Јеееј Баш ми е мило штом е така Ние арни, од вчера почна да се превртува на стомак (4 месеца и 9 дена) , еве ја денеска поинтензивно, па сега имаме ново "сместување " на земја Не е сигурна на кревет, и да ти кажам еве баш пд сега па натаму ќе ми почнат фештите За зборчиња она може си гуга и да и се испушта нешто ама не намерно, шо и иде тоа ќе гугнува Кај мене почна да вришти сама, за некое време ќе почне да менува тоналитет, ќе писка погласно па ќе почне по тивко, ќе истражува шо може со гласот Мала разлика ми се па се сеќавам Убава вечееер
Мајки како ги облекувате бебушкте за спиење? Ние почнавме само по боди, ептен ми е жешко во станов, гледам нервозна е и слеков долните. Се надевам на мирна вечер денес.
И јаа така го облекував сега во мај кога затопли. Откако залади боди по кратки и пижами по долги. Сега пак планирам да се вратам на боди на долги и пижами надоле, па тек кога ќе фатат жештини пижами по кратки.
Женски, гугањето започнува пред втор месец полн, околу шеста недела, а потоа околу трет месец како им се вика зборувањето? Моево уште два дена полни трет месец и си блаба нешто како споени самогласки согласки ајее вика и обично наутро така. Испушта и звуци пискави тонови разни. Барав на интернет на англиски babbling, вика од 6ти до 9ти месец се појавува.
И мојава од тогаш си "зборува" нешто, "пее" пд сабајле шесни. Баш читав кој месец која самогласка кажуваат. Таман си е
Фежинки, веќе една недела си имаме проблеми со доењето. Си мислев дека е од скок, ама апликацијата вели дека скокот заврши пред 5-6 дена. 2 месеци и 10 дена сме и сега преку ден цица само 5 мин, после се откинува, прета со нозете и му излетува од уста мнооогу млеко, јас би рекла се што има исцицано, и после плаче. Навечер беше ок цицањето, ама сега и тоа се смени. Синоќа во 4 ми плачеше после подој. Има шанси нешто со желудникот да има проблем? Двапати имам прометено вака, цица, убаво му е, ги подзатвара очите и се откинува, и плаче. Кога го подигам малку ждригнува, не е од воздух.
Тоа што ке најдеш на интернет е просечно, да кажеме кај 90 % од бебињата. Секогаш има исклучоци. Синко лази од 6 и пол месеци а просечно децата лазат од 8 9 месец.
Здраво. Како изгледаат креветчињата на вашите бебиња ? Имате ли играчки, мечиња кукли..? Или само перница и ќебе? И дали сте повеќе за вреќа за спиење или ќебе? Вчера малата се покрила преку глава, среќа на време приметив(беше црвена во лицето и некако тешко и брзо дишеше) па ја облеков во вреќа. Ама со мм нон стоп се караме дека он е против вреќа, жешко и било така. А не е многу наоблечена и поарно да и е малку потопло отколку да се загуши, или? Да напоменам дека сме во Германија, подруга е климата. И лошо е секој ден да ја бањам? Дека и за тоа стално се караме. Некогаш ми се иде да си ја земам ќерката и да се отселам. Мм многу се промени од кога се породив, "сѐ знае".
Мила ние сме 2 месеци и 2 дена. Исто така деновиве и кај мене одбива да цица, ептен кога ќе изгладни тогаш цица. Цело време ја цица раката дури почнува да бљуцка од што ја пика целата. Навечер заспивавме на цице но сега и кај нас се смени, вришти додека да ја на молам да цица, ќе цица пушта и мислам заспала но ги отвара очите и почнува да кенка несака да заспие и морам да ја нишам и шетам па тогаш заспива. Кога завршува скокот, колу трае?
Играчки не треба и перниче да има на дофат, мојата уште не седнува, не лази па кај нозете и се. Вреќа е подобро ако се одскрива, ако го покриваш со ќебе, а е малечко тогаш рацете секогаш надвор, доколку фаќа се, вреќа имаш само со дебели рамки, памучни и тенки. Не го облекувај многу за спиење ако е покриено. Не е воопшто добро да е потопло, од претоплување доаѓа до иритација на кожа, во некој случаеви викаат дека ненадејната смрт кај бебиња е од претоплување, затоа во Австрија/Германија нема бебе кое носи капа, ни во болница.
Моето се роди во октомври,до 2 месеци го бањавме секој ден,фати ладно па по препорака на педијатар преку еден ден, сега откакофати топло го бањаме секој ден од причина што се поти.
Иначе ние ја бањаме секој ден, тоа ни е дел од рутината. Не се карајте за глупости, посебно не околу бебето. Уживајте во заедничките работи, тоа бебе еден ден ќе порасне, ќе ве "батали" кога ќе биде самостално, вас ќе ви е криво што таа година кога сте имале шанса да гледате како ужива вие да го бањате, вие сте се карале дали е добро или не е. Спуштете ја топката малце, опуштете се и вашето бебе ќе е пресреќно, верувај осеќа тензија.
Во креветче нема ништо, ама баш ништо. Чаршаф со ластици и наш тенок јорган напикан под душекот затоа што од страната кај што креветчето е до ѕидот, он се потпира на даските со грб и така спие. За спиење исклучиво вреќа. Го покривав со тетра до кај месец дена. После тоа вреќа до ден денес. Има секаква дебелина вреќи кај нас, а тек па таму. Го бањаме декој ден, 10+ е.
Исто и кај нас мора со нишкање да се подзаспие и на крај цице. Посебно околу 19:00 има такви крзи. А скокови цело време има во 8 недела, во 12, во 19
Мене обилно ми прави така околу 22 часот, а се трудам да заспива во период од 20:45 до 22 максимум. Знам дека има нон стоп скокови, сакав да знам за овој сега колку трае