Не си сама, и мојов е разголен. По боди со куси е и преку ден и за спиење. Ако го облечам повеќе, плаче, вика, не спие. Нозете топли му се и вака, какви ѕиври или чорапи, нема шанси. Ортопедот ми вика гледај го мажот ти како е облечен, така и него ќе го облекуваш. Велам мм по гаќи шета дома, на тоа ми рече како тогаш син ти би го облекувала повеќе. Женско да беше, според мене ќе требало да се водам, а вака по мажот ми. Особено бидејќи е машко, не треба да се прегрева. Вика памперс носи и тоа загрева, а не па плус на топлово да се облекува многу. Башка ако го облечам повеќе, се нафрла со црвенило и нервозен е. Дома одржувам на 23-24 степени.
Женски, знам дека некои од вас имаат патовано со авион со бебе, па сакам некој совети. За 2 дена летам со бебе (5 месечно), прв пат летавме кога имаше 2 месеци, ужас беше. Пробав со доење на полетување и слетување ама џабе, изгледа пак сметаше притисокот, искрено и мене ми сметаше. Летам пак сама со неа и стварно ми е без везе цел авион да го крениме на нозе зарад нејзино пиштење. Постоет тампончиња за во уши за мали бебиња?
Неее, јас суѓ породена Австрија таму не знает што е тоа. Ни женски не повивет. Брееј на жешково уште повој.. мене ми е зал пампер што и редам..
Не. Кога се роди, во Ремедика имаше ортопедски преглед и имаа напишано дека ехото е уредно, но да ставам широк повој. Се слушнав со Антоније и рече да не ставам ако е уредно ехото. Башка го однесов кај него на преглед и рече да не ставам, колковите му се супер. А јас па имав купено гаќички за повој.
И мојава се одскрива, шутира се што е на неа ставено, а и интересно и е сега да става се на лице и се смее, па ми е страв дан почнит на вечер да си играт, а не ја видам. Сакам тенка вреќа да зеам ама пак јас имам уплав од жешко хаха. Од 3-4 сабајле ја земам до нас, па така да и ние ја грееме доволно.
И Џа дали е гладно вагата ке каже а вртењето на страна може и за сон да е за забава можеш да покажуваш играчки Нормално е и кај нас беше така
Штотуку родено бебе како да го облакам сега? И кај ги носите на педијатар бебињата, одбравте матичен?
Нивната терморегулација не е регулирана уште, боди по кратки и тенки пижами или шпихозни можеш. Најубаво ке процениш сама или патронажна прашај.
Дали ви се случило бебињата да се исплашат од вас? Двапати гледајќи ме, моево почна да плаче, и тоа она фацуле како за плачење кога го прават. Не знам дали беше од мене или од нешто му предизвика. Првиот пат, на тераса беше со татко му го држеше, и бидејќи терасата е со две врати странични, прво излегов од едната, таа ја користиме повеќе, а потоа ја отворив другата и дали од завесата нешто му се виде, почнав да му правам фаци, да го смеам, го сликав со телефонот и почна да го мурти устето и списка наеднаш, дури и позајде. Вчера исто во облекување по капење над него бев надвисната со косава дали се исплаши, стварно не знам..не заплака многу ама се осеќа од страв. Осеќаат вака бебињата страв?? Ај да е од непознати, ќе сфатам, ама од мене?! Толку страшно му изгледам или скраја нешто проблем дан има Три месеци има, се смешка инаку, почна и со глас по малку, има контакт со очи, анализира низ дома, се загледува. И се случи тоа попладне околу 19/20часот. Преку е ден е порасположено. Дали и дека му се спие тогаш, уморно од цел ден...
Седиме неќна на тераса, мажот ми ја држи, вечерта кај 9 саат беше..и едно време малава прчи муцки и почна да плаче Ако си му далеку, и не е сигурен дали си ти ,или моментално си направила фаца што не ја знае, се исплашил Ништо страшно сега почнуваат да ги учат фаците и изразите на мајката и таткото, со тоа ќе знае коа сме среќни , весели..еве на пример големата кај мене..може да се деси да ја задрам со стиснати заби па се врти да ми ја види фацата дали ја карам или само ја задевам
Исто и кај мене од моето кивање неколку пати се има изврескано убаво сега се научи.... Исто и ако пренагло и пристапам а она е заиграна и така ми се има исплашено
20 дена ќе сме од тати разделени, многу ми е страв дека ќе го заборави, сега ептен го сака, само кога ќе го слушне се смее и претка. 2 месеци бевѓе без него ама мала беше, сега ептен ќе ме боли ако бега од него. Од кога памтат ликови, а да не ги заборават на подолго време?
Кој ден обично паѓа папоче? Леле втор ден тераме, јас сум скроз збунета и исплашена. Кај мене свекрвата е на помош и среќа она го пресоблекува, подригнува, прави некои работи што мене ми се страв во коски
Исто и јас сум после 2 недели На моето уште не му е паднато папочето, кажаа дека е нормално и индивидуално кога ќе падне. Обично по 1 недела паѓало
И моето е штотуку родено утре 1 недела,боди на долги го облакам и надоле ѕиврички.Претопло е сеа а за јули август ке почнам боди на кратки.
Нас на 8ми ден. Ок е да си збунета ама нема зошто да се плашиш. Гледај ја свекрва ти што прави и учи. Преземи си се околу детето, ништо не е страшно.
Кај моето беше со штипка и на секое соблекување памперс мрдаше со нозете,ја поткачуваше и на 5ти ден му падна. Јас се убив од плачење,а да ме прашаш ќе не знам да ти кажам зошто (хормони) Нема што да се плашиш,тоа е твое дете, ти и мм го створивте, ти го роди,ти си мајка и не можеш да го повредиш И мене ми беше малку страв на почетокот,мајка ми ми покажуваше облекување,бањање, гледај како тоа го прави сврекрва ти и што е можно поскоро преземи си ја обврската, друго е мама кога ќе намести памперс,па уз пат и ќе го погали Нормално е да бидеш и збунета и ислашена,но со тек на време стекнуваш искуство и после само уживаш