Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.330
    Ние сме каша попара хаха, јас еден диалект од запд, маж ми со мене зборува литературно, со неговите на источки доалект, а во Ск седиме :rofl:

2. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, денес бевме на педијатар. Малиов качил 800 гр, др рече е многу за овој период а тој стварно е лаком и при секое плачење сака да цица, па ии од лакомост и блувнува и од умот ме вади. Е сега, ни даде линекс капки како пробиотик, омега, дзк1 веќе си ги прима, бекутан чајче да го залажувам за да не бара насекое цицање а за лицето ни даде да мачкаме Пантексол. Ве молам за искуства со пантексолов, и ако знаете да ме советувате како да комбинирам: д3к1 ајде знам наутро-а кога омегава? И бекутан капки против грчеви да давам, и чај 2/3 пати и линексов кога? Таа некако се' набрзо ми кажа, искрено и не ми кажа кое кога...

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  3. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Што дававте од 4ти месец освен јаболко, круша, банана, тиква, брокула и од кога почнавте да мешате вкусови?

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.330
    Колку е бебе? Кој е тој педијатар кој ти рекол да залажуваш бебе со чајче? Мене малава ми качи исто 800г за две недели, не ми рече никој многу е, ако е само мајчино млеко како може некој да го става бебе на диета? Нека цица колку сака, ако има вишок ќе си поврати и никому ништо, тоа не е страшно. Цице бараат и за утеха, и мазење со мајка, и играње.. не е само глад во прашање. Следи го бебе, првите месеци тоа ќе ви диригира каков ќе ви е денот.

На Leksikon, dunika, Sexybaby86 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.330
    Кајсија, компир,морков,тиквичка, житарки без глутен.. за мешање в кусови немам појма, во морковчето планирам да му ставам круша која е веќе пробана. На поклон ја добив книгата Бебе Готвач и таму видов така.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Да ама тоа е за 6 + или може да го рачунате како од 4 +. натаму?

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Компир и банана дури на 6м.

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    26.330
    Па сегде пишува 6+, докторката нас ни даде зелено светло и ни рече со житарки да почнеме. И на оризот мелен од Холе пишува 6+, во аптека ми рекоја дека се од 4+ ама мора да пишува 6+ затоа што сега го форсираат доењето и покасно почнување на дохрана,а не дека беба не е спремна.

9. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Isto mm istocen jas bt,ziveeme vo sk:x:x:x:sweat::sweat::sweat:

10. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    И јас не ги третирав никако, сами од себе си помина, чистам само со физиолошки раствор лице секој ден.
    Незз сега што е ова, ги има само на раццете. Дали знаете што може да е и како се третира?

Прикачени фајлови:

11. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160

12. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    И моето за 2 нед качи 800гр и никој не ми рече дека е многу, ниту да давам чајче. Продолжи да си го доиш само кога сака и колку сака

На dunika, crazylady, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ама го носела..и пак плачел. Не разбираш ти :D

Така е на почетокот, и 10 - 15 лажички им се многу. Затоа се вика прво пробување, пробува по 5 лажички, за да се навикне да јаде цела кашичка и треба цел месец.

А кај кого да биде ? Кај неа ? :@

Пробај симни ја апликацијата бебе готвач, пишува од кој месец со што можеш да почнеш. И ќе си имаш идеи и за мешање намирници :*

Тоа е за пофалба. Не е за ставање на диета. Бебе од мајчино нема штета, ниту па дебелината ќе биде штетна.:*
    @lavinija28

На dunika, crazylady, lavinija28 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    А колкаво е бебето? Баш нормално е 800гр идеално.
    Зошто да му ги испереш цревата со чај. Од млекото му се гради микрофлората, и со чај се ќе пореметиш таму.

Прикачени фајлови:

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  15. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Утре правиме 3 недели. Од болница заминавме со 3500, денес еве сме 4300.

На Vanj4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Јас мислам дека не е многу, штом си е на цицање си знае тоа. Па мош другиот месец помалку ќе качи.
    Чај не му давај стварно нема смисла. Плус и шише ќе мораш да воведеш, цуцла, ќе го помешаш.

А цуцла лажалка му даваш ли?
    Јас кај мојот имам приметено дека вака прави: цица и знам дека е најаден. Ќе го нишкам да заспие и во еден момент го става рачето во уста и го цица и тоа му помага да заспие. Тоа второто ставање на раце во уста не е од глад туку од потребата да се цица, тоа неефективно цицање што го викаат. Во тој случај лажалка давам и заспива.
    Или понекогаш цице, и како што викаш ти, ќе цицне и тоа второто млеко ќе го блуцне во сонот или уште пред заспивање ќе му истече од уста.
    Ама поубаво, подлабоко заспива со цице :)

На dunika, lavinija28, Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Феминки, ај ве молам за совет. Имам мн млеко, се одмолзувам и сакам да замрзнам.
    Колку би била една порција да речеме за едно 3 месечно бебе. 100 мл? Или помалку?
    Сакам некако по порции да замрзнам, да не мора да фрлам после.
    Има логика?

18. lavinija28

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    За чајот ми рече со лажиче да давам (бекутан од анасон). Цуцла лажачка еднаш дадов ( еден ден) ама после тоа како да заборави да трга од градава, стана нервозен и прекинав.Сега се мислам дали да дадам..

19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Deteto si e super nemoj na 3 nedeli da mu kratis cicanje ke se pokaes podocna.
    Stom cica toe e spremno i nemas nikakov problem.davaj mu da cica sekogas koga saka i bara,pa bebe e se znae sto mu e osnovna rabota da cica i da polni peleni.
    Toa e =na srekno i zdravo bebe!

Mojot sinko 1200 bese posle eden mesec mislea deka ad mu davam nemozevme da se ubedime,posle ne sakase da jade stvarno mu trebase..
    Ke si napravi samo tempo i ke ti e polesno cekaj mn e rano.. 3 nedeli samo ima!

На Leksikon, Bubish26, lavinija28 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Pocahontas9

Pocahontas9 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    89
    Околу 130-140 мл а некои 3 месечни бебиња пијат и по 160 мл, ова ти е за ориентација да имаш не можеш однапред точно да знаеш твоето колку ќе пие ама тука некаде ќе е :)