Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.242
    Допаѓања:
    26.335
    Најмногу на 2-3 саати, пред јадење обично. Со самото цицање и влечење со пумпа ќе ти излезат брадавиците, уште не ја има научено техниката, со тек на време и ти и бебето ќе си научите како ви е најудобно. Пробај со силиконски брадавици.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.242
    Допаѓања:
    26.335
    Исто е кај сите мислам тој период, цело време цицаше, нервозно беше, од 04ч до 18ч око не затвораше. Не знам колку км направив со трчање по дома, се беше џабе. На вечер ми се будеше на 2 саати,2 саати будно, јас спремна за во лудница. Од тогаш ја зедов до мене за и јас да поспијам малце. Како пресечено со нож ни помина, беба почна да спие по 7-8 саати без цицање. Период е ама краток :| после некој друг скок иде или како кај над споено со запчиња..
    од каде знаеш дека нема грчеви? Пазиш на исхрана?

На RAK91 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Са прoбаш сo пумпа.
    Пелена на 3 часа се менува. Акo е пoлна и пoранo.

4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.781
    Гледај туторијали за местење имаш на јутуб многу. Обрати се кај советничка за доење. Бебето најдобро може да ги извлече брадавиците.
    Каде се породи? Ми се чини Плодност ќе одеше, таму ништо ли не покажаа?
    Вака сите ве читам,навистина е поразително колку никој, ама баш никој не објаснува за доење.

На dunika, Dikinzi и Leksikon им се допаѓа ова.
  5. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Се согласувам дека не обајснуваат. И јас сама се морав да научам

6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Мене за првото малку ми покажаа, не фана уште одма, дека спиеше, си заминаа, малку се помачив додека фане, видов како прават и сама се потрудив и успеав.А пред да се породам гледав 300 туторијали како правилно треба да фане, и се распрашував од сите што доеја. И покрај тоа, ја направив најголемата грешка ,како и секоја новопечена мама, па мислев дека немам млеко. До 6 месеци, бутав цице колку можев, се одмолзував цело време, тоа правев по цел ден, и давав и АД. Со второто реков како ќе биде така..и пак се заљубив во доењето, нема откажување, плаче на цице, нека плаче шои е работа..ама АД нема !!! Ќе се трудам да ја дојам МИНИМУМ 6 месеци, ама ако тера фазла уште поубаво :D Целта ми е таа, да се изборам додека почне дохрана убаво да јаде. Иначе би сакала да ја дојам до годината најкасно. Сама се борев за доењето, сама ќе продолжам и натаму :* :hug:

На katerin4ence, Jana06, crazylady и 3 други им се допаѓа ова.
  7. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    За второто си се опуштила затоа спонтано си дошло цицањето :) И јас така на почеток дури бев под стрес, си велев нема шанси само на доење да сме немам доволно и давав АД. После одкако се опуштив и млеко ми надојде и постепено го тргнав АД и еве сега фала богу сме само на цицање.

Значи порака до сите нови мами : Опуштете се, и ако давате АД на почеток додека ви надојде млеко не се стресирајте на секој оброк дека можно е да немате млеко. Напротив ако сте смирени само ќе си дојде млекото. И стресот влијае многу!

На crazylady, elimkd, Kallias2 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Јас и @Cherry333 можеме книга да напишеме за свекрви сештолози со кои не се излегува на крај

На crazylady, Cherry333 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Во право си тотално. Баш тоа сакав и јас да го пишам, целата финта на доењето е да си опуштен. Ако си смирен, мускулите ќе се опуштат, и ќе почне рефлексот на испуштање на млекото. Ако си нервозен, мозокот ќе праќа погрешни сигнали, мускулите во градите ќе останат стегнати и млекото нема да почне да тече, а со тоа и бебе гладно нормално. Затоа се препорачува баби, мајки ,свекрви да не висат над глава, некогаш да се дои во мирна соба, да се пуштат смешни занимации на Тв. Ама додека се сфати финтата, отишол возот. :D

На BY<3 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    7.738
    Хаха книга бескорисна ќе напишеме. Зошто кој ја прочита ништо нема да научи како да се справи со типкиве. Освен што може да се изнасмее слатко на нашите маки :P

На Dikinzi и Jana06 им се допаѓа ова.
  11. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Чистиш секојдневно раната со Бетадин, или алкохол???? Мене ме извади од памет таман помислив се е ок на крајот од резот почна да ми слузи /гнои ажи се чув сжи со операторот и со матичниот рекоа конче се пробива да излезе и така и беше во мегувремено постајано чистев

12. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    @Cherry333 @Dikinzi
    Во контекст на муабетот за доење свекрвами над глава ми висеше на почетокот, да се немало ни срам ни перде. Ама се изборив некако да и одржи и мм предавање, сега кога ке се качи ако е време за доење пак зјапа ко удрена да е..... Колку од контекст ме вадеше на почеток пошто имаше одлучено да кампува кај нас, незнам како издржав да си заджам млеко од нервозите секојдневни со неа
    Инаку вчера ме советуваше дека беба требало да ја облакам во пошироки поголеми алишта не во таман така било подобро и дека подобро блуза него ли боди

На strelkata, elimkd, Dikinzi и 2 други им се допаѓа ова.
  13. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Во Прилеп, покажаа ама дома друго е. Јас зафркнав, му дадов цуцла и после градава не знаееше да јс фати, само ја вртеше а мали брадавици имам....тегнам со шприц и молзачка...

14. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Прво ми кажаа да ја мијам само, па сега ја мачкам со една маст, бев нс др, ја премачкка со бетадин и панцеф ми даде ....

15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    7.738
    Хахахаха да да ако има ластик нешто случајно одма вика го стега ова дај нешто друго да облечеме.. Коа имаше бебе 2 месеци му купи пижами за годиначе па вика добри му се битно не го стегаат. Бебево партал за греота, што да го стега тоа не го допира ништо плива внатре. :rofl:

На elenaklasik, *malenavolena*87, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    7.738
    Пробај со силиконски.. Мене сестрите во болница пробуваа нешто да ми покажат ама бебе за жива глава не знаеше да фати. Со силиконски некако фати, и ако ти кажам дека 5ти месец уште не знае да цица без нив.. Јас си имав брадавици од старт ама бебе мое и сеа голо цице да му дадеш го лиже само не знае што да праи (facepalm)

На katerin4ence и Dikinzi им се допаѓа ова.
  17. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    За раната ми препишаа панцеф со провен, си велам нема да има нешто со млеково проблем....Дали како доилки пиете б6?И вие што сте царски, како го местевте за доење??

18. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Една сестра рече џабе ќе биле , немам брадавици...ама ќе земам баш да пробам...преѓе си фати..

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    7.738
    Б6 пијам јас двете во едно ќе ти ги одговорам. Мене ми викаа немаш немаш брадавици а знам дека имам. Ми предложија силиконски, земав на чико 500 денари се, ништо не кошта во спредба со тос што доби бебе. Не викам дека е во ред, може требаше поупорна дс бидам да го одвикнам од нив. Некои викаат се намалувало млеко од нив, ама еве го 4 месеци 7 кила има а се роди 3, само цица, ад немам дадено од кога имаше 2 3 дена .. Пробај ништо не губиш

На elenaklasik, Dikinzi и lavinija28 им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.457
    Допаѓања:
    18.719
    Дозволени се Б6 при доење.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.