Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.364
    Не, до три години не мед

На Dianas му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.700
    Ооо бидете среќни и на тоа станување,моево се буди на 2 саати, некогаш и на еден саат, за 10 дена прави 9 месеци|-)

На mal.ecka и Dikinzi им се допаѓа ова.
  3. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    3.998
    Па мала е за заби, 3 месеци полни е. А од 2.5 месеци раката во уста ја става, сега и двете да има како ќе ги изгриза толку што е нервозна кога ја чешкаат жлебинките, што знам. Лиги многу има....

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Лиги нормално е да има, исто и рацете во уста. Тоа не е предзнак за растење заби, туку е оралната фаза кај сите деца. Ова со чешањето обично како што реков е во периодот на вадење заби. Да не и е жешко и поти, па затоа се чеша? И тоа не е исклучено.

На firequeenn, *malenavolena*87, Kallias2 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Не, мед не чини.

6. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.282
    @Annath , кои се најчести знаци за растење на запче, од страна на однесување на бебе и изглед на непце?
    Дали секогаш непцето е набабрено? И кога се очекува првото запче, во некои временски рамки?
    Моево бебе има 3ипол месеци, некогаш многу се лигави, става и рачиња и сѐ друго во уста, а некогаш и кога не успева да загриза, се нервира, почнува да кемка.

7. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.282
    Од секогаш така се буди или од неодамна е така?

8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    So toa sto gi stavaat racete vo usta si ja jaknat vilicata mojata kerkicka oti I izleguva zabce ovie denovi se zivo i divo stava vo usta inace sme 19 meseci

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234

Во просек забите почнуваат да растат накај шестиот месец. Знаци? Различни се кај сите, ама генерално - нервоза, често ноќно будење, зголемено лачење плунка и почеста и потечна столица поради тоа, што особено кај поголеми се приметува, кај бебиња не толку, потоа црвени образи, чешање на ушите. Непцата може да бидат отечени, но и не мора, кај некои бебиња/деца се забележува модар оток што се нарекува еруптивен хематом и не е страшен. Гризењето разни работи им олеснува затоа што го намалува притисокот врз непцата што го создаваат забите кои растат. Мокра ладна фротирка врши многу работа, само да се внимава да не испушта влакненца.

На Talesia, flower30, dunika и 6 други им се допаѓа ова.
  10. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Како би требало да биде облечено бебе од скоро 4 месеци за на плажа во Охрид? :)
    Капче обавезно знам :sun:

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Нoрмалнo е.

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Пелена и капа, под сенка и до 11ч максимум. После од 17:30 /18ч пак. Пошто е мало нема кај да бега и ќе биде под сенка, нема потреба ништо дополнително.

13. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.690
    Не дозволувај друг пат , посочи им дека не е добро , јак е медот..

Од каде ова до 3 не , после година и некој месец може по малку да се дава и да се следе на старт за несакани реакции ..
    Читнете уназад и низ др теми се има доста зборено за мед

14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    3.998
    Па тоа си помислив прво затоа и ја расоблеков. Инаку ја следам цел ден и приметив пред спиење така прави, кога се разбуди е супер, никако не се чешка, ама кога и доаѓа време за спиење почнува да си трие очињата и накај увцата исто се чеша, се трие, се греби.....

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.364
    Имав тука читано

https://mk.dzvranje.org/3297-at-what-age-can-you-give-honey-to-your-child.html

Во ситуација кога мајките или бабите почнуваат да даваат мед на деца под 3 години, тие дејствуваат на сопствен ризик, бидејќи е невозможно да се предвиди реакцијата на бебето на овој производ. Во многу случаи, бебињата добро ја доживуваат оваа природна сладост, но постојат и спротивни ситуации кога медот се претвора во вистински проблем.

На Dikinzi и Dianas им се допаѓа ова.
  16. Dianas

Dianas Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    237
    Лелеее она веќе долго време и давала, така успевала само да ја смире кога плакала. Лелее веќе никогаш не ја оставам сама со бебето. Дај Боже ништо да не се случи. Оффф..среќа што ја забележав денес иначе којзнае уште колку време ќе и давала така. Душата мњ заболе кога прочитав што се може да се случи :(

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Убав помин :d: :sun:

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  18. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    медот не се дава оти е алерген но медот треба да се избегнува до 1година затоа што се случува да е контаминиран со бактерија( не запамтив како де вика) чиј токсин мозе да го нападне дигестивниот систем кој не е доволно зрел.
    Не верувам дека од еднаш двапати мозе нешто да се случи но јас повеке не би дозволила...ах тие баби

На Dikinzi и elimkd им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Денеска бевме на контрола и веќе конечно можам помирно да спијам. Качил дечкото едно кило за 3 недели и пораснал 60цм.
    Па кога почна да гука, па да и се смее на докторката ептен интересен беше. Главчето веќе го крева, ни покажаа и како правилно да вежба на стомаче ама мислам дека е супер и уште малку ќе може скроз самостојно да го држи.

Кажете ми дали вашето бебенце имало неуспешен ото скрин? И денеска му беше неуспешен и ни рекоа пак контрола за 2 недели ама веќе почнувам да се секирам.

И кажете ми во кој период од денот ги носите надвор? Јас обично откако ќе се стемни, само еднаш бевме на ручек во кафана ама многу топло беше. Докторката ми рече да го носам надвор на дневна светлина.

На *malenavolena*87, RAK91 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  20. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    И мојов дечко веќе го држи главчето и сега сака да е испраен и како желка стои:D

Јас го носам на сабајле околу 10-11 низ двор шеткаме дека сенка и одручек после 17h пак под сенка..а ако нема сонце да е облачно не гледам колку е саат

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.