Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Туку што правиме што мојава не е никогаш најадено? Уствари може сака само да си густира.. на секој саат ја цицам уште. Веќе најнормално ми стана да иставам гради на сред продавница или улица оти урла ако не добие. На почеток ми беше тешко со доењево ама сега уживам, само што не можам да облечам тоа ја што сакам,оти не се знае кога ќе и текне да отвори уста. Џабе и каша да јадела, уште јади по 4-5 лажички на ден. Месец и пол како сме почнати со вкусови, на почеток беше воодушевена ама 2 недели веќе забушава. Само цице и најсреќна. На 11.05. Бевме на контрола имаше 6.410, сега е 6.500.. малу некако. На слики машала изгледа, кога ќе ја видат во живо првото што ќе речат е црв, дај му да јаде ииииии змиишта ама од кожа ме вадат.

На WonderGuurl, MilaSs12, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Два месеци и еден ден

3. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Дааа :) :hug:

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Фала мила, летна времето :D А другото ќере на 20 ти месецов 2 години ќе прави :D :o

Прво за дремките, барем како е кај мене и со двете, околу вториот месец почнуваат некој ред да фаќаат преку ден, заспиваат на саат и пол по 30 мин, после околу 4 ти месец зголемуваат на 2 саати, и дремките им се по 30- 45 мин, од 6- 7 ми месец, почнуваат да се будни по 3 саати и да спијат по 1 саат може и фазла, до годината веќе имаат 2 дремки дневно, по 2 саати одприлика, а над годината имаат 1 дремка по еден-два или 3 саати.

За јадењето, јас секаде имам читано дека се почнува најрано од 4 најкасно од 6, јас и со првото и сега со второто ќе почнам од 5, златна средина. Пробување вкусови со оброк не е исто, затоа што бебето на почетокот не знае што да прави, прв пат се среќава со друга храна, и треба да научи дека тоа е за јадење, треба да научи да го голтне и да го валка во уста, прво се мрштат, прават фаци како за повраќање и плукаат, не сите бебиња прифаќаат од прва. На некој им треба време да почнат да отвараат уста и да јадат доста долго време. За тоа кој како ќе почне, мајката одлучува. Да се дава од 6 + некако ми е чиста глупост, и е доста касно ( според мене). Следам доста жени од странство на инстаграм, и сфатив оти само ние македончињата троа се правиме најпаметни околу се.

Еве ти примери:

Една американка, на малата и даваше цитруси на 8 месеца, кај нас над годината оти алергени се. Ја прашав еднаш, и ми кажа дека намерно давале толку рано, кажано од педијатар, ради таа причина, ако има алергија полесно да ја помине.

Германка следам, баш неќна видов даде јагоди на дете под годината, само кај нас е над 2 години.

Друга американка, малото од 5 месеца го стави во џампер, а ако сакаш и слика ќе ти пратам како и седи сама. Само ние чекаме над 6 месеца за да седи.

Другарка во германија, вика даваат кравјо во кашички ( само во кашички) од 6 месеца нагоре, само кај нас е над 1 година.

Кумовите ни се во шведска, вика им даваат да лижнуваат јадења пд 3 месеца( само да лижне), со дохрани и кај нив почнуваат од 4 месеца.

Само кај нас се става повој, никаде на друго место.

И ред ред други работи. Така што, во грешка држава живееме мила. Родителите ги гледаат децата според книга, без да се осврнат на потребите на бебето. Според мене бебето е најголемата книга, ако го гледаш доволно долго само ќе ти каже што сака.

Секое бебе е различно, нема едно исто. Две ги родив, па скроз различни се.:* :hug:

На elenaklasik, Jana06, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    7.694
    Мојава матична изглеа се води по тие препораки европски, кога ќе кажам на некој што препорачува како будала ме гледаат. Во табелата од нејзе, жолчка и риба од 6 месеци стои, а јагода од 8. Јас сепак не брзам толку, не можам па сѐ наеднаш да му набутам.

На *malenavolena*87, elenaklasik, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Од тоа и мене ми е страв, доени бебиња не прифаќаат цврста храна од прва.

А за алиштата, кога излегувам, едни па исти ги вртам, за ако побара да можам да и дадам. Фустан јок :D

Остави ги змиите, тие ако се лижнат сами себе нема да си се допаднат:D

Со лесно :muscle: :hug:

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    И ја не брзам, само прашањето ми е од каде ние толку паметни :D Абе шо знаат германците, швеганите, швајцарците пфф :rofl:

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Тоа е хаха сега на контрола ме праша дали и давам млеко од тетрапак хаха 5 и пол сме. Да и даваш ми рече со гриз, тука по западов на 7 месеци јадат болињезе :rofl: јас и давам ама ете некогаш се радува, некогаш многу малце јаде.

На Enci200, crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ете..тоа е тој муабет :D :emo:

10. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Mnogu sme nacitani nie,sto znaat tie na zapad ...
    Abe za edna lopata sme ti nie,Bog da cuva.
    Zatoa pisav deka ne se opteretuvam i davam po malku da probuva razlicni,sega lepceto i e omileno, pa i davam troski si gi pljavka,eve uzasna majka sum!
    Denes bevme konecno kaj Vidoevski,super sme i taka sega sledno na 8 meseci.

На Bubish26, Dikinzi и crazylady им се допаѓа ова.
  11. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.436
    Можеби си во право, јас некни видов кашичка со телешко и компир од Хип пишуваше за 5 месеци дека е, на крај се сведува дека има вистина ова што го кажуваш, сепак мене прво дете ми е затоа се трудам да бидам претпазлива.. Иначе мислам врсници се, друго што му даваш да пробува??? Што има пробано досега?

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    И јас сум многу ужасна мајка. Давам дохрана од 3ипол месеци. Јаде кашички, само еден месец пробуваме вкусови. И давам се да проба, бидејќи бара. Вчера јадевме гравче, и топев од водичката, цела кришка изеде. И ја џвака со непцата, си голта јаде. Давам бидејќи не сака веќе да го пие млекото, само наутро кога ќе се разбуди пие, и ретко навечер. Бара да пие кафе, кога пијам јас и давам со прст. Портокал дадов пред некое време.. И замислете и давам сладолед и тоа многу сака. Скоро 6 месеци сме. Немам дадено јајце, домат, црвено ништо нема пробано. Рано е сеуште.

Прикачени фајлови:

На *malenavolena*87, MinnieM, crazylady и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Jas te razbiram,zatoa kako patalec vi pisuvam.
    Prvoto dete ne mi jadese nisto do godina i pol ne znaese da dzvaka,samo supa, jogobela, biskviti, i kompiri sakase.
    Maka vidov duri ne go nauciv da jade.
    Vo gradinka go pustiv na 1 god i 3 meseci,placea negovatelkite deka ne jade sram im bilo da kazat, a jas znaev deka neznae da dzvaka.
    Zatoa so vtoroto (poucena od prvoto), pocnav da ne i davam blendirano samo zgmeceno, super se nauci da jade.

На crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    7.076
    Dobar den majki i jas da se pozalam so svoite maki nokno vreme stanuva da cica na eden saat a preku deb edvaj go molam za jadenje.Celo vremw pistenje od utro do mrak, racete veke ne si gi ni cuvstvuvam a veke ni glavata .Od vcera mu izleze crvenilo od toplolina ne podnesuva voopsto toplo i samo kenka, nababreni zabi za izlaganje, silno navlezeni vo 5 skok. Iskreno mislam deka naskoro ke mi treba strucna pomos ako periodot potrae.So jadenjeto isto problem mi ide se da soberam i da frlam i tegli i cinii i se ne saka ni da cica. Si gi iakazav makite.

На Cherry333, crazylady и Dikinzi им се допаѓа ова.
  15. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Kako izgleds toj sluz .? Malata mi e 40 dena i koga kaka primetuvam kako ligavo i se kakite ne celi no ima po nekoe ligavo parcence koe se tegne kako mrsul se izvinuvam na objasnuvanjevo no neznarv kako poinaku :) inace kakata ni e zlatno zolta i tecna i si kakame redovno po 5 6 pati na den i sme samo na majcino

16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Дунде мало слатко :inlove: :hug:

Го мачат забчињата, што побргу да си ги извади, и тебе малце да ти олесни :* :hug:

На Bubish26, SanelaS, Starlič и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    7.694
    Леле мајка и јас осеќам дека полудев по малце. Оваа недела ни беше 26та, ја има во fussy phases, заврши неделата, се надевам заврши и лудилово навечер. Еве бебе прв пат ноќеска после толку време спои 3 саати, сабајле кога станав не знаев кај се наоѓам, едвај се освестив хахаха. Ќе помине, кажувај си тука и јас се потепав од жалење :?:

На Bubish26, Dianas, sweet-17 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Polnimu koritce neka se ladi, neka igra.
    Ke zaboravi na macninata a mozes i da go lazes da jade taka.

На SanelaS, Cherry333 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.931
    Допаѓања:
    18.825
    За грчеви само можам да би кажам дека ке поминат. Стиснете заби, тоа е. Пробав се, од капки до масажи, јас ништо не јадев и синко имаше грчеви. После 3 месеци престанаа сами од себе.
    Жално е а не можеш да му помогнеш. Синко имаше грчеви од 10 навечер, па дури и до 3 4. ;(
    Јас со цврста храна почнав од 5 месеци. Синко одлично напредуваше и само со цицање ама почна да покажува интерес за храна. Месец дена пробуваше вкусови. Ама нејадач е и иако е 11+, цицање уште му е главна храна, таков впечаток имам. Јаде три оброци, ама само ручекот му е 200 па и 250 храма, останатите оброци кога 10 лажички, кога 120 грама.
    Ако бебето ти покажува интерес за храна, можеш и од 5, според мене 4 е премногу рано. А можеш и слободно до 6 да чекаш. Синко на 5 почна да пробува вкусови а сепак на 6 немаше цел оброк.
    Можеби бебето ке ти јаде и на 6 еден оброк ке му е каша. Синко и после каша најчесто цица.

Дремки нема правило. Синко спие малку отсекогаш. Ако е весело бебето не мисли на дремките.

Погоре пипав, синко и на 11+ цица а има три оброци. Се случува да јаде 120 каша и пак да цица.

За мене ова е лудо. Непотребно. Крајност над сите крајности.
    Што има здраво во манџа грав? Во кафе? Сладолед? Кафе?

Цел живот ке јадат што сакаат, не можам да го спречам во школо кога ке оди, да јаде пржени компири, ама додека јас контролирам што ке јаде, ке јаде само здрава храна.

На flower30, *malenavolena*87, koritsaki и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Нашите педијатри нели се водат по препораките на СЗО? Јас така мислев.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.