaza na stomace. A sto tesko kakate i trtkate i toa ke pomine

20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.554
    Во право си, ептен ја наоблекувам... Ете кај и да е ќе се разбуди за цицање па ќе менуваме пелена и ќе ги тргнам ѕиврите... Ти благодарам на советот Девојче!