Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Штом се 8000 сте ги добиле од општината, не од социјално затоа може не ви ги побарале сите документи.

2. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    5.195
    Прво немој да мислиш дека грчевите се од тоа што сега е само на твое млеко туку едноставно почнуваат сега околу 14 дена..Јас пробав 3 вида капки и биогаја пробиотик и од никои не му поминуваше сега сите ги баталив оставив сами да му се средат цревцата..си плачи пак и со капки и без дури можам да кажам од ко прекинав со капкиве помирен е...за какање и ние какаме еднаш на 3-4 дена ама тоа е несакам со бабски работи топломер,гранче од сардела или незнам што да го олеснувам..се мачи стенка и ќе се искака...чајче му давав од ким и тоа не давам сега..му давам само бекутан од анасон по 50мл во денот и тоа не секој ден преку 3-4 дена или ако е пожешко..иначе и ние сме на мајчино само..само смирено нишкај го или на нога легни го со стомачето и тапкај го по газето ќе поплачи дури не му помини дури не му се средат цревцата

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Ние од болница имавме како инфекција во очињата, како гурелки со малку секрет. Потрошив едни капки торбекс,чистам со камилица. Од вчера пак како да се јави особено во левото око, денес е поизразено и скоро цел ден си има секрет. Сега не знам, дали е инфекција или е настинато...Др рече ако продолжи да земиме брис да видиме дали е инфекција. Некои искуства ваши? Преѓе малку му капнав и млекце...

4. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    3.998
    А може му е запушено и очното каналче и џабе капки. Треба масажичка само да му правиш за да се отвори каналчеѕо и да мине. Му солзи ли окцето? Каков е секретот, жолт, зелен или бел?

На Dikinzi и SanelaS им се допаѓа ова.
  5. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Jas davam kolief kapki za grcevi po potreba i posle posla saat biogaja , i se smiruvaat nema grcevi i si polni pamers so kaki sig 5 6 pati ma den. Denes pravime 18 dena. Ili i e takov metabolzmot ili i ponagaat stv kapkite so kombinacija. Stavam termoforce samo navecer posle banjaje ako vidam deka se grci ,no vezbi ne i pravam bidejki si kaka. Probaj smeni kapki moze ne i ponagaat toa sto i davas

6. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Секретов е жолт. А Која боја на што укажува?

7. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Мајки здраво,бебето ми е 4 дена старо па ме интересира ваши искуства,на колку време и давате да цицат и по колку ви трае еден подој од града? Затоа што многу тешко го будам за цицање...фала ви :inlove::inlove::inlove:

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    492
    . Многу се напрега бебе, се вцрвенува во лиценцето. Дали е од грчевите?

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Моево исто. Ако е со плачење грчевите се, ако не само се напиња за да кака или прдне.

На Филотеа и macufce им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас му давам секогаш кога ќе побара. Има бебиња брзо ќе се нацицаат, моево си цица и по еден саат (претходната вечер цицаше саат ипол). Ќе си направи паузи, ќе се истегне и си продолжува. Ако ја исцица едната града му ја давам другата ама никогаш не го прекинувам, чекам он да се тргне. На почеток ако спиеше подолго го будев, сега не.

На Bilbilce и Филотеа им се допаѓа ова.
  11. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2018
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    242
    @lavinija28 земете брис исто и кај нас беше од болница излеговме со инфекција баш со секрет штом има секрет не е очно каналче. Стававме тобрекс ама не ни поминуваше после со брис се испостави дека е инфекција која не реагира на тобрекс па ни сменија цитерал капки и одма се среди.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    И кај мене е иста ситуација. Жолт секрет има и и солзи окото. Кога станува од спиење е ептен исушено. Др вели ништо да не правам, ќе се среди само ама веќе една недела е така. Чистам со камилица. Во среда сме на контрола па ќе видиме што ќе кажат сега

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Абе ајде, оти толку си ја знаеле..мајка ми цел месец се мачела со мене не сум ставала на килажа, ете жената една од тие што имале проблем со жлезди, па се трудела безуспешно,на крај оризова вода :^)
    Свекрва ми на 4 месеца и секнало млекото од нервоза , маж ми вриштел пиштел кила фанал опериран е на 4 месеца, не и текнало да се провери, аха цица..го заспивале со нишкање на нозе и така спиел цела вечер..и цело време само во раце ..кажи ми..тоа знааење е околу дете ? Се потрудела со нешто да направи да и текне ? Ни на мајка ми ни па на свекрва ми, и сеа ја од нив да слушам ? Ја стално баам да се следат потребите на бебето..ама кој да ме слуша |(

Мила, кај мене малата од сам старт кака на 2-3 дена, стално ова овде го пишувам.:hug:

Чисти си физиолошки.

На Mantub и elenaklasik им се допаѓа ова.
  14. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    И мене педијатарот ми кажа бекутан капки, ама јас сум скептик за сите производи на бекутан и не го послушав па си земав еспумисан. Помагаат сега за сега.. Фала на одговорот.

@Bubish26 фала ти. Ќе му мине ваљда..

@Dikinzi педијатарот исто ми кажа, да не се плашам.. Инаку те послушав за повеќе работи, сега ќе го бањаме малиот па кога ќе заспие ќе те означам и ќе ја раскажам случката.

На mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  15. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Е вака се осеќа мажот ми коа ќе му речам "Ќе праиме дома муабет" :D Сеа не знам дали ме пцуеш или :D:rofl:

На Fallen.Angel, elenaklasik и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Можеш ти да си вариш чај од ким и да го пиеш преку млекото колку толку ке му помогне на бебе

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    Леле и моето е постојано со двете раце во уста значи постојано! И му доагаат нагони за повраќање ама одвикнување малку потешко ќе биде, така ми се чини :x:D

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MimiG

MimiG Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    199
    И ние на почеток имавме мака со доењето, беше на околу 2-3часа и траеше некогаш и по 1час бидејќи заспиваше. Кај мене се среди кога беше месец одприлика и сега ни е најубаво кога цицаме :l:

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.274
    Ние со тоа мака водевме 5 месеци, конечно недела дена како бебе нема залепени трепки и засолзено окце. Не помагаа ни капки ни марамчиња ни масажа. Само од себе си помина. Исто имаше затнато каналче

На Dianas и Dikinzi им се допаѓа ова.
  20. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    Можеби прашањето не е за овде. Многу темни подочници имам (од неспиење). Модри, како некој да ме тепал:^)
    Ставам пудра и коректор кога одам некаде ама пак се познава :|
    Што би ми препорачале, крема некоја? :)