Преги зборував со братучедка ми, таа е во мк со децата, а малото ја осетило промената на климата и било нонстоп плачливо и нервозно. Не знам доста е променливо времево ситр 4 годишни времиња во еден ден. Се надевам дека добро ќе се прилагодиме здравје кога ќе одеме мк.
Да мила,и тука е така еве до пред сат време надвор темно и силен дожт а сега сонце грее ко за наморе Мала веднаш менува расположение со времево. И нас ни треба нешто против комарци ама првин ке прашам во аптека што може да се користи за мали бебиња,да не има штета.
Не. За бебе само Чико. Јас вчера и купив ролон за мачкање и на него стои 3+ месеци. А има за во штек и има и на батерии што е преносливо и за во количка (нема мирис и зрачи и до 3 метра во количката ) и цените на тие апарати се од 700 до 900 денари во Енци Менци. Нека стои како инфо и за другите мајки зошто и јас минатата недела си имав мака.
Мајки извинете што се обраќам на оваа тема со моево прашање ама ова тема е најактивна кога се работи за бебе. Досега користевме пелени на канбебе 3ка но сега ни се мали а 4ка иста големина се со 3 ка (прегска кога купив ама сосем иста големина со 3ка) освен канбебе која друга марка на пеени е добра зошто нели исфрлуват брунчиња?
Слободно раид течноста за во струја,слободно можеш да ја користиш,без гајле,јас од прв ден со бебе дома сум го уклучувала и ниеден комарец не ги укасал,а ни нас покрај нив.Раид е најдобар,нема утка,барем кај нас така беше.
Ние го користевме секоја година преку лето ептен е добар ама оваа година со бебе маж ми ме праша дали може па чим можело да купиме ново. Фала ти.
Мајки им ставате ли широк повој на бебињата? Јас ставав до пред една недела, почнаа горештиниве и му ги тргнав пелените. Утре сме на ортопед ќе видиме што ќе ни кажат. Жал ми е на ова топлово пелени да му ставам и така веќе не знам како да го облакам а да не му е ниту топло, ниту ладно. Уф се надевам дека не згрешив што му ги тргнав пелените.
здраво мамички , ми треба совет , на бебенцево мое некако му се исфрла лицето со мозолчиња црвени со бел врв , нема многу не е страшно но се плашам да не се влоши ситуацијава. имаме скоро 2 недели , го мачкам само со павловичева маст на лицето . Дали е нормално ова и што користите вие ? однапред ви благодариме
Dinna не го мачкај со павловичева, тоа дополнително му ги воспалува, мачкај го со цинк крема, таа ќе ги исуши а не да ги потпали дополнително како павловичевата. Детето можно е да се чисти тек и затоа да му се појавуваат, на внука ми и се појавија црнки, ама вистински црнки, како ние што ги имаме. Зависи и со што го бањаш, може и не му одговара тоа со што го бањаш, мој совет земи си Мустела сапунче, раат да си бидеш, за цело тело.
Dinnna normalno e do mesec dena da im ispagaat brumcinja, jas imam dve deca i za dvete mi rekoa nisto da ne stavam, i sami od sebe pominaa. Imame dobar dr.dermatolog i mi rece deka bilo sto sto ke stavime moze samo da ja vlosi situacijata.pozdrav
да ти кажам јас не му ставам ну ставав до три месеци кога бевме на контрола за колкчината беја во ред а ортопедот ми кажа широк повој до 6 месеци обавезно ама синко кога го носи ич не можи слободно да прета со ножината а тоа му е најубаво кога е во рфелаксаторот и му го тргнав и некако жешко ми беше времево се надевам дека не згрешив и јас како тебе
не му ставав на мојов,секако педијатар ни препорача ама и во зима он не ги трпеше пелените за широк повој, на педијатар не кажав,и малиот беше во ред на 3 месеци ми рече нема потреба веќе од широк повој,а јас не ни ставав и вчера на контрола на недела пред да полниме 4 месеци добивме дозвола за седење,иако го седнував и пред тоа,значи нема потреба од тоа. поз
И ние имавме многу ама јас ништо не и ставав,подобро сами да си се тргнат и навистина без проблеми и побрзо и се тргна
Ako na prvata kontrola na ortoped ima bebeto razvieni jadra ke vi recat nema potreba od sirok povoj. Ako nema ke vi recat da nosi obavezno. Jas na sin mi ne mu stavav ( a nemase razvieni jadra do 4 meseci) i posle se bese vo red. Na kerka mi i stavav aktivno mesec i pol, a na dva i pol imase razvieni jadra. Nema nzs
Нас контролата денеска супер ни помина, бебушко е во ред. Ортопедот го седна, па го исправи и го натера да направи неколку чекори, му направи вежбички и ултразвук на колкчињата и рече дека е супер. Се супер, но да продолжиме со широк повој (памперс + една пелена) уште два месеци, па пак на контрола. Искуствата на неколку мајки ми кажуваат дека нема потреба бебето да носи широк повој, па нели и памперсите биле така направени што нема потреба за плус пелени?! Докторката вика да носиме, а мене ми е жал летово така да го поминеме. Уф аман да не знае човек како да постапи!
A ima li razvieni jadra? Ako ima , nema potreba. Nekoi ortopedi se stara skola i za sekoj slucaj vikaat da se stava sirok povoj. I prethodno imam pisuvano zavisi kaj odis, vidoevsku kako najpoznat ortoped vika deka ne treba da se stava siroj povoj,
Мила јас немам искуство со ова и незнам ништо ама сакам да ти кажам што истово беше со мојата сестраш бебушот,она на малиот до некаде -+ 3месец му држеше така,на контроли некаде до 2месец и вика дека мора а потоа немаше потреба али декап да го држи така... Еве го денес има 2години+ он само врие цело време само трча. Не се грижи нема некој проблем.