Прво пробување завршено ! Неколку лажички свежо блендирано-недоблендирано јаболко, пропратено со гадење, кисели фаци, плукање..баш како што очекував, утре ќе видиме како
Што помага за столицата на бебето? Пред 2дена се мачеше, во најблиски аптеки немаа чепчиња и морав со топломер да му помогнам. Столицата му беше потврда од вообичаено, како цревце глина излезе, малку количински. Еднаш јадев чиа семе со јогурт, тој ден искака многу количински, но вечерта пиштеше од грчеви. Дали чиа семе предизвикува грчеви? Друго да прашам дали смееме да јадеме и овес(зрна) и како го приготвувате?
Мојава пишала се води според европско здружение за гастро-ентеро-хепатологија и исхрана, од 2017 била таа препорака
Во релаксатор, под агол ми е . Полулегната, во хранилка коа ќе знае да седи. Да, свежо. Со првото варев 3-4 пати, после сите ги прашав, давале свежо. Па престанав и ја. Сп воа одма свежо. Освен зеленчук
I jas vo relaksator i davam. Najzgodno,najzadovolna e. Da ne ja gmecam , vaka i jas ja zabavuvam pred nea.(kako pisav ko kojznae kolku da jade). Probuva po malku !po nekolku lazicki,glavno preporacano meni cicanje
Ако сте немале никакви последици од неа, немора да ја избегнуваш. Во мојов случај се си беше во ред се додека не ја прими си какаше нормално, но после тоа лигаво 3 недели и повраќаше исто нон стоп. Потоа решив да исфрлам млечни производи една недела и имаше подобрување на столицата и прекина и повраќањето. Ако каснам нешто млечно пак течна столица се повторува. Значи сепак до тоа било. Го најдов и овај пост додека пребарував.
Бројките на кашичките не означуваат месеци туку категории , структура на храна . Пр од 4 до 6м сe мазно скрос блендирано , па далје пасирано иде па со парчиња , мн често се праве збунка со ова , има и болоњезе на хип со 4ка на него , тмн за толку мало бебче е некој ќе го наруча салам
Ние во хранилка, на 45 степени од 5 месеци сме. Практична работа сега за сега, за разлика од мал милион што џабе ги купивме.
Затоа што имам многу активно бебе. Сака се да пипне, сака се да види, сака се да проба. Кога се седнува на маса да се јаде, таа се игра со играчките, кога ќе види дека ние јадеме нешто, шлапка со устата и ако не ја земам со мене на маса таа почнува да плаче. И давам да јаде, за да проба, бидејќи гледам има желба за да јаде се, и многу е горда што седнала со нас на маса. Многу дечиња знам што многу доцна им е дадено да пробуваат храна и мака мачат после за да го научат детето се да им јаде. Мислам, длабоко во себе верувам дека можеби ако давам од сега да јаде, кога ќе порасне ќе сака се да јаде. Не велам дека сум кралица со ова што го правам и пишувам, но во овој момент мислам дека донесувам добра одлука за моето дете. Немора да значи дека ќе биде така како што сум зацртала, ама сакам да пробам, и за година,две ќе пишам што сум направила, дали јаде се, или ништо, дали јаде многу, или лажичка две и толку, дали е така како што сакам јас или е сосема спротивно. И не купив блендер, варам и пасирам со вилушка, намерно оставам парченца за да научи да џвака, за да не се научи само на блендирано. Бидејќи потоа ќе бара само блендирано. Пак ќе кажам, не сакам да навредам никој со напишаново. Слушајќи од едни и други си замислив така да биде. Па ќе видиме за некое време каков резултат имаме, може ќе биде бетер од другите деца.. Би сакала да те поканам на гости ден, два за да ни го видиш секојдневието, ете така ми се створи желба. И да не давам којзнае колку кафе или сладолед хахаха лизнува на прст и толку доста е. Месец дена помина еве живо и здраво е.
И мојов сѐ сака да касне, во уста директ гледа кога јадеме, ама што да му правам. По чаши па е полуден хаха. Инаку мислам дека нема врска ова што и даваш сега со јадењето покасно, бебињата менуваат нон стоп. И мојов се тресе пишти кога ќе го види јадењето спремно, па после 3 лажички му здосадува и брчи све плука, па мора мајмуни да глумиме за да јаде.
Pred 1 nedela prv pat i dadov oriz i morkov svareni. Pa praska zgmecena ne blednirana. Posle toa kompir varen. Pavlaka proba pred 2 dena ,lepce i davam troski si go mele niz usta sama. Saka domat da smuka i lubenica proba vcera skros malku . Seto ova preku eden den i davam zaradi meseto,da i se naviknuva poleka. 5 meseci i 11 dena sme inaku.