5та недела сме, до пред два дена имавме колку толку некој ред и јас се навикнав веќе. Со исклучок на лудите денови кога не знаев дали е ден или ноќ ради грчевите, е супер мирно бебенце. Е овие два дена само на града ми е. И не плаче како досега туку само ќе се извика и плаче нетрпеливо, нервозно. Дали е првиот скок? Според апликацијата да ама тоа што пишува да го очекувам после скокот веќе го прави. Не ми е тешко баш напротив цело време си го гушкам само многу ми е тешко неспиењето, ме боли глава и немам енергија. А не може ни татко му да го причува зашто плаче за цице.
Девојки ретко ме има на темава но ми треба помош, крај на седма недела сме , но приметив синко нејке да цица , не знам зошо , дадов дохрана бидејки се корнеше , не престануваше , досега си цицаше дохрана давав минимално , но овие ден два давам повеке и мн е посмирен , можно ли е да ми снемува млеко ? Досега ми беше само на града и нормално напредуваше , бидејки мн малце цицаше измолзив 70 мл повеке ми беше мака да стојаж со пумпата , но што може да е ? Зошто одбива да цица ? Иначе имаше мн грчеви и не спиеше ич преку ден , можно ли е да бил гладен ??? Се плашам да не сум го изгладнувала цело време па затоа да плачел , не сум паметна ве молам за совет од ваши искуства , денес дадовме дохрана сабајле и цел ден спие , не верувам дека тоа цел ден му држи да биде толку смирен ...хммм
И мојов мн се штрека, на спиење и општо,абе памперс да менувам како да сака некој за рака да го држи, прета и гледа како со страв наоколу.
Вчера бевме на педијатар, 4850 тежиме, на стомачето и вратот е нафрлано(на лицето има уште малку) па ни препишаа маст Адвантан па да видиме...
Има фаза каде што одбиваат цице. Јас и давав во полусон, кратко трае ама ако даваш ад може да се одбие.
Луѓе, не ми се верува како ми се смени бебчо. Како ново бебе. Првите два месеци ми беше бубалче, спиење и цицање, после подој си заспиваше, го искипував на спална и 2-3 саати спење. Сега откако влеговме во 3 месец никако дневна дремка нормално да фати. Само го нишкам во количката, и да заспие 30 мин само ми спие. После со маки, ако успееме да го презаспиеме. А му се спие, кенка, плаче. Јас не знам дали ние нешто му помешавме, или само од себе така се смени. После подој заспивање никако, цуцле исто одбива :/ Што ќе да е работава?
Го осознава светот сеа, не му е интересно да спие. Еве ние сме 5 ипол месеци, уште е таков. Не се враќа тоа бубаче од почетокот
Исто беше и кај нас 3 месец Почна да осознава работи и немаше време да спие дечкото Сега крај на трет месец почна да спие преку ден и конечно 3-4 пати успеа да ја преспие цела вечер од 10 до 6:30
цела вечер? Ваууу дај кажи шо магија му правиш? Моево два до трипати се буди за цицање уште. И вака се навикнав, ама не е лошо до кај 3 4 без цицање. А мирно си спие твоето?
јас дробам пола лажичка и ја варам во 200мл го оставам покриен 10мин откако ќе зоврие прецедувам и пијам..
Вагата ако вели дека нормално напредува, тогаш не е гладен. Бебињата плачат зошто ги боли мешето, не му е нешто згодно, од топло...се може да биде, не само глад. 70 мл воопшто не е малку, сигурно имаш многу млеко. Ако не си сигурна дали е нахаден подобро молзи после подој и давајте му. Ем ќе имаш повеќе млеко, поголема продукција, ем ќе си пие твое млеко.
Ахаха, си има приоритети А во смисла без доење толку преспива? Јас генерално сум задовина ид ноќното спиење, си цица во 22.00, околу 1.00 и 4.00, не ми.е проблем да станам. Важно после подој си заспива, и само го ставам во креветчето. Само дневните дремки ни се расипаа.
Здраво, прашање до мајките породени за време на епидемијава, дали доаѓа/доаѓаше кај вас патронажна сестра?
Нема врска ако предвреме го прави тоа што е напишано, мојава е исто напредна и секогаш сме пред тоа што е предвидено за тој месец. 5та недела е скокот, врвот мислам дека е 7ма недела. Мојава тогаш не спиеше од 4 сабајле до 6 поручек. Можни се и грчеви во комбинација со скок.
Трет месец и прв за мене дефинитивно најтешки. Втор месец и се поремети само доаѓањето во Мк, иначе во 8 заспиваше во 4-5 знаеше сабајле да стане, некогаш 6, доење и пак до 9 спиење. Трет месец.. ни денски, ни на вечер. Само сакаше да разгледува, да се носи во раце, во 11 на вечер заспиваше аауу ауу ама тоа е, се им е тогаш интересно, за прв пат свесни на некои начин што има околу нив. 4 месец имаше некој испади со плачење кога беше скокот и кога ќе одевме за викенд некаде, па не познато и влијаеше многу. Сега сме 4,5 месеци, весело е преку ден, си нанка, си ручка, си игра, врти на меше ама зато на вечер кога ќе се разбуди почнува во 3 сабајле да си игра мој совет пошто сте во 3 месец, ако ви е главчето стабилно, земајте кенгур. Шеткање по повеќе пати на ден низ парк да разгледува и ќе се умори и ќе задпие, се повеќе ќе му се здосадува од само нишкање во количка.