Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Леле и мене ми е страв, навечер ме болат градите кога иди млеко, ми стануваат тврди. Одвај се спасив од таа температура скоро цела недела 38+трески на крај...Понекогаш се измолзувам ама ми се спие навечер и преуморна сум па мн кратко измолзувам и не секогаш..

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    7.186
    Да не ве цитирам сите пооделно , значи вака пред извесно време го имав и јас прроблемот со градите значи стврднување, болка , па на крај и треска фатив од тоа. Пишував во некоја друга тема и ме посоветуваа за масажа и топол туш почесто. Меѓутоа мене тоа не ми помогна....Ми помогнаа само едни германски капсули и тоа веднаш уште првиот ден, капсулите се на природна база, се користат за одблокирање на млечните канали и грутки. Доколку имате посериозен проблем, а штом се отворат границите ако имате некој може да ги порачате да ви ги донесат. Капсулите се добри и за почетните денови за воспоставување на доењето.
    За вода јас вода не давав, се додека не почнавме со цврста храна и сега давам по малку .

На elenaklasik, lavinija28, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Јас исто имав мастит, мн млеко надојде и прво ми се стврднуваа а после навечер температура до 39,5. Советничката за доење ми рече да се одмолзувам и оосле ладни облоги по 15 мин (не подолго од 20), а ако има потреба и уште еднаш да ставам. Ладни- во смиска замрзнати вишни од замрзнивач во тетра завиткани или такви специјални од lansinoh. Градник цврст носење цело време, и градите високо да стојат да се избегне да се наталожи млеко во долните делови од градата. Јас од тогаш може 5-6 саати сум била без, само додека дојам.
    Аха, и по една чаша чај од жалфија пиев тој период, ама немаше некој ефект. До денес имам млеко за извоз и уште се одмолзувам навечер.

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Како се викаат тое капсули?
    И мене не ми помогна топла вода, напротив како и полошо да стана. Повеќе температура качував.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    А носите градник по дома? Јас пак воопшто не. Не знаев дека треба...

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Обавезно
    Без градник се осекам како крава музара

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  7. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Не никаков. Само ако излезам.
    Јас се давам во сок од јаболко булвално го барам фрижидерот навечер после доење.. многу сум жедна аи добро се потам.

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  8. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.851
    Допаѓања:
    95.305
    Не,ми пречи многу бидејќи сите кои ги имам се со корпа.
    А не се осеќам убаво така растресена.Си нарачав оd H&M за доење,меки памучни како триаголници,бар нешто да имам.
    Меркав едни како беби дол на Медела,ако ги има некоја нека сподели дали се ок.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Скроз исто беше и мојава, нормално е. Тек последниве недела-две почна повеќе да спие. Сега една дремка во денот и’ е подолга (саат-саат ипол), другите по 30-45 мин. За неколку дена прави три месеци.
    И’ се смирија грчевите и сигурна сум дека затоа почна да спие, да не ја подречам :)
    Би требало кога ќе се смири стомачето дремките да траат подолго.
    И да знаеш дека сега веќе бебе ќе останува будно подолго време меѓу подои (пред да дремне), не е веќе новороденче, и тоа е сосем нормално :)

На Vanj4e, dunika, *malenavolena*87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    Луѓе јас не знам што ќе прам.. малава е алергична на луѓе, посебно некој ако сака да ја земе, не е ни некаде да отидеме, ни па да ни дојде. Не знам дали е во прашање ова со коронава, па не ми е научена на гужва ама претерано е.
    После 2 месеци не мрднати од Ск решивме да отиме на чист воздух, кај што е малце по свежо, двор, зеленила, убавини. Уз пат ајде ќе отидеме кај кумовите.. леле не престана со плачење, девојчево подсина од липање, само што влеговме во кола престана, кога се сместивме легнавме на кревет со неа почна со кикотење. Само мене и татко и не поднесува.. а толку знае да е мила, вака сите ја знаат како дифтарче.:(
    Планираме утре скара, друштво во двор.. ако е ваква не знам.. ни кај мене не се смирува се додека не сме сами.

11. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Сасвим иста ситуација.... Рика од други луге сњм мене и мм

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Женски, ај кој има поголемо дете нека се префрли во темата за одвикнување на пелени. Нека кажува совет, никој не враќа.

13. kremceemce

kremceemce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    67
    Во водичката додсј сода о со газата одма ќе се исчисти

На Enci200 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    786
    не сум некој експерт но сега за сега кај мој буци што помага. Ми го направи истото кога отидов првпат кај моите по короната. Едвај го смирив а имаше само 4 месеци. Последниот пат пак се обиде да плаче, ама им реков на моите не му прајте муабет не го гледајте како ништо да не било дур се опушти. За 10 мин почна да се смешка. Ама моето е ептен мало, 5 месеци е сега, колку се поголеми толку повеќе разбираат. Најважно е и ти да не си нервозна или испаничена зошто чувствуваат децата. Пробајте така никој да не и збори и да не и се обраќа дур не се опушти, како да не е таму. Со лесно мајка.

На *malenavolena*87, elimkd и Bubish26 им се допаѓа ова.
  15. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Веќе 2 и пол месеци како сум породена, сеуште имам крчење на црева и гасови. Зарем уште се враќаат на место?

Носам. Ми рече патронажната дека сега се полни со млеко и ради гравитација влечат и тежат надолу. Треба потпора да не виснат скроз. Земав на Lisca, мек е, супер.

Грчеви немаме веќе 2-3 недели. Ептен ретко ако го фатат. Повеќе сме сконцентрирани на прдење моментално :)
    Навечер спие, преку ден не.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    7.186
    aktivierter bockshorn klee kapseln

На Enci200 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Се зависи од метаболизам, 9 месеца се ширеле, не може одма да се среди. Јас со столицата се мачев околу 2 месеца, и со првото и со второто.

На katerin4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.333
    И ние сме малечки,4 наполнивме. Разбирам пат, промена на клима,гужва, секој сака да ја задева и станува нервозна ама да е само сега така ајде, пробавме така со свекрва ми, да ја држи ама да не и збори.. пак хистерија, а ја земам се смее. Многу пати сум рекла на луѓе дека е доста тоа што ја чепкаат дури и јас осеќам дека е претерано ама она плаче од некои луѓе само ако и го кажат името.

На Vanessa9li и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Период е, исто правеше и мојата нема да заборавам. Ако беше пред 1г :D
    Посебно хистеришеше од некои луѓе, срам да те фане :)

На Vanessa9li, Dikinzi и Bubish26 им се допаѓа ова.
  20. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Кое е вашето мислење за Рота? Дали треба да се стави?