Ako e gladen veruvaj ke slusnes hahahah Ostaj neka spie ne go budi so sila toa uste neznae kaj e sto e poleka ke si fatite red posle nekoj period.
@Fallen.Angel ајде може ќе сфати. И @elenaklasik многу убаво напиша и во право е. Е јас сум таква, кога треба да прозборам станувам како камен. Како да ми се парализира телото и слушам, а не можам да одговорам. Ама моите кога се мажев ми викаа да сум ги слушала, да не сум се карала, јас да сум се прилагодела на фамилијата кај што ќе одам. Ок е, еве пример свекрва ми и свекор ми се добри луѓе, ама тие некои постапки особено кога си тазе родилка и наместо поддршка добиваш критики, многу болат. Или еве и моите, за се имаат коментар. Е после кога ќе качев притисок од нервоза, сите 4ца ми викаа не се нервирај и чувај си го здравјето. Ама не бива така. Се надевам ќе се среди ситуацијата и конечно ќе можеш да здивнеш на раат и да си бидеш среќна и опуштена со мт.
Јас од таа причина многу се радувам што не сум во Мк. Мм ќе биде со мене цел месец после пораѓај и ќе имам бабица што ќе доаѓа да ми помага дури ги научам потребните работи на почеток. А тој што сака да се меша, пак ќе си најде начин. Мојата свекрва, без никој да ја праша, си има направено план на дошла тетка на мм да ни помага (таа не може, а не и е мило да дојде мајка ми). Па ми прави филмови, као демек, тетка му нема деца, внуци и никакви обврски, а е и пензионерка, па да не морало мајка ми да губи пари и денови од работата . Демек ја жали. Јас и велам, ние си имаме друг план, а и да треба некој да дојде секако тоа прво ќе биде мајка ми. Ама ич не и стана арно, кај мене нема нервози, јас си кажувам директно што си мислам. Не е она таа што треба да ми прави планови и ред да ми става.
Можеби и ние утре коа ќе дојдеме на нивното ќе сакаме да им укажеме на некои работи..ама тогаш ќе треба малцеда размислиме, како ние не сме сакале мешање така ќе нејќат и они. И сето тоа е во ред, детето треба само да го оставиш да се снаоѓа, и да знае да се снајде во секоја ситуација, нормално да бидеш тука кога ќе му притребаш. Ако се форсираат некои работи само негативен ефект можеш да добиеш. Чист пример : Мајка ми : Оди испадни 2 дена седиш дома, нека те фане воздух. Јас :Нејќум дома ми се седи. Уште еден пример : Мајка ми : Гледај да не си дојдеш во ниедно време.. Јас : Се прибирам дома кога оди на работа..5 и пол сабајле
Pa mojot pedijatar mi rece da tretiram so eozin , bez da gi vidi ,rece infekcija bilo normalno e da cistam so toa
Кај нас кога му искочија акните од естрогенот што го примил од мене имаше по 4-5 на образ. Кај вас се гледа дека има доста повеќе и јас на твое место би го послушала докторот.
Не ми личи ова на бебешки акни. Моето имаше воопшто не изгледаа вакви, имаше во пределот на образите под очите,ситни црвени со малку бело внатре,не вака бело со врвче. Мачкавме Еозин ама видовме нема фајде и после не мачкавме. Како и да е до 40дена му поминаа. Но консултирај се со педијатар да не е некоја алергија
Најпрво биди смирена. Биди помудра од неа. Биди силна! И јас имав ваков сличен период со свеки кога се породив. Се што правеше она, ме иритираше. Дури и кога ништо не правеше. Истото тоа - земање од раце, коментирање:да не е гладно, да не немаш млеко, мали му се чорапчињата, мало му е бодито, кога цицаше, кога спиеше, мораше она да го бања. Јас и велам не од таа крема, она баш од таа му става. Јас и велам не чајче, она го зела шишето и му дава чај! Првите денови си ќутев, пишував и тука баш за тоа. Маж ми беше известен за се. Често ја опоменуваше, ама она си тераше по свое. Ама ми пукна филмот еден ден и почнав да и враќам со коментари за да и покажам културно дека мое дете и јас си знам најдобро што и како да правам со него. И кажав дека со такво однесување не ми прави мене лошо, му прави на бебето. Ја излажав дека чајчето што скришкум му го дала било старо 3 дена, и да ме прашала ќе дознаела! Се уплаши и веќе не помисли на чај! Нареден пат и велам ќе прашаш дали смее чајче, колку и слично, а не да се прави мајка бр.2. Јас и велам не го вади на балкон зошто е настинат-она го извадила. Среќа свекор ми е разбран човек, па често и пред него коментирам, за да ја изделка малку. Колку и да се нервираш, таков човек како неа не се менува. Жив пример имам дома. Гледај си го детето. Уживај во мајчинството. Ама прво покажи и го местото на културен начин.
Moze izgledaat epten loso na slikata deka so blic ,oni se crveni da ama nw dotolku kako sto izg na slikata , a i ovie se nekoi crveni samo nekoi so gnojce malce belo vnatre. Se slusnav so maticnata rece infekcoja e da mackam so eozin. Koga e smirena koga spie koga ne se napnuva eve sega momentalno spie i gi glesam potsmireni se a se napne poc e da place i se screvnuvaat
Ke poslusam ke vidam den dva kako ke bide ako ne ke pojdam kaj nea ,izbegnuvam sega da odam radi visrusov inace odma bi posla
Не е инфекција, колкаво е бебето? Како може инфекција од што? Нема врска, тоа се бебешките акни, ни потпатено е ни инфекција. Миј му го лиценцето со водичка само и не мора ништо да ставаш. Еозин не е штетно ама ти викам нема потреба ни од него. Ќе видиш сама дека ден за ден ќе се намалуваат и ќе исчезнат преку ноќ што се вели. Различно е кај сите бебиња, кај нас за ова бебе беа црвени немаше бело внатре. Кај другите 2 деца исто скроз како на сликата кај вас, такви исти беа и поминаа. Ништо страшно, не се секирај ќе минат за некој ден
Ај добро утро. Да ве прашам за мајчиното млеко, во фрижидер колку денови може да стои? Некаде читам 24часа, некаде 3 дена, некаде 6 дена...... Што е точно? Имам од вчера 120 мл во фрижидер ми е. Утре ќе излегувам со син ми до дерматолог и да знам ако може да стои до утре, да не го фрлам да и го даде татко ми ако почне да плаче за јадење. Ај пишете ми вие што знаете за да знам што да правам.
Имав ставено и јас тука една слика од малава моја како пример за една мајка, и мојата беше вака лом направено, со си ушињата.. мене ми беше кажано дека се доечки акни, мачкав само со мајчино млеко и со мрсна крема за да не и го исушат лицето. Ми рекоа дека тоа е за ублажување ама дека сами од себе ќе си поминат и вистина. Ако ти е само на лице на фрлана мислам дека се во прашање доечки акни.
Моето бебе беше исто како твоето, само дупло повеќе брунциња на лицето имаше. Немаше место кај немаше. бебешки акни се тоа се чисти, или со толку многу изразено ран пубертет. Мене педијатерот тука у германија ми рече со црн чај да и го одмивам лицето и со крема за многу осетлива кожа за неуродерматит да и го мачкам. И помина, нема ништо. Не се сеќирај не е никаква инфекција. Со врн чај неколку пати у денот и го одмовај лицето со нњкои памукчиња или туфери. Чајот има кофеин и ги суши брунките и се смирува лицето. Ќе помине.
Ние сме веќе месец и две недели, еднаш ги потснема акните, сегс деновиве пак се појавија ама со послаб интензитет. Мислам дека е и од што се трие во мене кога ќе доцица. Е сега, на телово често е како нафрлано , др ме прашуваше со каков прашак перам и ми даде маст. Дали и вашите се нафрлаат така на телото или немаат воопшто брунчиња? Овие се ситни црвенки точки, некогаш ги понема, не знам од што зависи...
Како го облекуваш? На тело знаат да се нафрлаат од жешко или пак како што кажа триење од кожа на кожа, мојава кога цица и така задпива на рака кај мене, па ќе се испоти и одма знае да се поцрвени и сега ставам пелена на ракава моја за да не се поти. Иначе е нон стоп гола дома.
Bebeto mi e 24 dena pa i ja se cudev koa mi rece infekcoja ne mi bese jasno ni mene kakva infekcoja sega da mi fati. Ajde ke de obidam da ne mackam so nisto ke ostavam taka se nadevam ke pominat ,nema da se prosirat sega za sega se samo na liceto.
Па сега го облекувам по боди на долг ракав ,горно блузе/пижами и долни како пижами или пантолони затворени без чорапи (без ѕиври или хулахопки).ВАКА и спиеме... Низ дома понекогаш е покриено со претанко ќебенце...Се надевам вака не е многу наоблечено а дома е до кај 24/25 степени...