Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не си сама, и мојов е разголен.
    По боди со куси е и преку ден и за спиење. Ако го облечам повеќе, плаче, вика, не спие. Нозете топли му се и вака, какви ѕиври или чорапи, нема шанси.
    Ортопедот ми вика гледај го мажот ти како е облечен, така и него ќе го облекуваш. Велам мм по гаќи шета дома, на тоа ми рече како тогаш син ти би го облекувала повеќе. Женско да беше, според мене ќе требало да се водам, а вака по мажот ми.
    Особено бидејќи е машко, не треба да се прегрева. Вика памперс носи и тоа загрева, а не па плус на топлово да се облекува многу.
    Башка ако го облечам повеќе, се нафрла со црвенило и нервозен е.
    Дома одржувам на 23-24 степени.

На crazylady, Dikinzi, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    А широк повој ставате?

3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Женски, знам дека некои од вас имаат патовано со авион со бебе, па сакам некој совети. За 2 дена летам со бебе (5 месечно), прв пат летавме кога имаше 2 месеци, ужас беше. Пробав со доење на полетување и слетување ама џабе, изгледа пак сметаше притисокот, искрено и мене ми сметаше. Летам пак сама со неа и стварно ми е без везе цел авион да го крениме на нозе зарад нејзино пиштење. Постоет тампончиња за во уши за мали бебиња?

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Неее, јас суѓ породена Австрија таму не знает што е тоа. Ни женски не повивет. Брееј на жешково уште повој.. мене ми е зал пампер што и редам..

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не. Кога се роди, во Ремедика имаше ортопедски преглед и имаа напишано дека ехото е уредно, но да ставам широк повој.
    Се слушнав со Антоније и рече да не ставам ако е уредно ехото. Башка го однесов кај него на преглед и рече да не ставам, колковите му се супер.
    А јас па имав купено гаќички за повој. :D

На Thallia, kavadar4anka и lavinija28 им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    И мојава се одскрива, шутира се што е на неа ставено, а и интересно и е сега да става се на лице и се смее, па ми е страв дан почнит на вечер да си играт, а не ја видам. Сакам тенка вреќа да зеам ама пак јас имам уплав од жешко хаха. Од 3-4 сабајле ја земам до нас, па така да и ние ја грееме доволно.

На crazylady и RAK91 им се допаѓа ова.
  7. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    И
    Џа дали е гладно вагата ке каже а вртењето на страна може и за сон да е :) за забава можеш да покажуваш играчки
    Нормално е и кај нас беше така

На lavinija28 и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  8. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Штотуку родено бебе како да го облакам сега? И кај ги носите на педијатар бебињата, одбравте матичен?

9. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    508
    Нивната терморегулација не е регулирана уште, боди по кратки и тенки пижами или шпихозни можеш. Најубаво ке процениш сама или патронажна прашај.

10. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    12.295
    Дали ви се случило бебињата да се исплашат од вас?
    Двапати гледајќи ме, моево почна да плаче, и тоа она фацуле како за плачење кога го прават. Не знам дали беше од мене или од нешто му предизвика.
    Првиот пат, на тераса беше со татко му го држеше, и бидејќи терасата е со две врати странични, прво излегов од едната, таа ја користиме повеќе, а потоа ја отворив другата и дали од завесата нешто му се виде, почнав да му правам фаци, да го смеам, го сликав со телефонот и почна да го мурти устето и списка наеднаш, дури и позајде.
    Вчера исто во облекување по капење над него бев надвисната со косава дали се исплаши, стварно не знам..не заплака многу ама се осеќа од страв.
    Осеќаат вака бебињата страв?? Ај да е од непознати, ќе сфатам, ама од мене?!
    Толку страшно му изгледам или скраја нешто проблем дан има :worried:
    Три месеци има, се смешка инаку, почна и со глас по малку, има контакт со очи, анализира низ дома, се загледува.
    И се случи тоа попладне околу 19/20часот. Преку е ден е порасположено. Дали и дека му се спие тогаш, уморно од цел ден...

Последна измена: 16 јуни 2020
    На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Нема ништo се исплашилo нештo. Малo е уште и мojата да кивнев заjдуваше oд плачење.

На crazylady, *malenavolena*87 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Седиме неќна на тераса, мажот ми ја држи, вечерта кај 9 саат беше..и едно време малава прчи муцки и почна да плаче :D Ако си му далеку, и не е сигурен дали си ти ,или моментално си направила фаца што не ја знае, се исплашил :D Ништо страшно сега почнуваат да ги учат фаците и изразите на мајката и таткото, со тоа ќе знае коа сме среќни , весели..еве на пример големата кај мене..може да се деси да ја задрам со стиснати заби :D па се врти да ми ја види фацата дали ја карам или само ја задевам :rofl::rofl:

На Sexybaby86, Thallia, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Исто и кај мене од моето кивање неколку пати се има изврескано убаво :) сега се научи.... Исто и ако пренагло и пристапам а она е заиграна и така ми се има исплашено :)

На Larahappy, Sexybaby86, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    20 дена ќе сме од тати разделени, многу ми е страв дека ќе го заборави, сега ептен го сака, само кога ќе го слушне се смее и претка. 2 месеци бевѓе без него ама мала беше, сега ептен ќе ме боли ако бега од него. Од кога памтат ликови, а да не ги заборават на подолго време?

На Larahappy и Dikinzi им се допаѓа ова.
  15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Кој ден обично паѓа папоче?
    Леле втор ден тераме, јас сум скроз збунета и исплашена. Кај мене свекрвата е на помош и среќа она го пресоблекува, подригнува, прави некои работи што мене ми се страв во коски

На babyboy1 и Филотеа им се допаѓа ова.
  16. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.108
    Исто и јас сум после 2 недели
    На моето уште не му е паднато папочето, кажаа дека е нормално и индивидуално кога ќе падне. Обично по 1 недела паѓало

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    И моето е штотуку родено утре 1 недела,боди на долги го облакам и надоле ѕиврички.Претопло е сеа а за јули август ке почнам боди на кратки.

На Butterfly1107 и Филотеа им се допаѓа ова.
  18. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Нас ни падна 5 ден.

На Филотеа и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Нас на 8ми ден. Ок е да си збунета ама нема зошто да се плашиш. Гледај ја свекрва ти што прави и учи. Преземи си се околу детето, ништо не е страшно.

На Thallia, Филотеа, Cherry333 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Кај моето беше со штипка и на секое соблекување памперс мрдаше со нозете,ја поткачуваше и на 5ти ден му падна. Јас се убив од плачење,а да ме прашаш ќе не знам да ти кажам зошто (хормони) :D
    Нема што да се плашиш,тоа е твое дете, ти и мм го створивте, ти го роди,ти си мајка и не можеш да го повредиш :)
    И мене ми беше малку страв на почетокот,мајка ми ми покажуваше облекување,бањање, гледај како тоа го прави сврекрва ти и што е можно поскоро преземи си ја обврската, друго е мама кога ќе намести памперс,па уз пат и ќе го погали:)
    Нормално е да бидеш и збунета и ислашена,но со тек на време стекнуваш искуство и после само уживаш :)

На flower30, Bisera2020, Thallia и 4 други им се допаѓа ова.