Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Мајки еве три дена, бебе спие по 30 минути и се буди (зборувам за дење). Пред тоа си спиеше по три, четири саати. Дали поминува низ некоја фаза карактеристична за негова возраст или е нешто друго? Бебе е старо 25 дена.

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Ако имаш среќа ќе се врати во нормала, мојата остана на 20 мин преку ден еве ја 5ти месец. Не е страшно, на некои бебиња им се спие ама се голем инат.

На Bisera2020, Dikinzi, elimkd и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Мајки дали кај некоја од вас бебе и повраќало ептен многу во млаз после 5-6 месец? На почеток имав слушнато за блуцкање дека е нормално вишокот да си го врати назад, малава почна да повраќа ептен многу уште кога беше 2-3 недели, тогаш ја носев по доктори од страв дан е нешто настинато, такви дијагнози даваше гугл. Затоа што си креваше на килажа ми велеа прво прејадена е.. после испадна дека има Гастроезофагеален рефлукс и се додека крева на килажа не е ништо страшно, обично до 6месец некогаш 12 месец се регулира и престанува повраќањето, ми кажаа дека и со воведување на цврста храна ќе се намали ама кај нас не. Малава е 5 и пол месеци, уште нон стоп ми повраќа во големи количини, ако не е страшно не се плашам ама по 20 пати на ден ја преслекувам, јас се преслекувам, постелнини само менувам...живо бебе е, не може да не прета, нема мир ни 2 секунди, тоа уште толку и ствара тежина ама пред некој ден толку многу повраќаше што накрај пребледе цела, ја однесов одма на доктор ништо нема, се е во ред, пак бев преплашена дан е настината, пред тоа летавме со авион, друга држава,промена на клима.

4. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    Имам дополнителна прекривка и не ја изнесувам на многу јако сонце.
    Се роди 23.04 и после една недела излеговме на кратка прошетка. Во Гер сум и тука др советуваат секој ден барем по малку да се изнесува надвор на воздух

5. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    Два дена ја бута пола рака во уста (среќа цела не и ја собира:D)
    И давам цуцла ама ја нејке, ја плука и пак раката во уста. А пред 2 дена како зависна беше од цуцла:^)
    Како да постапувам?
    На др ми рекоа да не и дозволувам да ги става рацете вво уста (а не ми каж како да и "забранам") дека можела да си направи проблеми подоцна на забите
    2 месеци сме

6. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    И ти си добра мојата само турско пие неможам таа шала да ја подвалам

На babyboy1 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  7. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    На ов врукина упте широк повој ти фали.... Не се малтретирај.... Во светот не знаат пто е тоа

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    Не

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Во скоро да не има примено рота вакцина?
    Кај мене скоро и да не повраќаше веќе...но одкако прими пак и се врати повраќањето...

Мајки да прашам дали мора втора и трета доза рота да прими? Од кога ја прими исто и столицата е многу течна/водеста а пред тоа погуста беше, еве веќе 3 недели поминаа од како ја прими.

10. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    А како се констатирапе за гастоезофаг. Рефлукс.... Иначе мојата си поврака :/ некој ден повеке некој ден помалце зависи ако не подригне или ако одма после јадење почне да се дига и нозе да крева... И мене ми рекоа прејадено ке се среди кога ке почнеш да даваш дохрана ама ете додека не го снема тоа нема мир да имам

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Мајка првата доза ја прими мојава на 2 месеци, втора доза ја пропуштивме пошо бевме заглавени во Мк, а таму им беше ризично да и ја дадат оти не им била иста ко тука во Австрија. Понеделник сум на контрола да ми кажат што како понатаму со вакциниве. На првата рота ми повраќаше да ама повраќањево кај малава е од 2-3 недела до ден денес нон стоп и тоа обилно, проблемот кај такви бебиња што повраќаат толку многу и често е што не им е развиен уште вентилот помеѓу хронипроводот и желудникот и наводно до 6ти месец се стабилизирало, кај некој бебиња до годината, само ептен ми е мака кај што ја гледам, налет преслекување и перење, одма се натажува.

На Dikinzi и BY<3 им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Не е прејадено, едноставно и се враќаат киселините назад, вентилот кај желудничето не е развиен доволно, кај некој бебиња се разбива поспоро ама еве не ни помага ни цврстата храна нас. Здрава беба е, крева на килажа иако повраќа, само тоа ми рекоа да гледам. Доколку не крева е проблем.

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Е ај спречи го на толку мало бебе хах, сите ги пикаат рацете, нозете, се што ќе дофатат ставаат во уста.

На Dikinzi и Dianas им се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    7.696
    Како бе да го спречиш ти рекол доктор? Па тоа е орална фаза, бебињата со устата ги осознаваат работите. Мојов сеа што и да фати, подава раце и автоматски устата му е отворена се тресе директ пика не ни мисли. Почнува со раце, па предмети, па нозе. Како да спречиш, не може. Мене доктор ми рече не го спречувај. А и обратно да речеше, што ќе правев не знам :rofl:

На Bubish26, Bisera2020, Dikinzi и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Лелее исто и кај мене, во 3 месец ми се смени. Претходно исто по 2-3 саати спиеше.
    На мојот му се спие му се плаче, стално е ненаспан и веќе попладнето ни плаче оти е преморен. Се надевам дека ќе се регулира кај тебе.
    Јас веќе памет немам, порачав една нишалка од 150 евра, се надевам дека ќе помогне, барем еднаш во денот да заспо 2 саати и да не ми плаче.
    А вечерата фала богу ја спие супер. После плачките заспива и 12 саати спие (со паузи за цицање)

На Bebac, Dikinzi и elimkd им се допаѓа ова.
  16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Mojata kerka e 18 meseci pa uste si gi stava racete vo usta odi reci i ako mozes

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Никако не ја затварај со чаршав, не е безбедно воопшто.
    Додека ги возите на не јако сонце, пример сабајле до 11ч и поручек од 18ч не му е ништо да ги фати малку сонце.

На Enci200, Bubish26 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.281
    @Enci200 која нишалка ја порача?
    Ако е BabyBjorn да знаеш дека 100% ке лежи/спие во неа.Јас ја имам таа,може со саати да е внатре беба,најдобра инвестиција ми е.

На Mihaela123456, Enci200 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. *malenavolena*87

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Мене па баш ми рекоа не и брани

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.829
    Се што прават бебињата сами значи спремни се и треба да го прават тоа. Сега, синко сака да лиже ѕид и тоа секако не може, ама како може да спречиш бебе да не става прстиња во уста???