Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.802
    Допаѓања:
    7.733
    Какви долги, греота е. Јас би облекла кратки одма. Син ми вака како ти што ја облакаш беше во сред зима. Жешко е сега и се пожешко ќе станува.

На BY<3, Bubish26 и bella.gk им се допаѓа ова.
  2. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    нели е претопло на боди на долги ако добро разбрав и плус шпикозни ние сме 4 + сме само на боди на кратки и тенки тренерчинња долен дел без чорапи преку ден а навечер и тенка блузучка облекувам

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.967
    Допаѓања:
    18.869
    Јас лани во најжешкото не облеков кратки. Скоро се породи, така?
    Клима на 26 пуштав, најтенки шпихозни без боди, или боди со долги и панталончиња. Капа не, ракавици исто не, ама толку мало бебе не би облекла по кратки.
    Надвор не го изнесував затоа што не се дишеше, навечер само, иако беше жешко и тогаш.
    Во ниту еден момент не му беше топло, мерев температура постојано и го проверував кај вратчето.

4. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    18.517
    14 дена ми е бебето затоа викам да не рано за кратки боди.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Обавезно , на слабо пуштено да биде пријатно. Ние толкав пат гер - мк нема шанси безбклима. До хрватска не ни треба ама оддтаму надолу нема шанси без.

Ве читам за облекување на бебињата. Кај вас у мк било топло. Кај нас у гер моментално е 15-16 степена. Од некни насабајле беше по 4-5. Сега си е облечена со боди на прерамки и шпикозни или панталончиња и блузиче или хеланчиња. Спие у вреќа. Еден период спиеше без вреќе покриена со јорганче оти и нејзе и е жешко. Вода почесто нудам оти фајќа жешко, ќе бидат жедни и тие, плус долг пат. Сака да пие од лажичка, од шише нејќе, се дави.

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.335
    Допаѓања:
    28.179
    На боди со кратки само е моево овие 2 дена. Навечет спие у шпихозни само без да биде покриен. Мислам дека е уште рано за клима, што ќе правиме 40 кога ќе биде.

На Jana06 и Leksikon им се допаѓа ова.
  7. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.851
    Допаѓања:
    95.305
    Векичка зависи од просторијата каде престојувате.
    Не може да се водите само од надворешната температура,бебе не е надвор.
    Куќата на моите е ко ладилник буквално,возрасен ке помодри не па бебе.
    Па и нашиот стан сега е баш ладен,на приземје и со јака изолација.
    Кратки -долги е некој сантим разлика,попресудна е дебелината и слоевитоста на облеката.
    За сите сезони важи дека не смее да е преоблечено и да се користат природни материјали кои “дишат”.

@ddevojce какво искуство имаш со на долга релација патување со бебе,и кога првпат сте патувале?
    Ние имаме испланирано во Август кога беба ке биде 4+ мес,ама ми се крева коса од помислата на пат со кола,а шубе ми е да преноќувам по хотели,евентуално Словенија ми е прифатлива.
    Јас би со авион,ама ке видиме,неизвесно е и дали воопшто ке си одиме.

8. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    И кај мене овие 2 дена е понервозно. Не знам дали почнале грчеви, 14 дена сме....Од вчера го оставам само по боди оо долги и долу оижами затворени кај нозете ама носи и нараквичиња за да не се драсја. Ние ставаме и широк повој со две тетри, дали мајки вие ставате? Мн сакам да му ги узвадан, жал ми е на жешково. Дома е 28 степени, не знам дали да пуштам клима и на колку....Во вратчето се направија црвени точкички, мислам ид жешково е и ставам една маст за потпарено. Некои совети плис???

9. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Еве јас послушав климата мо е на 26 и најслабо да дува. Ок сме сега, мачкам кокосово еве како што ми пиша едно девојче тука за црвенилцето, па ќе видиме. Ако ги витка ножињата накај стомаче и плаче тогаш се грчеви. Ако е само вознемирено тогаш може да му е жешко

На Kallias2 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  10. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Да ве прашам оние што користите стерилизатори за шишиња. Прво се мијат шишињата нормално со сјај и четка па откога се чисти се ставаат во стерилизаторот?

11. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Pocni si veke po kratki
    Nie sme 3ipol meseci veke edna nedela sme na kratko bodi a po doma e bez pantaloni samo corapcinja ne trpi bebe toplo odma e nervozna

12. katerin4ence

katerin4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    144
    Јас со бебе сум патувала со авион. Пред патувањето се консултирав со педијатарот и ми напомена при полетување обавезно да биде на цице или со цуцла. Кога подголтнуваат им се одзатнуваат ушињата инаку плачат...

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    Јас не и редев широк повој.

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    Беба беше 2 месеци кога прв пат со авион патовавме.. хаоос, цел лет плачеше, стујардесите ме предупредуваја да не ја дојам, да е врзано убаво, беба збесна. Чекам да отворат границите и имам пак лет, како ќе не биде не знам.

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    И ние чекаме да ја исчистиме климата, јас и бебе жива нервоза вчера. Неа ја држам сега по боди на кратки, и вадам памперс да се ослободи малце, радости е.
    Иначе, погоре некој пиша за новороденче.. не би и редела боди по долги и шприкозни, беба јануар ми се роди па така ја облекував.
    Е сега, на најјакото сонце нормално нема да ја изнесувам, обично кај 5 и пол до 7 сме во парк. Беба ми е премногу бела, завчера беше едно бебче од 6 месеци кај нас на гости, поцрнело хаха ни кремче не му редат ама и темничко е на тен ( сепак кожата му е тенка). Јас и земав на мустела со 50фактор на препорака од педијатар ама страв ми е да ја носам по кратки ракави, ептен ми е нежна, а сум против наоблекување.. и тенка блузичка за мене е премногу.

16. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    445
    Dali nekoja majka gi ima koristeno cepcinjata glicero-laks?

17. katerin4ence

katerin4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    144
    Кога ќе полета авионот мислев :D И има логика некако зошто и мене ми се затнуваат ушите па подголтнувам да ми се отворат хахха. Тоа ги плаши и непријатно им е така рече педијататот. Ние така тогаш одлично поминавме. Е сега оваа година ако патуваме со бебе и плус мало дете, не знам како ќе биде 8)

18. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    5.195
    Мајки едно прашање..вие со машки бебиња дали ги повивате широко..нас на болница ни рекоа да користиме две пелени мене ми изгледаше како многу и одма почнав со една ама сега како што затоплува и тоа ми изгледа многу си мислам му смета неможи ножиња да свитка сакам да му ги извадам и да е само со памперс..Совет ?

19. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    5.195
    Ние сме 11 дена и јас му облекувам боди по кратки па и без ракавчиња плус шпикозни или дводелни потанки...ако се со стапалка не носиме чорапчиња иначе носи...капа клавам само после капење саат два и ја вадам..нараквици не

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Многу доктори низ светот веќе отфрлаат широк повој. Значи ни тесен да го стегаш, ни широк да не може да мрда, само го пратиш како што си стои природно, јас така би правела, а имам и другарки што не користеле широк повој и бебињата израснале супер.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.