Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.778
    Допаѓања:
    7.708
    И јас јадам благо. Не многу, ама како што ич не јадев порано, знам да поткаснам. Здравје кога нема да дојам ќе се ставаме во ред. И млеко пијам чат пат.

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас виноишав дека едвај го смирив бебето дома кога бевме на роденден кај комшиката. Немаше никаде одено ниту некој идеше кај нас поради короната. Сега почнавме да шетаме да ја бутам у народ оти ќе и смета тоа.
    Јадам и пијам.
    Оти да не пиеш млеко, шо е со млекото?

@Cherish33 шо праи свекрвати? Мн да ми ја поздравиш :rofl:

На Mami3, Cherry333 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.801
    Дека е благо, а зашто конкретно не знам. Ми рекоа повеќе јогурт, кисело млеко, сирење и кашкавал.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Да ти кажам кој знае како ќе изреаѓира, дали ќе плаче или не..останува утре да се види.(facepalm)

Пијам млеко локам :D Уште од мала, додека бев трудна и од кога се породив.:*

На BY<3, ddevojce и Jana06 им се допаѓа ова.
  5. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    За млекото и благото имам читано дека може грчеви да предизвикува.Ама наутро јадам млеко со бисквити или житарки, а и благо чат пат си каснувам (сега, не претерувам). Порано мислам на мајка ми и' викале да пија млеко кога нас не' доела...

На crazylady, ddevojce, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.801
    Памтам и мајка ми со најмалата сестра по литар млеко пиеше на ден и ја доеше 20 месеци така да не знам :D Знам само дека се е различно од порано и мака ми е веќе од препукувања како треба и не треба. Слушам доктори ама и интуиција.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    26.284
    Не ми е мене за вирусов, некако многу нереално ми гледа се.. ама не битно то е друга тема. Можеби за осуда, зарад малава, зарад тие околу мене ама бебе кога праеше точно 2 месеци, јас летав од Австрија за Мк, тоа беше ден пред вондредна. Прашање беше ризик да дојдам со толку мало бебе по аеродроми или да останам без маж ми.. на помислата дека ќе сум без него, дека она ќе заоди што се вика, а не ја видел и предходните 2 месеци, плачев како луда. Мајка ми вели ако останеше кој ќе те трпеше. Кога дојдовме со малава не бев јас таа што велеше не идајте ради вирусов, туку сите од нас две бегаа хаха ...на страна тоа. Велам како со гости зошто малава прави хаос дома ако дојде некој, како да брани територија хахах. Цел ред и се пореметува, не сака да спие ни 5 минути, плаче нон стоп. Почнуваат гости да идат да ја видат за прв пат.. ама кого да видат,ѕвер невиден.

На Vanj4e, crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    26.284
    Млекото не се пие ради грчеви, а за тоа дали ствара млеко појма немам. Мене ми е речено јогурт и ориз. Не сум љубител на благо, од чоколада ја сакам само таа за кување. Ретко јадам ама јас ептен пазев на исхрана 3 и пол месеци. ​

На *malenavolena*87, crazylady и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.778
    Допаѓања:
    7.708
    Ахах добра е, сега мали почна да "збори", па викал баба, во облаци е :D:D

На elenaklasik, ddevojce и Bubish26 им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.801
    И јас пазев од кога се породив ама испадна дека на 'погрешен' начин сум пазела. Мислев треба да се хранам ептен здраво. Мислам пишав тука, бебето не ми качуваше на килажа и откако исфрлив целулоза од исхраната и удрив повеќе на млечни производи, протеини, бели пецива и скроб ете го вчера на контрола одма одлични резултати покажа.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anna-Karenin

Anna-Karenin Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    293
    Оние бебенца што го изгубиле апетитот во 3-4 месец, да не го бараат кај нас е. Малата е 15та нед,3+м и последната недела цело време е на цице, со неа заспива со неа се буди. Порано цицаше мах. по 10мин. сега ме болат брадавиците од тоа што цело време цица. Не мислам дека немам млеко зошто супер си напреднуваме 5900гр, родена 2900. Значи ја дуплираше родилната тежина за 3 месеци. Дали е скок во развој или само лакомштина на мајка? Хаха

На Vanj4e, Dikinzi и Jana06 им се допаѓа ова.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Мене не ми јавуваше грчеви од млеко, ми јавуваше од грав, леќа , боранија и цитрус. Сеа полека враќам во исхрана, иначе јогурт, млеко, месо, гледам такви работи да јадам за да биде по мрсно млекото.

На Vanj4e, BY<3 и Jana06 им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    26.284
    Кај нас од се.. колку само сакав салата да јадам, по овошјето секако не сум. Во ориз се претворив. Еднаш реков чекај лазањи да напрам, зажалив што каснав, кутро бебе вриштеше ненормално од тоа зачините.

На Vanj4e и Dikinzi им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    26.284
    Скок, така и беба почна да се буди на секој саат да цица, како да е новороденче. Конечно последната недела ја тераме.

На Vanj4e и Anna-Karenin им се допаѓа ова.
  15. Anna-Karenin

Anna-Karenin Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    293
    Исто значи, порано ми се будеше еднаш во текот на ноќта, сега скоро на 2 часа. Колку недели трае овој скок? И што друго може да очекувам?

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    26.284
    19та недела е последна, плачење без веза, сака повеќе внимание, не можам на 1 минута да ја оставам сама да се занимава,не спие мирно на вечер и станува почесто ( исто од 8 до 4 сабајле спиеше, брзо цицање, па пак нанкање до кај 9, сега жива ненаспана сум), дење борби водиме за спиење, нон стоп е на града. Мене искрено цела вечност ми се виде.

На Vanj4e, Dikinzi и Anna-Karenin им се допаѓа ова.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.778
    Допаѓања:
    7.708
    Мое бебе после скокот не спие како што спиеше.. Стануваше за цицање накај 2 или 3 ноќеска прв пат, сега си затера околу 12. Дневно спиење исто хаос, еднаш саглам спие другото е малтретирање. Ние сме во 5 скок ама не гледам разлика некоја од претходно.. Освен што почна по играчки многу да пишти ако му ги земеш или му падне.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    26.284
    Нас шишето ни стана глодалка, не пие, само тегне со непцата на цуцлата, ако падне ете беља.. јас пак се надевам дека ќе се врати на старо со спиење, добро е што запива пак во 8, па да се видам со маж ми на раат, вечерам како човек, средам и себеси и низ дома, иначе ако беше уште како пред 2 недели до 11 скокање низ дома, во лудница ќе одев. Немав време ни дома да спастрам нешто, ни па да се искапам.

На Dianas, Cherry333, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bisera2020

Bisera2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    266
    Kako toa mesec dena e bebe a 100ml pie?prviot mesec i davav 30ml pa posle nekoja nedela 60ml i zastanavme na 90ml
    Eve 4mesec sme a bebe poveke od 90 nejke da pie

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.950
    Допаѓања:
    18.858
    Јас и кога не јадев ништо што наводно предизвикува грчеви, синко имаше премногу грчеви. Почнав да јадам се, исто. После 3 месеци грчевите престанаа.