Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    И ние поминуваме низ истото. Не наспани ни ние ни бебуш.
    За тврда столица ни рекоа сливи (сок и каша ама ќерка ми не сака сок ) и јаболка.
    За непцата има гел кој знам дека мн помага GENGIGLE Baby, поскап е, ама има огромна разлика одма. Можеш да купиш и гел да десни,тој е 120 ден, знам дека често го користат ама не знам колку помага затоа што го немам користено.
    Некои мачкаат со бело вино, јас искрено не би го направила тоа ама ако не ти пречи може и со тоа да пробаш.

2. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44

pozdrav se izvinuvam od moblen pisuvam bi te zamolila da mi kazes koi simptomi gi imase tvoeto bebe dali ti povrakase non stop posto i malata moja ima 4 meseci i eve 1 mesec non stop mi poraka ja nosam na pedijatar mi rece deka e normalno te molam za odgovor i kolku e staro tvoeto bebe pozdrav i se najubavo

3. Ojesil

Ojesil Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    13
    и синко мој не сака сок никаков .. пробав јас со гел за десни ама ич не ни помогна.Каде можам да ја најдам таа маст ГЕНГИГЛЕ БАБИ и колку чини одприлика. А белото вино не би го пробала впо никој случај.

4. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Во аптеки го има сигурно. Колку чини точно не знам, не го купив јас. Ама знам дека помага. Бебето што го чував го мачкавме со тоа и имаше голема разлика. Сега јас мачкам со гел што ни го пратија од Англија и тој помага ама оддвај чекам да помине овој период. Преку глава ми е. Имаме неколку "нормални" денови и после тоа нешто се случува-скок во развој, вадење заби, повраќање, запек...абе откако се роди раат не сум. Аман веќе. Аман

5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Пробај кажа од слива или сок-па макар и на лажиче.
    Ние користиме гел мybaby

6. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    мајчички сакав да ве прашам - каков крем со заштитен фактор користите за вашите најмили и најмали :) ? доаѓа лето па сакав да се снабдам за прошетки со синот :)
    поздравчиња

7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас му ставам јекодерм и ништо повеќе, другото е се хемикалии, нема потреба уште од сега да ја шлакаме таа нежна кожа со такви креми :doh:

8. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Ако ти е само за прошетки низ град - никаков. Лесно покриено со ленена бела пелена, лесна облека, под сенка, во нормално време од денот - и никаков проблем ќе немате :)

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Мојата два пати ( и тоа после 17 часот ) од возење во кола преку стаклото што ја фаќало сонце се вцрвува во образите дека е бела и нежна. Педијатар ми рече бебешки Еуцерин 25 фактор. Мислите дека е лудост?

10. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    200
    Штом ти препорачал педијатар не гледам зашто да е лудост. Секако неговото мислење е порелевантно од она што се пишува како став/искуство по форуми.

11. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Ќе се вцрви еднаш-двапати, после ќе потемни и природно ќе си направи заштита :)
    Јасно е дека не збориме за добивање, скраја да е, изгореници од сонце, ама лично не сум се потресувала за вцрвенување. Времето кога се движите е тоа најбитното, како и директната изложеност на сонце.

12. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Може некој да ми каже колку време од прилика траат интезивните грчеви кај бебе машко ?? Тоа секакоо ќе си има до 3 месеци ама ме интересира интезивните бидејќи имаме секоја вечер од 17-22 часот плачење многу ептен ??? 3 дена по 4-5 саати инаку пред тоа преку цел ден ама слаби издржливи и по 2 саати навечер ама сега ептен 5 саати интензивно?????????????? :( :( :sweat:

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    По 14 саати дневно имаше до скоро 3 месеци. А до 4.5 месеци со намален интензитет. Неполни три недели сме раат. Не знам како во лудница не завршив. Најстрашни беа од месец и пол до три месеци.

Се надевам кај вас брзо ќе се смират.

14. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    200
    Да те утешам барем со тоа што ви се грчевите до 22ч. Кај нас почнуваа од полноќ па сабајле до 5-6ч. Инаку ни престанаа една недела пред да наполни 3 месеци. Од се што пробав најмногу ми помогнаа Коли Еф капките.

15. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    Ех со овие грчеви мака мачев секој ден од 17 до 21 кога ке фатеше да плачи уста не затвораше па и јас прашував што е едни ми кажуваја да ја однесам на бајачка Али не ги слушав оти знаев дека се грчеви и една жена ми кажа се до 12 недели ке плачи и така беше сега фала бога немаме проблем со стомачето понекогаш ја боли Али не е како порано поминаа тие денови фала му на бога :D

16. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Леле многу е тоа 3 месеци интензиввно аиии. Се давам ама не поминува секој ден сега дури и сабајлево плачеше.

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Cacuvce даваш ли некои капки? Нас колиеф ни помогнаа, кога имаше помалку грчеви и еспумисан....

18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Cacuvce даваш ли некои капки? Нас колиеф ни помогнаа, кога имаше помалку грчеви и еспумисан....

19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    И нас не мачат грчеви со силен интензитет скоро секоја вечер. И за да биде уште полошо, моето бебе ретко кога подригнува (а тапкаме по грбот и по пола саат) па воздухот кој останува во неа уште повеќе прави проблем со грчевите.
    Почнавме со сирупот Коли-Б, па капките Еспумисан, па Саб симпекс, па Инфакол, па чај Хумана за грчеви,па трици на стомакот и од сето тоа никаков ефект не видовме. Грчеви сеуште има и се додека не тртне :$ неколку пати и не се искака не престанува да се вие и да плаче. Понекогаш, кога е најлоша ситуацијата со грчевите дури ми посинува од плачење и губи глас... страшно ;( Кутрото дете се мачи а со него и ние.
    Јас најдов еден начин како да и олеснам и го имам применето 3-4 пати досега. Со топломер и помогнав да ги исфрли гасовите од неа и да се искака. Се чудев колку гасови имало едно мало бебе од 30 дена во него, а и каката ни е течна па зошто ли тешко се олеснува не знам.
    Денес разговарав со педијатар дали и колку е штетно тоа искакување со топломер и ми кажа дека во исклучителни ситуации кога има страшни грчеви дека може да се искористи тој начин за да и олесниме, но не смееме пречесто бидејќи може да дојде до мрзливи црева кај бебето.
    Ете мамички ви кажувам, прбајте некогаш така со топломерче, ќе исфрли многу гасови и кака, па ќе му биде полесно. Но немојте често да го применувате тоа... така советуваат педијатрите. :!: Само кога е најлошо, во краен случај, нека топломерот биде последната опција која ќе ја примените за да му олесните на бебето.
    Топломерчето обавезно исчистетего со алкохол и намачкајте го со павличева маст пред да го употребите.

20. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    срц нашето уште од 2 недела почна да повраќа ама цел млаз како фонтана нагоре и не качуваше на килажа иначе се утврдува по пат на ехо или ртг. но не мора да значи дека е од тоа можи да е од храна ако и даваш може ја надразнува. иначе нашето повраќаше буквално се што ќе исцицаше или чај ако и дадев. пробај да и даваш анти рефлукс храна ама консултирај се со педијатар прво. ако не губи на тежина немој да се секираш :* поздрав и пиши ми што направи