Prasanjeto okolu voveduvanje na hrana moze da bide predmet na golema diskusija kako i polemiki edno e jasno da ne e porano od 17 nedela, a se drugo e pravo na educiranje, soveti od pedijatarot i na kraj sopstvena odluka. I nie ne ziveeme vo Makedonija i preporakite bea jasni od 4 meseci pocnete so vkusovi, sega eve skoro e 5 meseci se spremame za obrok.I mene uste mi ja matat glavata odredeni namirnici citav i makedonska i ovdesna literatura i uste tolku se zasemetiv i resiv da dobijam tabela od pedijatarot i da odam samo po nea.Bidejki razlikite se povekw od golemi a jas nitu sum strucno lice nitu pak mozam soodvetno da rasudam sto e pravilno a sto ne. Taka da sekoj so sopstvenite ubeduvanja, mislenja i odluki.
Јас сум заглавена тука и едвај чекам да си одам за консултации, ќе видам таму што ќе ми кажат, др.Марина се води според нив и таа ми рече исто просо,киноа да и давам одма како први каши. За месо рано е ама исто мислам дека ќе ми предложет 6-7.. појма немам. Слушам тука,слушам таму и главата тапан.
Женски, за дохранава ве читам шо коментирате. Мојов ќе полни утре 3 месеци, здравје има време барем уште 2 за почнување со нови вкусови. А нели треба дете само да седи за да се почне со вкусови? Кога седнуваат саглам, во кој месец? И според доктор Сајковски, подобро било да се почне со зеленчук бидејќи е блуткав, а потоа овошје.
Кај мене првото почна стабилно да седи од 7 и пол медеца, седеше она коа ја држевме ама сама касно почна, така шо тоа не е репер. А за зеленлукови или овошни..зависи какво ти е детето..има деца ни тоа ни тоа не јадат..шо ќе ти се падне тоа
Сами седнуваат откако ке почнат да лазат. Синко почна да лази на 6 и пол месеци, ама добар дел од бебињата лазат покасно, 8 9 10 месеци. А ти да го ставиш во хранилка можеш и на 5 месеци на најспуштено ниво. Сепак јас не би ставала да седи без да го види ортопед. Дигестивниот систем на бебето е спремен за храна после 4 месеци. Ама, јас не би почнала толку рано. Освем ако има причина за дохрана.
Majki sto koristite za lica za bebe 2 nedeli staro nafrlana mi e na liceto ,neznam dali od bacuvanje ili dali sto se grebe so racinjata ili pak sto se nappnuva koga place pa i iskacaat kako bubulicki ?kako da tretiram ?
И мојот се знае се додека не види дека јас сум била во право а тоа е во 90 % од работите.... Врека купив и беше преголема и никогап не ја искористив зимата бевме со кебе до појас а сега со фротирка исто до појас покриена.... Ам сега пошто сме поголеми ја покривам дури кога ке заспие пошто ако ја покријам порано рита со нозете и си ја зема фротирката да ја јаде... А кога ке се разбуди пошто сме со апликација babyfon директ кај неа пошто одма си ја зема фротирката да се игра и мене деновиве ми идеше да се одселам
Ние денес бевме на педијатар месец и една недела сме првата контрола на една недела беше 50см и 3500кг сега сме пораснале 54см и тешки сме 4400..педијатарот ни рече супер напредок и кажав само на мајчино дека е и за какањето на 3-4 дена искоментира не е во ред обично деца на ад имаат запек..а нас не ни е запек течна столицата му е само му е на 3-4 дена..за грчњви и кажав пробавме колиеф,колипрев, и бекутан и од никои немаше подобрување и секакви прекинав неколку дена па рече да пробаме со еспумисан ама тие се симетикон исто како бекутанот и се двоумам дали да ги земам? Ни го смени и пробиотикот му давав биогаја а сега незнам моментално не е со мене рецептата да видам.. Што мислите за тежинава таман е за месец и една недела?
Тежината ти е супер... А според мене со капки за грчеви не се оптоварувај кај нас сами од себе исчезнаа а пробавме се и исто беше....а зА сролица мојата тој период какаше на секој подој..... А и давав биогаја... Ама секое бебе е различно
Тижината е во ред ама со столицава малце утнал. Доенчиња толерираат до 10 дена, ние сме само на мајчино од старт па колку што знам така е, од Ад имаат повеќе запек да ама не прават воопшто проблем и за доенчиња и тоа најнормално е. Иначе јас пазев многу на храна, давав капки Антифлат се викаа, па посл Биогаја (од 2 месеци оти не бевме Мк). Верувај салата прв пат каснав на 4 месеци, грав и грашак уште немам ама не сум ни љубител, овошје ми беше забрането, крадтавиза.. абе само ориз јадев и малава имаше грчеви пак, така да секое е различно. Кај вас плус можно да е од шише што пие, па голта повеќе воздух. Имаш пробано со тие против колики?
A mozno li e da mi se nafla vaka ako ja videl neloj pred 40 dena a imal odnosi ?i ako e taka dali ima nesto so mozam da napraam za da pomine
Глупости, нема такви работи, ако мислиш дека и млекото ќе ти секне ако излезиш на вечер, не е точно. Нит 40 дена пазев, нит бабини деветини еве не уште доиме, беба е здрава и жива. Доечки акни имате и тоа секое дете го има и тие што биле 40 дена дома без никок да ги види.
Nemojte takvi raboti da prasuvate,no sence! Pa decata sto ne se rodeni na Balkanot(zosto samo kaj nas ima takvi veruvanja), ne se nafrlaat,ne placat... Ve molam bidete majki, ne bajacki. Nisto ne e ke se povlece samo.