Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Ако моментално не и се јаде, ја оставам за покасно. Тоа што го јадела а не дојала го фрлам.:)

2. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    Elodesign побарај ги на инста

На Bella* и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Мајки се чувствувам како неспособна. Освен грижата за бебе и едно туширање јас друго не стигнувам.
    Треба да се исчисти, испегла, направи ручек, измијат садови и ред други работи. Но, мене изгледа малку ми се 24 часа.
    Бебе преку ден спие три сати и другото е на раце или се играм со него. Го нишкам, му зборувам. И нон стоп е на града.
    Како да си олеснам? Плус и жештинава не се трпи.

На strelkata, elenaklasik, Butterfly1107 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Што прави бебето кога е будно и најадено? Колку време спие кога ќе го успиеш ?

5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Исто и јас така...еднш на ден спие 2-3 саати друго е се кратко дремнување и тоа најчесто во раце да се успие да го оставам да се свртам и оп станал...јас додека не дојси некој да го подржи ни истуширана не сум салам а не па да зготвам...

На Dianas, Bebac и Starlič им се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    7.694
    Кога сум сама со бебе можам да пуштам/ пружам машина, да измијам ситно садови и да јадам јас. Сега спремам и за бебе јадење. Ручек ако можеш прави. Пеглање чистење на рати можеш, ама и маж ти нека го почува додека завршиш нешто. И ручек кога ќе дојде тој крај краева. Туширање не ми збори, тоа последно на листа ми е. Не се оптеретувај, што завршиш со бебе завршиш, другото некој кога ќе ти го држи.

П. С За ручек, повеќе јас не сакам да правам зошто ако викне бебе ќе заборавам и ручек и сѐ. Еднаш варев за бебуш моркови ги залепив, и имам залепено крпи на тока, затоа за сечие добро боље да правам ручек кога ќе има уште некој.

На dunika, Jana06, babyboy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Оставете го детето во релаксатор да седи, пред тв нека му шара нешто, за тоа време ставете ручек, измиете садеви. Легнете го на креветче и пуштете им ги вртелешките да ги гледаат, со тоа пак ќе добиете на време. Сигурно има моменти кога само така си лежат мирни на креветче. Јас, си го земам малото во кујна, мијам садеви, правам ручек, пеам песнички, така ги забавувам и двете. Садеви и едно чиниче да е , одма го мијам, не оставам ни едно за да не ми се собираат. Слободно пуштете правосмукалка да смукате, бебињата го обожаваат тој звук, па додека на раат смукате тоа ќе спие. А и со едно дете сте, па верувам 2 пати неделно доста ви се, јас смукам скоро секој ден. Еднава трча по мене, другово ме гледа и шарам. Кога ќе заспие одам одма туш мавам, за 2 мин сум готова, ако се погоди можам и коса да измијам, за сушење исто, си ги земам со мене и се сушам. Машина пуштам коа малото е заспано, другото е со мене во вц, гледа како пуштам машина. Најчесто знам од вечер да ја спремам, додека мажот ми е тука, па другиот ден само копче стискам, ама ми се дешава и 2 машини во ден да пуштам. Потоа, за сушење не ја мислам имам сушара. Ги вадам топли и одам диплам, пак се двете со мене, едно на кревет, другото трча околу мене, и ги ставам во регал одма. Некако брзо работам, се организирам во глава, и не седнувам. Во раце ја држам, ама гледам да е ретко, ја оставам сама да се занимава, коа треба да се гушкаме се гушкаме. И така..:D

Едит: Не пеглам ја..:D

На Isabel, *malenavolena*87, BY<3 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Бебе спие два три саати. Другото по 15 мин. А, кога е буден синко се смее, ме гледа, мавта со рачињата и ножињата, го ставам во гнездо, во релаксатор и го нишкам.

На Butterfly1107 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Времето кога е мирен можеш да работиш, коа ќе заплаче ќе му дадеш да ручка или да го успиеш. Те гризе грижа на совест :D Знам како ти е, ама коа ќе бидеш слободна ќе му обрнеш внимание. Пробај така ќе видиш како е :*

@Bebac

На *malenavolena*87 и Bebac им се допаѓа ова.
  10. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Фала ти многу. :hug:

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Исто сум и јас, среќа сега свекрвата е тука, после мајка ми ќе дојде. Јас имам релаксатор ама не знам кога може да го ставам. Го ставивме еднаш и ми изгледаше ептен како да е во седечка положба и го извадив.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Браво жено :D
    Јас со едно не стасувам ништо не пак со две...а и во релаксатор не седи мал е уште а ако го оставам така си лежи ама кратко трае и малку успевам за тоа време..сакам да си се вратам дома барем свеки се ќе ми сработува:D

На *malenavolena*87 и Dikinzi им се допаѓа ова.
  13. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Isto, go stavam vo relaksator i si brkam rabota.
    Drugite dve mi pomagaat ili si igraat,zanimavaat.
    So pravosmukalka se raduva i cesto zaspiva.
    Nikoj ne cekam da dojde, poarno mi e sami, losa sum znam.
    Rucek- koga maloto spie.
    Masini -navecer pustam i sprostiram,sabajle gi sobiram i diplam.
    Za vo zima imame susara.
    Tusiranje zavisi, nekogas i 2 i 3 pati, mn sum skletdzija i toa mi e mnogu bitno.
    Ke se organiziras,za se ima vreme, ne si fatila red samo.

На *malenavolena*87, babyboy1, Jana06 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Sani.Z

Sani.Z Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    13
    Мајки ве молам да споделите искуство со дерматит поточно за маст за егзема-Скендер
    Фала мајки ❤️

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Мене Поп Лазарова ми рече од 5 и пол свежо да и давам и вода непрокувана.

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Мајк мојава не спиет дење од кога е родена, 20 мин ако задремит одсечно на 2 саати. Јас со неа прам се.. земи си марама, во мараѓа стави бебе доколку е мало, така постигнував се многу лесно. Сега малава е тешка и не можам ама зато во една рака ми е таа како мајмунче обесена, со друга работам т.е само ручек прам. Смукање кога маж ми е слободен и ја држи, најчесто пред да заспие беба, чистење,пеглање кога ќе заспие беба на вечер. Кај нас делени се обврските, маж ми спростира алишта, јас пеглам, он цвеќа вади, јас прашина бришам.

На lovely12, Dianas, BY<3 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Ај кажете ми како швабчињава не плачат. Луѓе само мојава се слуша кај и да ојме, едно бебе нивно немам видено вакви драми да прави. Си седат во количка, разгледуваат, мојава не одмара ни 2 минути, само "вози" точак, брмчи уствари испушта звук како слонче да е, сите и се смеат кога ќе ја слушнат хахаха јас ваква беснотија немам видено тука. Маж ми пак се запнал дан било хиперактивно, а нема на кого дедо И и татко и живеци невидени.

18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Што и да ти треба прашај :* :hug:

Кај мене и двете се во релаксатор од кога се родени :D

Јас ги ставам од коа се родени, или цртани или МТВ песни има, луѓе им шараат и мислат некој е до нив :rofl:

Морам да признаам, со две е полесно :rofl::rofl::rofl: А камол со 3 :rofl: На малото стално ќе има кој да му џавка :D

У право си, организација и само организација :D

Плус, поголемиот дел од ручеците сами се прават, тури и вода и вари :D

На dunika, lavinija28, Mami3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Тоа е така, оти од коа се родени ги оставаат сами да си лежат, одговараат на нивните потреби кога ќе заплачат. Па кога ги носат некаде надвор, премија им е, и само гледаат, а не како нас..жално било да лежи само :D

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    7.694
    Ауу јас кога работев во Германија на едно место кај што одат фамилии се изнагледав свашта. Ги пуштаат да лазат на земја децата, кога вриштат игнор бе. Нашиве од многу внимание се распекмезени. Па некоја баба ќе се најде да паметува и што сакаш.. На земја го ставам на подлога, греота бил. Од кревет директ ќе прооди бебево нема грешка. Затоа тие се независни од мали и на 18 сиктер

На *malenavolena*87, elimkd, Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.