Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Штом таа вели не е страшно, значи не е. Ако во просек дете напредува 20 гр на ден, а за близначиња е помалку, значи не е лошо. И мојава последниот пат имаше многу малку качено, испод просек, па докторката рече ок е, и не му ја мислам многу.
    Ќе почнат бебуши повеќе да качуваат наскоро, не се секирај, а и не се сите бебиња исти :hug: Битно е да си полнат пелени :)

Dikinzi and Vanj4e like this.
  2. dunika

dunika Форумски идол

Да,тешка е,но токму тие масти се здрави.Јас од почеток јадам,бебе е скоро 7 недели,не сум приметила реакција,но не ја пречекорувам препорачаната количина од 140гр неделно.

@Kallias2 пазам да е норвешки лососот,и сертифициран,не за живата туку свесна сум колку се загадени океаните.

Јас за месо сум општо скептична и го избегнувам,ги хранат со концентрати за да добијат тежина,a особено пилешкото е полно со хормони кои одат директно во млекото:/

@Vanj4e покрај протеини,внеси и многу млечни производи,односно калциум за да ти се појача млекото.
    Покрај млечните,јаткастите плодови(ако не си алергична) се богати со калциум,како и зелениот лиснат зеленчук.Ке пркнат бебушките,само трпение и верувај во себе.

Kallias2, Sexybaby86, Dikinzi and 2 others like this.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Мојата педијатарка (а и од луѓе тука сум слушнала) тврди дека никакви добри масти и омега нема во риби кои се одгледуваат за јадење, без разлика на сертификати. Колку и да се загадени водите, најбитно е рибата сама да бира што јаде, а не што и е дадено, оти за да се одржи здрава и да не ја нападнат паразити во одгледувачници и ограничен простор на движење, она што им се дава не е баш најздраво. И дека во секој случај многу е подобро да јадеме свежа уловена од подлабоко, отколку купечка и замрзната.
    А за омега препорачуваат суплементи оти преку препорачаната неделна доза на риба, не стига доволна количина до млекото за да напраи некаква разлика.

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Зошто му се смени столицата на бебуш од жолта и густа во кафена и течна? Можно ли е дека изедов премногу лубеница претходните 2 дена и се олеснив убаво и јас, па сега и кај него такво дејство да има? Или пролив да не е?

5. BY<3

BY<3 Популарен член

Го тргна АД млекото скроз?
    Со АД е погуста, ако е само на мајчино млеко е потечна.

Cherry333 and Jana06 like this.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да, само на доење е веќе 5-6 дена.

BY<3 likes this.
  7. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Дали знаете дали смееме да земаме сируп за подобрување на железото/хемоглобинот?Пишува дека е и за доилки, флорадикс, го пиев и во бременоста па да си го допијам си велам ама некаде како да прочитав дека вакви лекови за железо можат да предизвикаат грчеви кај бебе...

*malenavolena*87 likes this.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Па уште во првиот месец почнав со разновидна исхрана. Од внимание кон млекото, за да го збогатам и зголемам, мешав доста храна. Повеќе јогурт, сирење, кашкавал, благо многу желба имав на почеток а не сум јадач на благо инаку, ама сега ми помина желбата, можда откако се сретнав со целулитот. Не јадам грав, а како би збучила едно тавче-гравче, зелка пробав неколкупати, имав гасови и јас и бебе. Од јаткасти-бадеми, лешници и ф'стаци. Од овошје банани јаболка. Мед ми беше страв, а во бременост јадев. Кафе избегнувам.

dunika, Vanj4e and Jana06 like this.
  9. srce-9

srce-9 Популарен член

Здраво на сите мами.
    Ја почнавме 7 - та недела со малава. Преку ден кога е будна знае да седи сама и да се загледува во телевизор или играчките што и висат, почнува да гука но кратко трае тоа, почнува да кенка и кога ја земеш во раце е мирна. Штом сакаш повторно да ја оставиш почнува да плаче, да се врти целата. Изгледа сака да е во раце. Исто така и за спиење прави, мислиш заспала пушта цице штом ја оставиш рика....

Какви се вашите бебиња на оваа возраст, колку време се будни и како го поминувате времето додека да заспијат пак ? :)
    Инаку ние сме будни по 2, 3 часа некогаш 1 или пак 4, секогаш различно.....

dunika, Vanj4e, BY<3 and 1 other person like this.
  10. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Смееш тој е за бремени и доилки

lavinija28 likes this.
  11. BY<3

BY<3 Популарен член

Вториот скок...и кај мене почна така од вчера, само в раце сака...За недела би требало да помине.

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Таа 7-8 недела.. нема никогаш да заборавам.. бебе нон стоп в раце, ни дење ни ноќе спиење. Јас бев зомби, беба плачеше, ја плачев.

Dianas, BY<3, Vanj4e and 1 other person like this.
  13. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Жени, некој ефикасен топломер да препорачате??

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Тој што се реди на чело, јас го имам и тој од Авент за под мишка и тој е добар.

Vanj4e likes this.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мајки, само шишиња сум дома. По ваши препораки, по препораки од продавалки, ѕверкава моја ништо не прифаќа. Шишињата и служат за чешкање непца или па фаци правење ко кој знае што да ставила во уста.
    Почнавме со неколку лажички на ден кашичка, водичка ќе треба да пие по малце, како им давате течности ако не сакаат од никакво шише? Се тешам дека кога ќе почне сокче ќе засака.. мала е за тие на нук чашичките.

Vanj4e likes this.
  16. srce-9

srce-9 Популарен член

@Bubish26 @BY<3
    Се надевам брзо ќе помине.
    Нон стоп е кенкава, во раце се смирува, па пак не и одговара ја вртиш секако, ја шеташ, нудиш цице но уште повеќе плаче ...
    Засега барем ноќе ми спие.
    Кога се тие скокови, нареден кога има?

BY<3 and Vanj4e like this.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Мене ми се чини дека нон стоп сме во скок хаха, има app Wonder weeks се вика, на него ти е обележано кога има скок и што да очекуваш.

Cherry333 likes this.
  18. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Денеска два пати после доење ми поврати, ја чекам после доење да ждригне ама не сака никако, и откако поврати се иждрига толку силно два пати по ред . Нормално ли е ? Ми е страв да не нее нешто во ред?

19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Чувај си ѓи, утре кога ќе почне да пие цедени сокови, чаеви, ќе си ѓи користиш за тоа. И не мора да пие, остави и го шишенцето , нека го игра, глода, после одреден период (месец, два) ,ќе почне да пие. Јас така направив,такаи почна вода да пие.

dunika and Bubish26 like this.
  20. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Јас железо не ни престанав да пијам уште од бременост и во болница ни донасаа железо на сите родилки и дома кога си дојдов ми дадоа инструкции да продолжиме со железо, фолна и секаков друг витамин ако имаме не е лошо. Јас и фолна и железо и магнезиум пијам еве веќе 2 месеца како сум породена и пошто дојам ми требаат екстра витамини.

lavinija28 likes this.