Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lovelive

lovelive Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    5
    Без гајле тоа е нормано за возрастса не може да се фокусира и затоа така прави до 8 месеци може да се случува тоа и да не претставува страбизам

2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.474
    Допаѓања:
    150.527
    сите бебинја така гледаат кога се толку мали.не се грижи се регулира со растенјето.

3. lovelive

lovelive Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    5
    остави две до три шишиња по 50_60 милилитри зошто тие цицаат по малку и често ако го испие едното и бара пак ке му го дадат второто а ако му се доста 60 мл нема да треба да фрлаш млеко и ке му ги дадеш подоцна

4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Па ако јаде на два сати остави две шишенца по 70,ако имаш повеке остави му 3,за секој случај да не задоцниш.

Ики мало е бебето затоа така прави,лелеее јас како бев преплашена на тоа време мислев ке има проблем малата со очињата ама помина еве ја сега нема никаков проблем,нормално е така сеуште е мало.

5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Многу ви благодарам за одговорите, се таму ми оди паметот, но гледам дека било нормално. Фалаааааа ви срцки!!

6. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Нема некоја посебна тактика, значи можеш да и ставиш само солени капки и толку, самата ќе ги исфрли после бањање или кога ќе заплаче. Порано и јас и ги вадев со пумпица ама беше измачувачки и за мене и неа. Пробај како што ти викам, ние веќе со месеци ги вадиме така мрсулчињата.
    Ики не се нервирај, нормално е тоа кај сите бебиња е така на почетокот.

На ddevojce и iki26 им се допаѓа ова.
  7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мамички, се плашат ли вашите бебенца кога ќе ги соблечете голи? Моево многу се плаши кога го соблекувам за капење, се додека не го брцнам во вода. И тогаш се плаши и сака да се држи за нешто, ама убаво му е.

8. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    804
    ОООооо моето кога беше мало па до 4 месеци уплав имаше и од вода и од соблекување, а го соблечев за банкање само ме штипеше со тоа рачињата, а после тоа еве и ден денес ужива да сее банка и да седи голо сега плаче кога се облекува :D

9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    И малава се плашише многу а повеке кога голе ке беше :^) сега ја гледам не до толку да се плаши,на почеток кога ке ја соблечам а потоа ужива да е голо,поради топлово :)

10. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    а дали се пласи потскокнува кога спие моево мн ми се паси кога спие само потскокнува и одма це ми се разбуди ич не сме спиени малце ќе задреми и ќе се уплаши од нешто и ќе рипне..... а и од кога почнавте да им давате водичка на малите јас незнам дали да и дадам имаме 13 дена.....а и како д препознаам кога има грчеви во стомаќето и дали се дава нешто....и како сто им ставате за носето да и се пушти мн му е затнато

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Да да се случува и во сон да се уплаши,јас два месеца ја доев малата а потоа почнав со ад и до ден денес е со ад,последниов месец некогаши нудам а она не сака а некогаш ке голтне некоја капка.
    Ако доиш нема потреба од вода ако е на ад накај 3/4 месец пробај со неколку капки.

На babyane18 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ако само цица никако вода ( поготово не на таа возраст), грчевите секако ќе ги препознаеш, ќе плаче подолго време, ќе ги витка ножињата и тогаш ќе го нудиш да цица за утеха, ќе го затоплуваш стомачето, ќе го држиш бебето на стомаче и можеш и капки да даваш ( има разни- колиеф, имфакалм...), чај никако. За носето само физиолошки раствор ( марисол може) еднаш до двапати во денот по капка две. Многу е мало бебето ќе се буди почесто, понатаму ќе фатите ред. Кога ќе одите на педијатар разговарај за овие работи.

На babyane18 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мајки дали знаете можеби каде можам да најдам од тие гумените слагалици шо се за на под да си лежат и играт дечињата на нив. Не знам како се викаат а и да ги опишам не знам.

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Тука ги има скоро во секоја продавница за играчки, мора да ги има и таму. Прошетај ќе најдеш.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    имаш Во веро џамбо

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Мила,провери во некој поголем трговски,јас сум видела во големи трговски дека има од се па и за бебиња.

17. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Ееее ама се нервирам денес му облеков само целосно шпикозни ама поголемнко а дома е 21 степен па сега кога го облакам му беа ладни нозете и одма му облеков чорапчиња плус бенкиче и сега ми е мака оти 4 саати беше така облечено да не настине????

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мамички неколку прашања:

*Дали треба да се закаже за прв преглед кај педијатар?
    *Дали за истиот е неопходно здравствена книшка на бебето?
    *Невработена сум и под социјално, па ако знае некој да ми каже каде треба да ја заверам книшката од бебето и која е процедурата?

Малку сум неискусна, па помагајте :$

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

* не треба закажување за првиот преглед
    * треба книшка за да и отворат картон ама до месец дена и без книшка ќе те примат каде сакаш и не прават проблем
    * сопругот ако работи нека го пријави бебето и ќе добива сини картони и за него додека се изработи картичка а и двајцата ако не работите мислам дека и бебето во заводот треба да се пријави.

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Нема, и со 21 степен не е ладно. И мојата е така цел ден облечена.