@Megi88 @srce-9 исто е и мојата со рачето, го пика цело во уста и го шмука и тоа со сласт, цмок цмок цмок се слуша, а нема врска јадена или не она си го става стално во уста и го шмука и тоа нервозно, па си го гризне палчето па плаче смешки е. Некни баш беше многу нервозна и викам жлебинките ли ја чешкаат, ја болат ли па толку се тресе дури кога го става рачето во уста, ја отвара и ко да сака да те јаде, ептен нервозно, пробав дали и се јаде и не е до тоа, не сака да цица, а пак го става рачето и мислам дека се спремаат запчиња, оно рано е многу, 2 месеци и 10 дена е, ама сигурно се припремаат, не мора да значи дека утре ќе изникне, може и после месец, два, три... Така знам од другите деца беше.
К Сите различно кажуваат значи, мојата вика не што не е препорачливо вода или чај од 0-6 месеци туку е ЗАБРАНЕТО !!!! За дохрана исто така вика од 6 месеци, до 6 исклучиво само млеко. Тоа ми го потенцираше 3 пати за вода или чај и за дохраната. Јас не сум давала до сега, а и немаме потреба, во мајчиното млеко си има се што му е потребно на бебе. 2+ месеци е мојата.
Баш истото го прави и мојава . Мислам гладна е но после сваќам дека само бара да си ја става раката во уста, се лигави уште сега. Кога и да ја земам на ракав или на рамо обавезно лиги. Рано е за запчиња штознам, на колку излегуваат?
Ние сме само на доење, не давам ни чај ни вода . Педијатарот еднаш ми рече чај бекутан да дадам, за да го залажувам демек да не цица многу (дека многу сме напреднале-имав пишувано за ова) ама јас не дадов по препорака вака од ускуства. Ние среда правиме 40 дена...
Па така е за бебиња што се исклучиво на мајчино млеко, бидејќи мајчиното млеко се содржи... и јас за баткото Кирил (тоа е пред 3 години) се измолзував до 7 месеци, ниту вода ниту чај не давав и почнав со вкусови на полни 6 месеци... ама тогаш имав млеко за две бебиња дневно пумпав по 1л дури и повеќе и си имав на залиха. Но овој пат со Луна имав само 2 месеца, пробав со се и чаеви Лактамикс и на Хипп, таблети Лактол, чај од анасон за доилки, Јаболчело, овесни снегулки, јогрут, вода... ама преку ноќ снемав млеко не знам што се случи, а баш се израдував што овој пат бебе си цицаше и дека нема да пумпам... и така од 2 месеца ние сме само на АД.
Јади некое овошје што тебе ти олеснува само излупи го за да нема грчеви. Ќе го прими он преку тебе. Мене на пример лубеница многу ми помага. Инаку, @Babyiscomming завчера прашав доктор за вода и чај и ми рече никако ни едното ни другото.
Пред да почнам со колипрев имавме проблем со столицата.Сега кака по 2 3 пати на ден. Јас само колипрев давам ништо друго. А за бекутанот знам дека е доста јак и содржи симетикон во состав. Пробај оттргни ги бекутан капките. @katerin4ence може да ти објасни повеќе таа повеќе искуство има со капки и како делуваат на организмот.
Zdravo majki Nie sme 4 meseci bebe nejke mleko da jade veke 2dena jade po 60ml i toa mn retko. Ppveke si igra so siseto A i ne e kakana 2dena Ako moze sovet nekoj I mleko i smeniv isto
Го соблакам на пелена, му ги кревам нагоре ножињата и му го масирам мешето со кружни движења обратно од стрелките на саатот, помага пробај и додека го бањаш да го масираш.
И мене така ми рекоа дека не требало да се дава вода до 6 месеци ама јас му давам по 2 3 капки, и како жедно да е мислам дека млекото е солено и затоа. Сега и чајче почнав бекутан еднаш во денот 60мл си го пие без проблем. Сите различно кажуваат
Исто прави и мојот. Да и јас мислам дека е рано за запчиња, ама кај секој е различно нема правило за никнуваење. Еве на едни пријатели децата им се 10 дена разлика на едното му никна прво запче на 4 ипол месеци, на другото на 8.
Бекутан не давам, од неделата само колипрев. Кај нас секоја пелена беше со каки, утринскава и следната не, па си реков да не е од капкиве нешто. Можеби кај секое бебе различно делуваат. Знам дека сигурно е нормално некоја пелена да е без какано, само во последно време почудно ми се однесува со стенкања навечер, си ги крева ножињата, се вцрвенува а сношти најмногу. И кога видов утрово празна пелена малку испаничив а и дека така се мачеше... Не може да пушти гасови (периодот кога си дојдовме од болница и пред да давам било какви капки , пелените секогаш полни беа а тој прдеше растураше). Сепак, можи сега таков му е периодов. Се думам јас да не јадам нешто што би му правело вака, ама не знам.
Да не ве цитирам сега ќе видите...и ние не какаме редовно досега најмногу 4 дена не сме какани и сме на мајчино..јас мислам не е до капките колипрев оти претходно колиеф давав пак не какаше и дури беше само на д3к1 и био гаја истото...мислам дека само првите неколку дена до една недела имавме секој ден по неколку пати валкана пелена...од втората несела ко почнаја грчевите почна по еднаш денот па на два три дена..гасови има и некогаш плачи и се витка дури не ги испушти ама пак не кака..само си прди цел ден
Ако сте на доење до 10 дена толерираат и многу е нормално да не кака, ни еден доктор нема да ти дозволи чепче ако ден, два не какало, а и на толкаво мало газе чепче не би ставала. Нормално е и плачењето, и црвењеето и не спиењето, сега почнуваат грчеви, пази ти на исхрана. Жално е ама тоа е вистината.
Да да, не земам ништо секако, преѓе свекор ми така ми спомна кога слушна дека не какал , ама нема шанси, мало е а и еве читам во врска со какањево па се смирив малку.
Не се секирај ќе се среди. Треба малку време, ти даваше еспумисан претходно колку што читав. Веројатно цревните ресички се малку нагризани. Ќе се стабилизира за неколку дена без гајле.
Одручеква веќе беше покакан, подизлегоја гасови . Пак се стегаше и плачеше, ама тоа е , ќе му помини...Инаку бекутан до минатата недела давав, не еспумисан.
Дали на вашите бебиња кога имаат грчеви стомачињата им кркорат ? Ко да им врие нешто во цревцата ? Тоа е од грчеви или нешто друго ?