Најмногу на 2-3 саати, пред јадење обично. Со самото цицање и влечење со пумпа ќе ти излезат брадавиците, уште не ја има научено техниката, со тек на време и ти и бебето ќе си научите како ви е најудобно. Пробај со силиконски брадавици.
Исто е кај сите мислам тој период, цело време цицаше, нервозно беше, од 04ч до 18ч око не затвораше. Не знам колку км направив со трчање по дома, се беше џабе. На вечер ми се будеше на 2 саати,2 саати будно, јас спремна за во лудница. Од тогаш ја зедов до мене за и јас да поспијам малце. Како пресечено со нож ни помина, беба почна да спие по 7-8 саати без цицање. Период е ама краток после некој друг скок иде или како кај над споено со запчиња.. од каде знаеш дека нема грчеви? Пазиш на исхрана?
Гледај туторијали за местење имаш на јутуб многу. Обрати се кај советничка за доење. Бебето најдобро може да ги извлече брадавиците. Каде се породи? Ми се чини Плодност ќе одеше, таму ништо ли не покажаа? Вака сите ве читам,навистина е поразително колку никој, ама баш никој не објаснува за доење.
Мене за првото малку ми покажаа, не фана уште одма, дека спиеше, си заминаа, малку се помачив додека фане, видов како прават и сама се потрудив и успеав.А пред да се породам гледав 300 туторијали како правилно треба да фане, и се распрашував од сите што доеја. И покрај тоа, ја направив најголемата грешка ,како и секоја новопечена мама, па мислев дека немам млеко. До 6 месеци, бутав цице колку можев, се одмолзував цело време, тоа правев по цел ден, и давав и АД. Со второто реков како ќе биде така..и пак се заљубив во доењето, нема откажување, плаче на цице, нека плаче шои е работа..ама АД нема !!! Ќе се трудам да ја дојам МИНИМУМ 6 месеци, ама ако тера фазла уште поубаво Целта ми е таа, да се изборам додека почне дохрана убаво да јаде. Иначе би сакала да ја дојам до годината најкасно. Сама се борев за доењето, сама ќе продолжам и натаму
За второто си се опуштила затоа спонтано си дошло цицањето И јас така на почеток дури бев под стрес, си велев нема шанси само на доење да сме немам доволно и давав АД. После одкако се опуштив и млеко ми надојде и постепено го тргнав АД и еве сега фала богу сме само на цицање. Значи порака до сите нови мами : Опуштете се, и ако давате АД на почеток додека ви надојде млеко не се стресирајте на секој оброк дека можно е да немате млеко. Напротив ако сте смирени само ќе си дојде млекото. И стресот влијае многу!
Во право си тотално. Баш тоа сакав и јас да го пишам, целата финта на доењето е да си опуштен. Ако си смирен, мускулите ќе се опуштат, и ќе почне рефлексот на испуштање на млекото. Ако си нервозен, мозокот ќе праќа погрешни сигнали, мускулите во градите ќе останат стегнати и млекото нема да почне да тече, а со тоа и бебе гладно нормално. Затоа се препорачува баби, мајки ,свекрви да не висат над глава, некогаш да се дои во мирна соба, да се пуштат смешни занимации на Тв. Ама додека се сфати финтата, отишол возот.
Хаха книга бескорисна ќе напишеме. Зошто кој ја прочита ништо нема да научи како да се справи со типкиве. Освен што може да се изнасмее слатко на нашите маки
Чистиш секојдневно раната со Бетадин, или алкохол???? Мене ме извади од памет таман помислив се е ок на крајот од резот почна да ми слузи /гнои ажи се чув сжи со операторот и со матичниот рекоа конче се пробива да излезе и така и беше во мегувремено постајано чистев
@Cherry333 @Dikinzi Во контекст на муабетот за доење свекрвами над глава ми висеше на почетокот, да се немало ни срам ни перде. Ама се изборив некако да и одржи и мм предавање, сега кога ке се качи ако е време за доење пак зјапа ко удрена да е..... Колку од контекст ме вадеше на почеток пошто имаше одлучено да кампува кај нас, незнам како издржав да си заджам млеко од нервозите секојдневни со неа Инаку вчера ме советуваше дека беба требало да ја облакам во пошироки поголеми алишта не во таман така било подобро и дека подобро блуза него ли боди
Во Прилеп, покажаа ама дома друго е. Јас зафркнав, му дадов цуцла и после градава не знаееше да јс фати, само ја вртеше а мали брадавици имам....тегнам со шприц и молзачка...
Прво ми кажаа да ја мијам само, па сега ја мачкам со една маст, бев нс др, ја премачкка со бетадин и панцеф ми даде ....
Хахахаха да да ако има ластик нешто случајно одма вика го стега ова дај нешто друго да облечеме.. Коа имаше бебе 2 месеци му купи пижами за годиначе па вика добри му се битно не го стегаат. Бебево партал за греота, што да го стега тоа не го допира ништо плива внатре.
Пробај со силиконски.. Мене сестрите во болница пробуваа нешто да ми покажат ама бебе за жива глава не знаеше да фати. Со силиконски некако фати, и ако ти кажам дека 5ти месец уште не знае да цица без нив.. Јас си имав брадавици од старт ама бебе мое и сеа голо цице да му дадеш го лиже само не знае што да праи
За раната ми препишаа панцеф со провен, си велам нема да има нешто со млеково проблем....Дали како доилки пиете б6?И вие што сте царски, како го местевте за доење??
Б6 пијам јас двете во едно ќе ти ги одговорам. Мене ми викаа немаш немаш брадавици а знам дека имам. Ми предложија силиконски, земав на чико 500 денари се, ништо не кошта во спредба со тос што доби бебе. Не викам дека е во ред, може требаше поупорна дс бидам да го одвикнам од нив. Некои викаат се намалувало млеко од нив, ама еве го 4 месеци 7 кила има а се роди 3, само цица, ад немам дадено од кога имаше 2 3 дена .. Пробај ништо не губиш