Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.966
    Допаѓања:
    18.869
    Додека да падне папчето на рака со пелена. Земаш сува пелена, ставаш на папчето, потоа го земаш бебето со стомачето на рака и го бањаш фактички по грбчето. Откако падна па додека да се исуши, го лепев со завој (прашај во аптека да ти дадат завој со фластер, стерилни се едно по едно пакувани, 5 на 5 сантими) и после бањање го одлепуваш.
    Откако се исуши го легнував во корито на пелена и вода.

На Bubish26 и mother_nature им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.966
    Допаѓања:
    18.869
    Како сакаш ти, како ти е позгодно.
    Хип кашите можат да стојат отворени по 2 3 дена, зависи која како. Не се евтини, 60 денари се малите од 120 грама. Ама па морков не се вари брзо, кога да видиш исто ти доаѓа да вариш едно морковче пола саат.
    Ај јаболко брзо се вари.
    И да знаеш дека банана на хип и вистинска немаат ист вкус. Ама сега нема касии, ако сакаш и тоа да воведеш.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802

На lavinija28 и mother_nature им се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    Само домашно, никој не може да ме убеди дека кашичка што има рок на траење 2 години е поубава од домашна. Си има и мали теглички да си купиш, фино ќе си спремиш од дома и трк во парк.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pocahontas9

Pocahontas9 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    89
    Здраво мајкички, да ве прашам какви песнички им пеете на бебинцата пошто јас ниедна не знам? И уште нешто да прашам дали ги пеглате постелините и кебинцата и до која возраст општо да се пегла нивната облека?

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    Се пеглам и чорапчиња. Иначе ќе ги научиш со тек на време, на јутуб имаш еден куп, македонски, англиски.. после сама ќе си ги пееш од нон стоп слушање.
    Една вечер маж ми отиде да се тушира и од купатило слушам ,,Кап Кап капе вода кап кап" :rofl: ( детска песничка)

На WonderGuurl, flower30, Larahappy и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    И јас не знам песнички, па си го пуштам Тоше и му пејам :D

На Thallia и Pocahontas9 им се допаѓа ова.
  8. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2018
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    242
    И ние денес почнавме со вкусови имав дома морков некој ни ја подари па си реков ајде да почнеме нели со зеленчук. Прво пробување се мршти си викам добро е не ни очекував нешто друго освен да се мршти и да плука од почеток ама кога почна да плака леле на црл глас мислиш некој ја коли ај си реков попосле пак. По некое време пак пробав иста слика пак почна да плака тоа не го очекував. Кога земав капки да и дадам кога ја виде лажичката одма почна пак да плака, а ке речеш што разбираат на 4 ипол месеци. Имавте ли и вие ситуации да ви плакаат од почеток вашите бебиња?

9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Јас само домашно, купечки никогаш не сум дала ниту сум помислувала на нив.

На Bubish26 и crazylady им се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Точно. Истото мислење го делам и јас со тебе (fingers)

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Јас на 6+ воведов дохрана и така ми правеше како твоето првите денови па паузирав, за да не ја оптеретувам па почнав пак и некаде од 7ми месец почна лека полека да се учи да јаде, а камоли ти на 4 ипол месеци твоето е многу мало да знае да отвара уста. Зошто толку брзање? Не форсирај, ако нејќе нејќе, значи не е спремно уште, затоа за џабе не рекле до 6 месеци со млеко и после се воведува дохрана. Секое зошто си има свое затоа :mm:

На Sexybaby86 и ddevojce им се допаѓа ова.
  12. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    @Kallias2 Не се прави никаква грешка и со дохрана толку рано, кога се почнува со 4 месеци е сосем ок. Не би ги ни правеле тогаш тие кашички и не би пишувало воопшто за 4+ месеци, ниту пак педијатрите не би дозволувале да се дава.
    7 ми месец па мене ми се чини дека е многу касно да почне да јаде кашички. Моето е скоро 4ипол и од сам почеток не ми ја исплукала никогаш кашичката. И не се мрштела на ништо.

На Bubish26 и crazylady им се допаѓа ова.
  13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    Не знам, по мое мислам е многу рано 4 месеци за дохрана, што знам, секој си знае за своето дете што е најдобро и според тоа си тера...

На Mia Fuentes, mal.ecka, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.802
    Допаѓања:
    7.733
    Еднаа капка вода тргнала да види свет :rofl:.. Сега му ја пеев, ретко изразува желба да ме слуша, најчесто му е досадно. А јас џубокс жив сум, сите песни мајка ми што ми ги пеела ги памтам и што сум растела со нив. Ама вакво бебе ми се погоди што ретко е у добро расположение за песни :emo:

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.966
    Допаѓања:
    18.869
    Домашно ако имаш непрскано. А да купиш морков од рамстор и да го свариш е исто како и кашата што стои 2 години на рафт.

Пеглам се, скоро 10 месеци е.

На Pocahontas9 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2018
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    242
    @Kallias2 кога бевме на педијатар пред 2 недели рече слободно почни затоа и почнувам на 4 ипол додека испроба се по 2 дена ќе стигнеме 5 ипол ако не и 6 така да таман сме си него плачењето некако ме плаши хаха за некој ден ќе пробам сп овошје може повеќе ке го сака па ќе се навикне на нешто друго освен млеко

На Bubish26 и Starlič им се допаѓа ова.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.802
    Допаѓања:
    7.733
    Јас да се пофалам, прееска изгледа не го испасирав добро слаткиот компир. Имавме втор обид и бебе се потепа од јадење, уживаше, дури и повеќе отколку што треба изручка. Утре тиквица ќе видиме дали ќе јаде, ова стварно беше благо и убаво..
    Едит: Гледам зборите за непрскани работи, јас бев со намера да му давам на бебе органска храна, ама само сезонско има органско. Што значи во моментов освен компир и морков ништо не би можела да дадам.. На 2 места барав, истите зеленчуци ги имаше.

18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Малиов денес има 16 дена и многу ми се штрека во спиење. Значи некој да се нскашла, кивни, или тој сам да претни и одма целиот се штрека. Ви се случувало ли ова? И понекогаш чудни звуци испушта баш тогаш кога се штрекнува. Не знам колку е нормално...

19. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    844
    Допаѓања:
    1.280
    Мила и моево е исто.
    Еве ја посебно денеска око не склопи, заспива и се штреца и прета со рацете и ќе се пробуди.
    Во сон почнува да кенка како да ја брка некој.
    А еве тишина е во собава но сама се буди па ќе заспие па пак се штреца, превртува со очите, јас незнам зошто вака прави .... (Свекрва ми вели ја лажеле ѓаволите до 40 дена а ние денска баш полниме 40)

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    И после 40 е така хаха рефлекси имаат, влегуваат во Рем фаза и лесно се будат. Правење гримаси, звуци, штрекање дури и плач се е е нормално.

На dunika, Dikinzi и katerin4ence им се допаѓа ова.