И ние сме само на доење ама си викам чим кака жолто по 5/6 пати и мочка ваљда добро напредува. Ние во првиот месец имаме 3 прегледи во Систина, после ќе видиме како ќе биде кај матичен.
И уште еден важен совет од Антоније: кога проодуваат бебињата и пред тој процес, да се боси во ноџињата! Никакви ортопедски кондурчиња, демек за проодување не им се потребни. Проодувањето се случува психофизички, кога ќе се направи клик во мозочето за таа нова вештина.
Бебе после бурна ноќ со јадење па какање па повраќање и сето тоа во круг до грчеви сега си спие. Јас како во замаена со триста прашања во глава.. Дали мене оваа убавина ми се случи, дали сум добра мајка, дали треба нешто плус и сл. Со грчевиве макии
Да се надоврзам и јас за помагалата за проодување. Лично не сум ни за ни против, мислам дека сеуште ни е рано. За Канада знам дека веќе 15 години ги имаат забрането дубаците од причина многубројни повреди кај децата. Исто имам слушнато и за Франција. Но сакам да споделам со вас што и се случи на моја познаничка. Користеше џапмер за малата за со тек на време да дојде до исчашување на колкот (плус со не толку често ставање во него). Малата мораше да лежи во кревет со буквално шипки на нозете. А замислете ја таа глетка кај мало дете кое само што проодало.
Zenicki neznam dali e prihladno prasanjevo za tuka bno nz vo koja tema da go postavam.porodena sum 24 05 .krvarev do pred 2 nedeli no sega mi tece kako zolt sekret. Ne mirisa neubavo ni nisto.dali i kaj vaas bese taka i dali e ok ? Nejkam da odam na ginekolog use nekor vreme radi situacijava .
Предпоставувам сега си породена. Нема новопечена мајка која мислела дека не е доволно добра. Зар би имало подобра од тебе за твоето бебе? Колку оно тебе те сакаа.. па само тебе и те познава. Мајка бурни ноќи се многу нормални, вртење во круг е најнормална работа, го цицаш,заспива, се буди за повраќање и пак наново. Со тек на време се стабилизира се. Грчеви како што кажавме, ќе поминат после 3-4 месец, до тога наоружај се колку можиш со трпение и енергија. Поправо Господ дава сила, не знам кој би издржал такво темпо,а да нема бебе.
Породена сум 20 дена пред тебе, до скоро го имав исцедокот многу е досаден. Претходната недела заврши тој жолт воденест, па почна жолт густ исти како чепот. Од вчера немам ништо.
Мајки има ли некој искуство со чешање уши кај бебе? Беба веќе некое време се чеша не многу, ама овие денови претерано. Навечер не спие мирно нон стоп раката на увото и е. Се јавивме кај ушен доктор ни рече треба да се види. 5.5м сме се мислам да не е многу мала за чистење уши професионално. Не знам може лупам глупости ама еве да прашам
Ok znaci ne e nwso so ne treba. Edvaj cekam da zavrsi po nekolku kapki ama i za toa cel den uloska treba da nosam puknav
The wonder weeks, Детски развој, Baby+, Kinedu и Бебе готвач ја симнав за понатака. Ама не ги користам активно некако не се развиени убаво. The wonder weeks ја отварам само ако е во скок, Baby+ има песнички и секој ден да си ставаш по една слика за на крај да си направиш видео како раснело бебето, Kinedu има вежби ама нема нешто посебно ако не ја платиш, Детски развој има нешто интересно за читање околу достигнувањата по месеци ама и таа не е доизработена.
Вадење запче, често знаеле и да имаат болки во ушињата кога ваделе запчиња. Можеби не е тоа не знам, мојата кога и се спие си ги тегне а таа навика од скоро и е ( 5 и пол месеци)
А дали има потреба од кош? Ми сугерираат од страна, кога ќе седнело бебево, да го ставам во кошот? Зошто побогу да го затворам во кош хаха? Ко казнето ми е така. Па во кошот е многу меко, од страна ај ќе ставам играчина и шо фајде, за шо 15 минути да го извадам бебето?? А на мека подлога како ќе се зацврстува, да учи да паѓа итн... Демек бебе цел ден во кош да седи, мирно сус, јас слободна и одличен почеток за да затупи и тоа баш во најбрзиот раст и развој.
Кошот е добар за да завршиш работа, до тоалет или да направиш ручек, а бебе да е на сигурно. Секако постојано не е добро, детето треба да ја проучува околината, да лази, да чепка итн.
Е само за тоа знам, ама за него шо претставува, ко катче демек да го сметам? Би го ставила во хранилка за таа потреба и до мене да го гледам, а кош да ми стои сред соба за 15 минути е без врска. Ама како економијата ќе се офајди?