Значи јас претерувам со облекување за спиење Боди по кратки, пижамчиња по долги и чорапчиња. Го покирам со тенко ќебенце памучно. Неколку пати го наоѓам откриен, се околу него гура со нозете. Сега по ново го пика показалецот во уста, и со него чепка во устата и се задавува. Не знам како да го одвикнам, мал е, 3 месеци.
I moeto spie so dolgi tenki pizamcinja, pokriena e so kebe. Tuka e zamrznuvacka i vo leto navecer taka da... moze i malku i e
Јас бев така, па слеков бодито и само по пишамчиња по долги, чорапчиња уште пред месец дена докторката "ми забрани". Сега видов дека се поти, нервоза жива, а и запчињата ја мачат. Вчерс спиепе само по боди на долги, одморив конечно ама кај нас во стан јас вријам од жешко.
Женски, ние денес бевме на контрола 500г сме напредовале, 6.500кг 67цм, за 3 дена полниме 5 месеци. Беба е цврста, напредна, бесна. Пошо се што ќе фати нервозно бутка во уста и стиска ептен јако, плаче и се буди на вечер, ми рекоа дека запчињата ја мачат ептен ( веќе месец дена гледам бели запчиња ама никако да пробијат). Мачкав до сега со маст по 6 пати на ден, глодалки во фриждер, ланче ама сега ми препишаа пред спиење да и давам сирупче Блокмакс по 2мл. До сега мислев дека мора да има натечено непце за да никне забче ама немало правило, кај вас како беше? Друг совет околу исхрана почниме на сабајле со малце овошје, 2-3 саати пред спиење со 130г каша од житарки и зеленчук, за заспивање пак доење.
Прво ќе почнам со овошје па зеленчук, овошјето свежо не обарено, на 3 дена ќе менувам намирница. На почетокот нема баш да гледам на саат, или ако гледам тоа ќе биде после саат време од цицање , ќе проба неколку лажички па после пак цицање. Јас така би правела.
Ние сме веќе почнати со вкусови, Австрија, а и тука педијатаров советуваат со житарки, Македонија е сосема различно во се од Австрија, јас на почеток збунета бев пошо заглавив тука со коронава ама малава сепак таму ми се води. Пошо веќе месец дена сме со вкусови, сега било на ред цел оброк да се дава. Сите тука се чудат на советите од Австрија, а пак таму не им е јасно апсолутно ништо во врска со исхрана, облекување на бебе од тука. Таму на 6 месеци имаат скоро се пробано.
Како ги третирате корупките/ лушпите на главчето? Сестра ми ми кажа таа на внуката и ставила еднаш бекутан масло, стоело некој ден и по капење тие паднале и намала веќе( тогаш внуката беше околу 5 месеци а моево 6 недели). Совет некој?
Има масло во аптека против корупки, пола саат пред капење се става, потоа со нежно чешелче од сите страни убаво ќе чешлаш и ќе му ја сусиш убаво косичката.
А зошто толку да се брза со цврста храна? За да имаат пробано се на 6 месеци, од кога почнале со дохрана? Според мене ,нема потреба од толку рано воведување цврста храна, цел живот ќе јадат, лека полека се ќе биде, нема потреба од брзање. Мој став, не велам дека така треба да е
I jas se soglasuvam! Majcinoto mleko sodrzi se sto mu e potrebno. Dokolku ne napreduva i ne mu e dovolno mlekoto se poznava po bebeto,ne napreduva,ne polni peleni,pedijatrite znaat i kazuvaat deka im e potrebna dohrana(bilo obrok ili ad ako e pomalo). No dokolku e vo red se,posle 6 meseci ili eve posle 5.5 moze da probuva no ne da mu zamenuva obrok,tuku kako razlicen vkus da se proba,lazicka dve... Malku ne mi e jasno ova,ako ima nekoj postrucen neka pise.
Ааа е тогаш е друго, да би требало више да има цел еден оброк. Јас мислев уште пробувате извињавам се Тогаш цице, па каша, па цице цице цице
Зошто не знам, само знам дека бебиња во Австрија јадат сладолед, тука со страв даваат на две години што се вика. Верувај ако дадат еднаш сладолед, месец дена не даваат шекери ама до толку да се пазат како тука не. На 10 месеци јадат тоа што јадат родителите, во тема дохрана тука на Фемина читам дека со страв даваат ориз не познавам таму бебе што на 6 месеци почнало со цврста храна. Тука сретнав мајка која на 1 годишно дете уште му дава блендирани кашички, Австрија на 2 години сами се облекуваат, и сврзуваат реченици, тука јакничка на 5 години уште чекаат тато или мама да им облечат. За воспитување на дете им симнувам капа, а за исхрана што е правилно не знам, не сум доктор. Ете на пример кој во Мк дава на 4 месечно бебе прва каша ориз?
Takvi se preporakite na mojot pedijatar (moze gresi)primer: Oriz morkov tikva so toa se pocnuva. Posle 1 godina ne go delam od nasata hrana my davam se. Prvoto dete ne sakase da jade nisto samo supa,jogobela,puding , biskviti,jajce retko,kiselo mleko i sl... Vtoroto jadese se,posle pocna da ne jade. So tretoto neznam malo esweat:.. No sepak bi pocnala so zelencuk za da moze da prifati da go jade,realno mn e pogrd od ovosnite kasi ,se nadevam ke se nauci. Zatoa prasav.
Мојава матична е така проевропски ориентирана, ми препорача од 4 полни да почнам со немлечна дохрана, и тоа не само неколу лажички (освен прв ден) , туку со секој следен ден само зголемување на количината, друг немам слушнато тоа да го препорача. Сепак, јас една недела пред да направиме 5 почнав со вкусови полека, еве сеа за некој ден ќе стигнеме до оброк. 5 ипол месеци сме.. Не знам да не е рано за оброк, ваљда не е. Све живо испробавме..
До сега за морков,компирче не сум имала проблем, за карфиол не верувам дека ќе е воодушевена ама ќе пробам. Мојава од банана се гади..
Ние сме 5 месеци полно за 2 дена, па пошо пробавме со вкусови сега ни рекоја оброк. Малава и онака ми е воодушевена од храна со лажица, само прета кога ќе види дека чиничето нејзино е спремно, ќе и давам од денес колку сака. До сега омилена и е просо морков и круша.
Па и јас му давам колку сака, скоро цела каша јаде од 120 гр. Исто и мое бебе обожава храна се тресе цел го токми муцето хахах. Само тиквица со ориз бљак му беше, не сака тиквица. Јас дадов ориз и corn на хип, тие се 4+ ова просо од 6 месеци ваљда ќе му дадам,еве за 2 недели 6 сме.. Месо кога ќе даваш? Јас планирам од кај 7