срц прашав за тоа поточно матичната праша, тоа било само за храни при некои ретки болести а ГЕРБ не спаѓало во нив само при некои 2 заболувања не памтам кои. е сега таа ми рече ако сакам да појдам ск на конзилиарно мислење па да видиме ако ни одобрат ама не и се верувало дека ќе ни одобрат така да не ми се исплаќа да одам ск. ако си ти од ск или ако можи да појдиш оди и пробај се па кажи после што ќе направиш.
да ве прашам мамички ние сме 4 и пол месеци и сме само на мајчини млеко и по малку водичка му давам секој ден си викам д кај 5 месеци да почнам да му давам по некоја кашичка да почниме да се навикнуваме само ми е прашањето незнам што да земам за правење на кашичките дали блендерче или пасатор кое е подобро ве молам да ми дговори некоја поискусна
За почеток блендер секако, не смее да се задави како растете така постепено ќе даваш пасирана храна. Мој совет купи некој рачен блендер со поголема моќ иако се малку поскапи отколку некој поефтин и послаб па кога ќе видиш дека не врши работа пак да купуваш.
Ако земеш класичен блендер за нешто да испасираш треба да ставиш голема количина храна во спротивно ке се залепи на зидовите од блендерот.Затоа препорачувам некој подобар пасатор (а и полесен е за миење после). Инаку мене педијатарот ми препорача дирекно со виљушка да ја пасирам храната за покасно полесно да научи да жвака така да јас сите овошја и зеленчуци со виљушка му ги пасирам.
pozdrav mamicki denes pak ja odnesov malata vo ambulanta kaj pedijatar vo ambulanta i mi dadoa uput za na detska hirurgija da i se snima stomaceto otidov hirurg i go pregleda stomaceto so raka i go fakase vika detevo ne e za tuka mi dade uput za na pediatrija pak otidov tamu ja oregleda pak pedijatar i mi dade uput za na gastrologija za vo ponedelnik neznam vise sto da pravam kogo da slusam premnogu e mala za da i sebapravi gastroskopija inace denes koga piese mlekce mnigu malce pivrati visokot samo nisto pojse daj ve molam za sovet inace ke pobudalam vise pozdravv
Нема да и прават гастроскопија. Тоа би била последна опција. Јас експерт станав на темава со повраќање. Мака видов, никој да не го доживее тоа. Фала Богу подобро е сега. Прво докторот ќе те праша еден куп прашања. Исто ќе го прегледа со рака па ќе направат ехо, ако мислат дека има потерба може и ренген ама тоа како предпоследна опција. Ако намалува со повраќање имаш до понеделник да забележиш. Можеби е добра идеа да запишуваш кога јаде и колку и кога повраќа и колку. Не дека ќе имаш време ама пробај. Знам дека е тешко, и најверојатно безцелно ќе ти кажам да се смириш ама пробај. Најважното го направи, појде на доктор и најде некој што те послушал. Ти пишаа и на друга тема. Подигни на 35-45 степени се каде што го ставаш бебето. Ставај го да спие на лева страна, подолго време исправена нека биде. Па пиши како си поминала на лекар
Majki da ve prasam a mozebi i nekoj sovet ke imate za mene. Neznam dali sme uste mali za da stavime red vo spienje. Osven sto zaspiva kerkami vo 00:30 ili 01 casot po polnok, ke dremne desetina minuti i ke pocne da kenka da se vrti da gi treska nogickite od dusek. Pak ke ja zaspijam i pak isto po desetina minuti. Obavezno 2-3 ke napravi taka dodeka.ubavo da zaspie. Potoa spie svrzeno 5-6 saati, i posle se budi na sekoi dva saati. Sekoja vecer e taka. A bidejki legnuva kasno i spie do kasno. Ne znam dali da.ja drzam nasabajle budna. Porano da stanuvame.
Ne ja drzu budna, mala e, nema da ima efekt. Jas so prvoto dete uste sto ne probav megu koe i da go drzam buden ( dodusa pogolem bese) i stana uste ponervozen. Mislam deka ke smeni so tek na vreme ili barem koga ke zaladi ama dobro e sto svrzuva i tolku, sin mi do 18 mesecu ne spiese iccccc. Da porasne uste malku ke mozes da ja zaigruvas poveke i podolgo ke ostane budna.
Спојлер Ова најверојатно ќе ми биде последен пост на форумов. Премногу дечииња се доселија и замараат со своите (незрели) мислење, и ептен се уништи форумов. Веќе не е за совет и мислење како да се справиш со ситуација/прблем....туку за истурање фрустрации и наметнување свое мислење, па ако не се согласуваш тешко тебе. Така да, би се обратила овде само ако навистина имам некој проблем. Мислам дека мн добри феминки си отидоа заради тоа. Жал ми е, затоа што уживав и научив мн работи, посебно за време на бременоста. Ама тоа е. Sorry за офф топик Јас ќерка ми се обидувам да и воспоставам ред уште откако почна да биде будна подолго време. Не е лесно.Ама успешно е. Мора да внимаваш, треба да гледаш да спие доволно преку ден ама не премногу за да може да спие навечер убаво. Твоето бебе е 3 месеци така да себа би требало да биде неговиот ден вака: E е за јадење А за активност/будно време S е за спиње. E 7:30 a.m. A S 9:15-11:00 E 11:00 A S 12:45-2:30 E 2:30 A S 4:30 E 6:00 A Bath E 7:30 S 8:00 Плус уште едно јадење измеѓу 10 и 11. И во зависност од бебето некои преспиваат, некои се будат кај 2-3/5 за јадење. Како се доближуваш до 4 месеци треба да се обидуваш да помине 4 саати од едно до друго јадење со тоа што ќе биде будно 2 саати, и би спиело 1.5/2 саати. Ова се разбира е целта. Постепено работиш на тоа. Нашиот ден е вака. Спојлер Е 7 A 2.5 саати S 10.00-11.30/12.00 E 12.00 A 2.5 саати S 2.30/3.00-4.00 E 4.00 После ова некогаш ја ставам да спие 30мин кај 5-5.30 ако ми изгледа дека е уморна. Ако не тогаш во 7 или 7.30 ако спиела во 5 во кревет и не ја вадиме од креветче до 7 наредниот ден. И даваме да јаде 30мин пред спиење Некаде измеѓу 10 и 11 и даваме уште едно шише и после тоа зависи од ноќта. Некогаш се биди само кај 2-3 и и даваме шише, некогаш се буди и кај 5 и и даваме млеко ама разредено (на пр. ќе ставам 1 лажица млеко во 120мл вода за да може во 7 саат да си јаде убаво) Понекогаш се буди само за цицлата, ама во последно време ја приметив дека не мора да и ја давам цуцлата,самата се успива. Важно е да не скокаш одма кога ќе почне да ќенка бебето. Треба да почекаш да видиш дали ќе се успие само.
Мамички може ли да ми дадете совет како бебушко да прифати цуцла лажливка? Овој проблем го немавме до пред 2-3 недели, кога одеднаш почна да се гади секогаш кога ќе се обидам да му ја ставам цуцлата во уста. Собрав цела колекција од најразлични цуцли, џабе, не сака да ги види. Зошто, не знам навистина! Потребно ми е да ја засака пак лажливката за кога го носам на лекар или вакцина. Минатиот пат на лекар едвај го смирив кога почна да плаче, дома го смирувам на цице, ама цицето не можам да го извадам баш секаде каде што ќе почне да плаче. Совет, а да не е тоа мед или нешто слично што не е препорачливо за бебиња?
Мој совет ако не сака не инсистирај, и ние не сакаме цуцли. Искрено и јас сум против нив, тоа ми е професионална деформација. Земи некое тропалче играче. Лично јас на синко мој кога прима вакцина му давам да цица и се во ред. Можеш да пробаш.
Во понеделник правиме 40 дена дали може некоја мама да ни каже како што треба да се направи? Дали се оди во 3 куќи и се останато??!
Кога направивме 40 дена прво отидовме во црква , таму ни читаа молитва на двајцата. Па потоа во 3 куќи и домче
Јас знам дека треба да се преспие во друга кукја.Ние бевме кај мајками на спиенје за други адети незнам
Викаат дека ако одиш кај мајкати да спиеш нема потреба од 3 куќи само в црква и кај мама, некој пак викаат дека секако 3 куќи се шетаат. Секој различно како што ти одговара така наптави си
Eh so ubavo si ima red tvojata moma. Nie stanuvame vo 10,11,12 am (kasno leguvame zatoa) jade pa ke bide budna dva casa pa pak spiei toa si dremnuva samo (ako ja drzam vo mene ke spie cas ili polovina) onaka na krevetce 5do 15 min. Pak e budn dva casa siigra pa pak cica i si dremnuva. Mnogu retko da spie na krevetce dva casa ili eden. Taka reku celiot den. Navecer se zaspivame vo 9 i se dur do 12.30 - 01 dremnuva kenka. Koga konecno ke zaspie cvrsto toa trae 15 min i kenka. Ako ja miluvami pejam il niskam zaspiva ako ne se budi na celo i aj odnovo zaspivanje. Taka dva tripati. A sinoka mislev deka na sekoj cas se budese kenkase pa aj cucla pa shskanje pa cicanje i na krajot ja staviv na spalna do nas i ja gusnav pa spiese.pa koga se budese odma cicka vo usta lezejki. Zatoa sum ukocena denes. Se nadevam deka e period i brzo ke mozeme da si stavime red. Isto po banja si dremnuva so iskluck ako ja drzam vo mene. Спојлер eve sega spie vo mene 15 min Спојлер navistina mnogu se osuduva na forumot i jas najverojatno bi napravila pauza' ako mi treba nesto togas ke prasam
Ние поради грчевите кои баш тогаш станаа неиздржливи не теравме адети, гледав нејзе како би и било најлесно. Беевме во црква на молитва и дирекно си дојдовме дома. Мајка ми дојде и направив ручек за здравје. Тоа беше се.
Девојче и кај нас иста песна. Преку ден синко не спие. Заспива во 20-21 и некогаш спие 5-6 саати без да побара да цица, а некогаш (кога го мачи мешето)спие 2-3 саати, па се буди и се така до 8 наутро. Некогаш знае да се буди на секој саат, па и јас како тебе го легнувам до мене. Немам сила да станувам и морам така. Затоа сум и јас укочена, сите коски ме болат. Мојов сака да спие преку ден само во транспортер или кај мене во раце додека е на цице. И јас не знам што да му правам. Во транспортер смее да биде максимум 2 часа, јас не сакам воопшто да спие во него, ми изгледа ептен неудобно, па и намената не му е таа. Домашниве ми го направија детето феномен, само ова бебе не спиело преку ден, било гладно и сл. А синчето ми полни пелени и е весел, плаче само кога го боли пупето. До сега дали 5 пати има спиено преку ден по 2 сати. Знае да дремне малку,околу 10-15 минити и толку. Не знам што да направам, да го научам да спие во креветче. Еве и моево си нанка сега на цице и вака би спиел со саати.