Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Мене ми рекоа ако поврати да не давам нова

На crazylady и lavinija28 им се допаѓа ова.
  2. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    И ние сме само на доење ама си викам чим кака жолто по 5/6 пати и мочка ваљда добро напредува. Ние во првиот месец имаме 3 прегледи во Систина, после ќе видиме како ќе биде кај матичен.

На crazylady, Bebac, Maja92@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.283
    И уште еден важен совет од Антоније: кога проодуваат бебињата и пред тој процес, да се боси во ноџињата!
    Никакви ортопедски кондурчиња, демек за проодување не им се потребни. Проодувањето се случува психофизички, кога ќе се направи клик во мозочето за таа нова вештина.

На katerin4ence, flower30, crazylady и 10 други им се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.283
    Супер напредува! :)

На Maja92@ и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  5. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Бебе после бурна ноќ со јадење па какање па повраќање и сето тоа во круг до грчеви сега си спие. Јас како во замаена со триста прашања во глава.. Дали мене оваа убавина ми се случи, дали сум добра мајка, дали треба нешто плус и сл. Со грчевиве макии

6. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Да се надоврзам и јас за помагалата за проодување. Лично не сум ни за ни против, мислам дека сеуште ни е рано. За Канада знам дека веќе 15 години ги имаат забрането дубаците од причина многубројни повреди кај децата. Исто имам слушнато и за Франција. Но сакам да споделам со вас што и се случи на моја познаничка. Користеше џапмер за малата за со тек на време да дојде до исчашување на колкот (плус со не толку често ставање во него). Малата мораше да лежи во кревет со буквално шипки на нозете. А замислете ја таа глетка кај мало дете кое само што проодало.

На Kitten, mal.ecka, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Таман е, навечер пошто заладува памучни се доволни, преку ден топло е нека биде на куси.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Zenicki neznam dali e prihladno prasanjevo za tuka bno nz vo koja tema da go postavam.porodena sum 24
    05 .krvarev do pred 2 nedeli no sega mi tece kako zolt sekret. Ne mirisa neubavo ni nisto.dali i kaj vaas bese taka i dali e ok ? Nejkam da odam na ginekolog use nekor vreme radi situacijava .

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Предпоставувам сега си породена. Нема новопечена мајка која мислела дека не е доволно добра. Зар би имало подобра од тебе за твоето бебе? Колку оно тебе те сакаа.. па само тебе и те познава. Мајка бурни ноќи се многу нормални, вртење во круг е најнормална работа, го цицаш,заспива, се буди за повраќање и пак наново. Со тек на време се стабилизира се. Грчеви како што кажавме, ќе поминат после 3-4 месец, до тога наоружај се колку можиш со трпение и енергија. Поправо Господ дава сила, не знам кој би издржал такво темпо,а да нема бебе.

На Dianas, crazylady, Dikinzi и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Породена сум 20 дена пред тебе, до скоро го имав исцедокот многу е досаден. Претходната недела заврши тој жолт воденест, па почна жолт густ исти како чепот. Од вчера немам ништо.

11. Sreka16

Sreka16 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2019
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    53
    Мајки има ли некој искуство со чешање уши кај бебе? Беба веќе некое време се чеша не многу, ама овие денови претерано. Навечер не спие мирно нон стоп раката на увото и е. Се јавивме кај ушен доктор ни рече треба да се види. 5.5м сме се мислам да не е многу мала за чистење уши професионално. Не знам може лупам глупости ама еве да прашам :D

12. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Кои апликации ги користите за бебе?

13. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Ok znaci ne e nwso so ne treba. Edvaj cekam da zavrsi po nekolku kapki ama i za toa cel den uloska treba da nosam :( puknav

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата така ги чеша кога вади заб.

На crazylady, Dikinzi и Sreka16 им се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    The wonder weeks, Детски развој, Baby+, Kinedu и Бебе готвач ја симнав за понатака. Ама не ги користам активно некако не се развиени убаво.

The wonder weeks ја отварам само ако е во скок, Baby+ има песнички и секој ден да си ставаш по една слика за на крај да си направиш видео како раснело бебето, Kinedu има вежби ама нема нешто посебно ако не ја платиш, Детски развој има нешто интересно за читање околу достигнувањата по месеци ама и таа не е доизработена.

На MinnieM, Dikinzi и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Вадење запче, често знаеле и да имаат болки во ушињата кога ваделе запчиња. Можеби не е тоа не знам, мојата кога и се спие си ги тегне :lol: а таа навика од скоро и е ( 5 и пол месеци)

На crazylady, Dikinzi и Sreka16 им се допаѓа ова.
  17. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.283
    А дали има потреба од кош?
    Ми сугерираат од страна, кога ќе седнело бебево, да го ставам во кошот? Зошто побогу да го затворам во кош хаха?
    Ко казнето ми е така.
    Па во кошот е многу меко, од страна ај ќе ставам играчина и шо фајде, за шо 15 минути да го извадам бебето?? А на мека подлога како ќе се зацврстува, да учи да паѓа итн...
    Демек бебе цел ден во кош да седи, мирно сус, јас слободна и одличен почеток за да затупи (facepalm) и тоа баш во најбрзиот раст и развој.

На *malenavolena*87, Dianas, crazylady и 5 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кошот е добар за да завршиш работа, до тоалет или да направиш ручек, а бебе да е на сигурно. Секако постојано не е добро, детето треба да ја проучува околината, да лази, да чепка итн.

На Kitten, *malenavolena*87, crazylady и 5 други им се допаѓа ова.
  19. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.283
    Е само за тоа знам, ама за него шо претставува, ко катче демек да го сметам? :)
    Би го ставила во хранилка за таа потреба и до мене да го гледам, а кош да ми стои сред соба за 15 минути е без врска. Ама како економијата ќе се офајди?:D

На *malenavolena*87, Dianas, Bebac и 2 други им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.828
    А што е кош?

На Dikinzi и Jana06 им се допаѓа ова.