Ние сме каша попара хаха, јас еден диалект од запд, маж ми со мене зборува литературно, со неговите на источки доалект, а во Ск седиме
Мајки, денес бевме на педијатар. Малиов качил 800 гр, др рече е многу за овој период а тој стварно е лаком и при секое плачење сака да цица, па ии од лакомост и блувнува и од умот ме вади. Е сега, ни даде линекс капки како пробиотик, омега, дзк1 веќе си ги прима, бекутан чајче да го залажувам за да не бара насекое цицање а за лицето ни даде да мачкаме Пантексол. Ве молам за искуства со пантексолов, и ако знаете да ме советувате како да комбинирам: д3к1 ајде знам наутро-а кога омегава? И бекутан капки против грчеви да давам, и чај 2/3 пати и линексов кога? Таа некако се' набрзо ми кажа, искрено и не ми кажа кое кога...
Што дававте од 4ти месец освен јаболко, круша, банана, тиква, брокула и од кога почнавте да мешате вкусови?
Колку е бебе? Кој е тој педијатар кој ти рекол да залажуваш бебе со чајче? Мене малава ми качи исто 800г за две недели, не ми рече никој многу е, ако е само мајчино млеко како може некој да го става бебе на диета? Нека цица колку сака, ако има вишок ќе си поврати и никому ништо, тоа не е страшно. Цице бараат и за утеха, и мазење со мајка, и играње.. не е само глад во прашање. Следи го бебе, првите месеци тоа ќе ви диригира каков ќе ви е денот.
Кајсија, компир,морков,тиквичка, житарки без глутен.. за мешање в кусови немам појма, во морковчето планирам да му ставам круша која е веќе пробана. На поклон ја добив книгата Бебе Готвач и таму видов така.
Па сегде пишува 6+, докторката нас ни даде зелено светло и ни рече со житарки да почнеме. И на оризот мелен од Холе пишува 6+, во аптека ми рекоја дека се од 4+ ама мора да пишува 6+ затоа што сега го форсираат доењето и покасно почнување на дохрана,а не дека беба не е спремна.
И јас не ги третирав никако, сами од себе си помина, чистам само со физиолошки раствор лице секој ден. Незз сега што е ова, ги има само на раццете. Дали знаете што може да е и како се третира?
И моето за 2 нед качи 800гр и никој не ми рече дека е многу, ниту да давам чајче. Продолжи да си го доиш само кога сака и колку сака
Ама го носела..и пак плачел. Не разбираш ти Така е на почетокот, и 10 - 15 лажички им се многу. Затоа се вика прво пробување, пробува по 5 лажички, за да се навикне да јаде цела кашичка и треба цел месец. А кај кого да биде ? Кај неа ? Пробај симни ја апликацијата бебе готвач, пишува од кој месец со што можеш да почнеш. И ќе си имаш идеи и за мешање намирници Тоа е за пофалба. Не е за ставање на диета. Бебе од мајчино нема штета, ниту па дебелината ќе биде штетна. @lavinija28
А колкаво е бебето? Баш нормално е 800гр идеално. Зошто да му ги испереш цревата со чај. Од млекото му се гради микрофлората, и со чај се ќе пореметиш таму.
Јас мислам дека не е многу, штом си е на цицање си знае тоа. Па мош другиот месец помалку ќе качи. Чај не му давај стварно нема смисла. Плус и шише ќе мораш да воведеш, цуцла, ќе го помешаш. А цуцла лажалка му даваш ли? Јас кај мојот имам приметено дека вака прави: цица и знам дека е најаден. Ќе го нишкам да заспие и во еден момент го става рачето во уста и го цица и тоа му помага да заспие. Тоа второто ставање на раце во уста не е од глад туку од потребата да се цица, тоа неефективно цицање што го викаат. Во тој случај лажалка давам и заспива. Или понекогаш цице, и како што викаш ти, ќе цицне и тоа второто млеко ќе го блуцне во сонот или уште пред заспивање ќе му истече од уста. Ама поубаво, подлабоко заспива со цице
Феминки, ај ве молам за совет. Имам мн млеко, се одмолзувам и сакам да замрзнам. Колку би била една порција да речеме за едно 3 месечно бебе. 100 мл? Или помалку? Сакам некако по порции да замрзнам, да не мора да фрлам после. Има логика?
За чајот ми рече со лажиче да давам (бекутан од анасон). Цуцла лажачка еднаш дадов ( еден ден) ама после тоа како да заборави да трга од градава, стана нервозен и прекинав.Сега се мислам дали да дадам..
Deteto si e super nemoj na 3 nedeli da mu kratis cicanje ke se pokaes podocna. Stom cica toe e spremno i nemas nikakov problem.davaj mu da cica sekogas koga saka i bara,pa bebe e se znae sto mu e osnovna rabota da cica i da polni peleni. Toa e =na srekno i zdravo bebe! Mojot sinko 1200 bese posle eden mesec mislea deka ad mu davam nemozevme da se ubedime,posle ne sakase da jade stvarno mu trebase.. Ke si napravi samo tempo i ke ti e polesno cekaj mn e rano.. 3 nedeli samo ima!
Околу 130-140 мл а некои 3 месечни бебиња пијат и по 160 мл, ова ти е за ориентација да имаш не можеш однапред точно да знаеш твоето колку ќе пие ама тука некаде ќе е