Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не е какано неколку часа, не е страшно. Прави масажа на мешето, дигај му ги ножињата на кај мешето. Мислам за ад беше 3,4 дена (нека ме поправи некој ако не е така). Битно е да не е тврдо мешето и да не плаче.

На katerin4ence, Dikinzi и mother_nature им се допаѓа ова.
  2. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    Моето бебе не сака веќе да цица.. Можеби една недела на по некој подој одбива и плачи.. Овие два дена се зачести и постојано плаче штом ја ставам на града.. Ме интересира дали молзењето со електрична пумпа е ефикасно и дали е возможно така да продолжам да и давам од моето млеко? Има два месеци и 20 дена

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Баш како што пиша. Мајката нема потреба од грижа, секое бебе е различно, и да е на АД не мора да значи дека ќе кака секој ден.

На Bubish26, mother_nature и BabyT* им се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Дали можеби ја нудиш прерано да цица ? Со првото ја научив лекцијата, штом бебе се наведне да цица и почне да плаче значи не му се јаде , па макар и да поминале 3 саати. Бебињата од вториот месец драстично менуваат, почнуваат пократко да спијат, и јадат на подолг период. Во врска со јадењето, работите се враќаат во нормала за недела до две. Пробајте да го успиете кога плаче, не секогаш плачат оти се гладни. А потоа понудете града. Пак ќе ви кажам, си ја научив лекцијата со првото, па сега второво кога ми правеше така, ич не се сеќирав. И уште еве ја скоро 5 месеца така прави, ако ја наведнам за цицање а не сака, отвара уста плаче као да ја колат, а после пола саат еве ја побарала, и си цица.:*

На Dianas, crazylady, lavinija28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    Гладна е затоа што после и дадов шише со ад од 60 мл и одма го испи. Имам млеко.. Вчера со рачна извадов 60 мл. Сигурно со електрична ке ми биде и полесно и побрзо штом веќе не сака да цица..

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  6. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Не треба да попушташ кога е таква не брзај со шише, период е ќе помине. Верувај кога ќе огладни има да голта и тоа како.
    Пробај различни позиции, на пример кај мене исто се случуваше вриштеше во седната позиција, но штом станев да шетам одма фаќаше да цица а јас станата одам од соба во соба, сакаше да се пули и истовремено да цица, но незначи дека тоа ќе трае така засекогаш,обично кога се во скок се повознемирени и трае неколку дена. Еве сега пак си цица нормално.
    Ако и покажиш дека постои опција Б(шише), може многу лесно да ти се одбие од цицање, а како што гледам сте скоро 3 месеци, сега повеќе разбираат.
    Воопшто не е лесно да пумпаш па да даваш во шише па да миеш шишиња. Не си го комплицирај доењето беспотребно. Стисни заби и само цицка.

На katerin4ence, Jana06, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Многу знае тоа што сака, со шипе е полесно мислам и затоа ке си чека да и дадеш.... Според мене труди се до поплавување пред да смениш од цицка земи го бебе во раце и шетајте низ дома.....

Друго мене што ме мачи беба недела дена веке кака еднаш дневно (ајде тоа ок) ама каката е кисела пенеста и малку накај портокал боја оди..... Не сум сменила нешто со јадење... Се чув со педијатарката вика електорлити да и дадам и линекс, таа само тоа знае преладена ти е ( преладена на 28 дома незнам од што) ме интересира дал некоја од вас се сретнала со ова и друга работа вода каква давате и ако давате купечка (јана земав) дали и таа ја вриете??? Беба едвај ја молам за по некоја лажичка вода а 5 + сме за некое време планирам да почнам со вкусови.... Незнаѓ дали да се грижам ил не :/ и 13та работа беба на спална дига нозе се врти и се .... Ја ставам на под како што препорачува ортопед само гледа лево десно и плаче за да и ги подадеш играчките....

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  8. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Баш така апсолутно точно :) и ние шетавме тој период.... А свеки вика ја готово нејке повеке не и се ареса млекото (поддршката од страна значи многу во тој период а ако ја немаш треба да си страшен инает за да истераш до крај)

На crazylady, Butterfly1107, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Значи ова свекрвиве (facepalm) Дерман да се немало.
    Наместо да се повлечат, да речат чекај да ги оставам на само можи ќе фати да цица бебето, таа неќе млеко бебето.
    Ај кај што е напната мајката и сака да се справи на секој можен начин со бебето, уште демотивација и фали во такви моменти.

На crazylady, katerin4ence, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162

И..тоа е тој тест на кој што скоро сите мајки паѓаат..:D

На Bubish26, BY<3 и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    28.118
    Има таков период кај скоро сите бебиња на 3 месеци. Се друго им е поинтересно. Јас одев и го доев за да цица. Трпение и не се откажувај, ќе помине за некое време.

На crazylady, BY<3, Sofi.ja и 2 други им се допаѓа ова.
  12. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Уф па ко ке дојдеше на почетој на глава ми виси и вика ај на баба момичката цуг цуг цуг цицај си синче толку ме нервираше што си помислив да ја прашам да не сака и она

На Dikinzi, RAK91, babyboy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    Се надевам дека и е само период затоа што многу тешко ми паѓа.. Два дена само плачам... А пред тоа на совет на педијатар давав ад бидејќи не качуваше на килажа... Сега еве ќе прекинам да и давам ад па кој знае што ќе се случи со килажата

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Јас би ја извала и другата града и би ја почестила жената да не и е во мисла какво ми е млекото...Ме потсети на ситуација свеки така нешто ми коментираше за млекото вакво такво и кога пиевме кафе и викам со мое млеко ти го направјв види дали е убаво (таа само капучино пие )
    И се смени фацата за момент :envy::envy:
    дури не и кажав дека е шала :D:D

На MimiG, *malenavolena*87, Dikinzi и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Колку е нормално да кака бебе? Мислам дека моево многу кака, еве го 13ч а до сега од вчера од 00:00 има веќе три пати какано. Каката му е жолта.

На crazylady, Филотеа и babyboy1 им се допаѓа ова.
  16. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Имаш среќа моево какао на 5-6 дена и тоа плачки плачки додека се покака а нема запек и меко му е мешето..

На crazylady и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Исто и моето. На 4-5-6 саати си кака,обично 5-6 пати дневно. Цица многу изгледа.

На crazylady и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  18. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Женски,бебуш цел ми е нафрлан околу уста со ситни бубулчиња,највероватно од рацете што ги става во уста и секоја можна играчка хехе
    Дајте некој совет со што да го мачкам или чистам лицето?
    Јас го поминувам со вода на памучно туферче и го мачкам со виледа лилавата крема но не многу често.
    Фала :*

19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.974
    Допаѓања:
    12.283
    Женски, до кога им паѓаат косичките на бебенцата?
    Уште ми се митари моево бебленце. :emo:

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  20. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Здраво мајки тукс сум нова.. Бебе е старо точно 1 неделс и цицаме. Зборот ми е вие што сте нс цицање дур е новороденче по колку вфеме требс да цица.. Моето некогаш 10 мин некогаш 15 некогсш полаа сат заспивс нс града. Инсче родени сме 36 +1.. 3 килогрсми.. Знам декс е мсло уште нема силс да цицни пробувам да го будам ама се плашам да не цица малку нз колку е нормално а млеко имам доволно

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.