Душичка мила, за да боли не ја боли. Да не ти е облечена премногу. Камилица сега не се препорачува да се става дека била алергена, освен со физиолошки раствор со ништо друго не би мачкала јас.
Те разбирам ама ние тука неможиме да ти кажиме што да мачкаш, може да направиш поголем проблем. Ако имаш пријателки со бебиња замоли ги да пратат слика на нивниот педијатар.
Тогаш не е од жешко, ете најдов нешто за бебешки акни, можеш и ти да прогуглаш, не е ништо опасно. Знам сакаш да ти биде со чисто лиценце, ама ќе и се ичисти полека, не се сеќирај. Баш @Kallias2 кажуваше и кај неа малата имаше. И поминаа сами.
@Fallen.Angel од искуство мое, молчев претходно на сите, сега сите ми се качуваат на глава. Никој не ги слуша моите одлуки. Не знам добро да те советувам, бидејќи и јас сум истата. Ама можеш да пробаш, викни ја горе на кафе и објасни и. Кажи и дека ти сфаќаш дека е постара и она чувала деца. И дека сакаш да си фатиш ред сама. Дека треба да сфати дека сакате и вие како родители да се запознаете со бебето, неговите потреби и да се прилагодите едни на други. Ете речи и, сега го бањаш, утре ќе идам до продавница ти ќе го чуваш. За одење по гробишта шта речи. Мислам ок е се, ама со дете старо 2 недели и во време на корона баш и не требала да го направи тоа. Или сака да бидеш лоша, па се додека се мота меѓу народ и без да пази, нема да и дадеш да го држи. Пробај онака со разговир, иако познат ми е тој тип на свекрви, тешко дека ќе се смени. Но ете дај и уште една шанса. Во спротивно како што пиша @ddevojce (алал да ти е за карактерот), почни да завземаш став, оти после па ќе дојде дохрана па ако не слуша ќе има кавги и за тоа.
Ние во последно време сме само на цице. Кога плачеме, кога се стегаме, кога ни се спие и онака , кога ни е досадничко само се врти на страна покажувајќи со муцето дека сака да цица. Така заспива, само што сум го легнала-станува. Смешно ми е, сопругов кога го држи му се врти и му ја шмука раката се чудам дали е гладно толку или му станува навика за да се гали. Ако го шетам низ соби подзаборава ама пак се врти и бара. Понекогаш се мислам како да го забавувам. Ќе видиме следно на педијатар како ќе напредни, некогаш ме фаќа страв да не не е најаден а истовремено си велам па и да не го боли меше од прејадено (оти машала алчно си е). ☺
Моето на све живо се врти да цица, дали маж, жена го држи небитно Живи бруки, а добро напредува на контроли
Види и на фб има страна Soba za doenje i ad имаат членки пишувано за ваков проблем Секако консултација со педијатар обавезно
Jas i davav da cica koga sama ke pobarase sto e i normalno nikogas ne sum gledala na saat. A na pocetok e normalno da spie podolgo.prvite denovi spiese i po 4 5 saati bez da stane za jadenje. Sea spie po 10min.nabrzinka hahahaha
Sega se slusnav so maticnava , mi dade da mackam so eozin 2 pati dnevno,no tuka citav mn od clenki deka nemali nikakvi dejstvo duri i poloso bilo mn ja isusilo kozickata. Skeptik sum
Баш досега си го мислев ова да не претерувам, да не го ставам пречесто на цице ама си сака. А и кога е кенкав само цице го смирува ништо друго. Дури и почна почесто да кака. Сега гледам и ти си пишала, а близу се родени, па претпоставувам такви се за возраста
Никако, сами по себе ќе си поминат, секое второ новороденче ги има, бебешки акни се викаат и минат сами по себе мачкала не мачкала крњма. И мојата имаше, не толку колку што има твоето ама имаше и траеја 5-6 дена макдимум, ништо не ја мачкав, си поминаа сами по себе.
Сега од памет се извадив. Го пресоблекував и на бодито имаше малку крв.. папочето му падна пред неколку дена, ставав банеоцин прашоче и поминував со алкохол, гледав да не го притиска пелената и му ставав стерилна газичка. Сега откако му е паднато педијатарот кажа исто пак со алкохол и со прашоче, ама не знам од кај оваа крв и дали е страшно. Не е многу една мала точка. Ја исчистив и не му течеше како засушенко беше.. нормално е или да одиме утре до кај педијатарот пак?
Сакам да искоментирам за случките кај @Fallen.Angel со нејзината свекрва. (Нема да избегаме од темава, зашто сепак се однесува на бебињата) Во однос на одгледување на децата, првична улога имаат родителите, па потоа се бабите и дедовците. Во прилог на ова, ќе споделам подолу видео од еден психолог кога учествуваше во Телма Амбуланта. @Fallen.Angel , јас би те советувала колку шо умеам, а ти преземи како шо мислиш во наредниве дена. Те разбирам како е кога не ти излегуваат зборовите од уста, ти се кочи и јазик и мозок. Сепак мораш да постапиш со убав начин, за да си го зачуваш авторитетот. Ако продолжи со невкусни постапки, како земање бебе насила, мешање во доење, кажи ѝ на фин начин "ќе те замолам првиов период дури е мало бебево, да го запознаам подобро јас, за доброто на бебето, му треба мир, цицање и спиење. Ако го тегнеме вака и двете, не е добро за него, се вознемирува повеќе, се плаши. Подоцна да пркне, ќе можеш да го земеш да го подржиш итн. Ама сега и нему му е сѐ непознато, како изгубена честитка е, те молам за смиреност. Кога ти го граба, речи ѝ полека, остави ми го да не го клатиме двете, чекај ќе го средам". Одбери некој збор начин на кој шо мислиш дека ќе успее, ако сфаќа, ако не, викни ѝ. Немој да ти е жал да си кажеш став, кај ти е тешко дур го запознаеш, уште таа да ти ствара притисок. Друга работа, мислам дека добро е маж ти да си го поземеш на своја страна, иако е неопределен. Значи со кого ќе живее маж ти понатака? Со вас двајцата. Секако му е важна и мајка му и почитта кон неа, ама кога веќе има напнување од нејзина страна, а ти си тазе мајка и трпиш, мислам дека треба да ѝ покаже. Секако многу подобро е сите да се разбиравме, да бевме среќни заедно и секој да си има осет. Кога не е така, се разговара. А свекрва ти да ја прашаш, среќна е со таквите постапки, делува некако, помага? Тикви. Е па објаснете ѝ да закочи. Со маж ти треба за сѐ да разговарате, уште порано ти велев, нема ништо лошо во тоа. И ако му објасниш како се осеќаш, ќе сфати. Некогаш мажите не гледаат какви се нештата, а жениве сме опасни. Знај дека вие сте важни заедно, вие градите семејство. Тој со неговите е друга релација. еве го видеото, се надевам ќе ве охрабри.
@flower30 , @elenaklasik фала ви многу. Има смисла можеби со тие зборови ќе си ја сфати грешката. Гледам уште од почеток како функционираат дома и ми беше чудно. Таа единствена жена цел живот командува и сопруг и два сина и затоа сега се осеќа загрозено кога не и се слуша зборот и кога нејзиното не е последно. Не барам јас да бидам главна и контрола да имам, само сакам мир. Веројатно треба да и објаснам јас лично бидејќи до сега за да избегнам конфликти за секој проблем зборував само со мм и го терав тој да ги решава работите со неа. Еве сега го нахранив и го оставив да го почува додека спие а јас да си зачистам малку. Денес не смее да се пожали, и пред 3 часа пак го чуваше додека набрзина излеговме со мм до маркет и до аптека. инаку пред тоа подналутена ми беше и само ми кажа што имам за јадење и воопшто не дојде да досадува. Не знам дали сама си сфати дека не е во право или сака да ми се лути за да и се извинувам, ама тоа нема да биде, не е во право за да и се извинам.